DDR4 round-up 2017: Corsair, G.Skill, KFA2, Patriot si T-Force
Concluzii
Dupa cateva zeci de ore investite in testarea pentru acest articol, pot sa zic ca simt o oarecare usurare, acum, caan am ajuns la finalul lui. Am zis “oarecare” pentru ca mi-a facut placere sa testez memorii, dar si pentru ca am avut ocazia sa studiez in amanunt comportamentul noilor IC-uri DDR4. Pentru folosirea de zi cu zi, un kit cu frecvente de 3000MHz sau 3200MHz este mai mult decat suficient, sporul de performanta trecand la kituri mai rapide nefiind justificabil din punct de vedere financiar. Pentru asta, kituri cu IC-uri Hynix sau Samsung ceva mai vechi (D-die, E-die) pot oferi un raport pret/ performanta optim.
Daca insa avem un Kaby Lake pe care il tinem overclockat la 4.8GHz sau 5GHz, atunci parca ne-ar sta bine cu un kit DDR4 capabil de 4GHz daily-use. Aici trebuie avuta atentie si la alegerea unei placi de baza, pentru ca majoritatea se opresc la 4GHz pe partea de memorie, in timp ce cateva se opresc la 3733MHz sau 3866MHz. Pentru 4133MHz sau mai sus avem nevoie de o placa de baza Z270 cu doar 2 DIMM-uri, altfel este extrem de dificil (spre imposibil) sa obtinem astfel de viteze. Sa presupunem ca avem placa de baza decenta, atunci aveti nevoie de un kit cu IC-uri Samsung B-die bunicel. In cazul nostru, 4 din cele 6 kituri cu B-die au mers la 4000MHz perfect stabil, unul dintre ele fiind certificat pentru 4133MHz.
Ca la majoritatea componentelor unde calitatea siliciului primeaza si aici binning-ul IC-urilor joaca un factor decisiv in ceea ce priveste frecventa si latentele obtinute. Kitul Dominator Platinum SE iese in evidenta prin selectarea excelenta a IC-urilor precum si prin PCB-ul in 10 straturi, binning-ul pentru 3200MHz cu CL14 fiind unul destul de agresiv. Acesta a obtinut cele mai bune rezultate din punct de vedere al latentelor atat pe MSI cat si pe Apex, unde s-a dezlantuit atingand 4200MHz cu latente 17-17-17-28 1T.
Modelul TridentZ RGB DDR4 4133MHz a stralucit la capitolul frecventa, impartind locul I cu Dominator Platinum SE datorita celei mai mari frecvente stabile atinse in testul nostru ( DDR4 4300 !!!), in timp ce G.Skill TridentZ DDR4 3866MHz poate fi considerant ocupantul locului secund la orice capitol (frecventa/latente). Pe locul 3 avem modelele G.Skill TridentZ 3600MHz si HOF 3600MHz de la KFA2. IC-urile cazute pe langa banda unde se fabrica B-die probabil ca au ajuns in T-Force Xtreem 3600MHz, care, desi au atins 4000MHz, au rulat cu latente care nu sunt demne de renumele Samsung B-die.
Eu personal as cumpara un kit certificat pentru 3200MHz CL14 sau 3600MHz CL16, pentru ca binning-ul este unul destul de dificil iar pretul nu este nici pe departe la fel de ridicat ca in cazul celor certificate pentru frecvente de 3866MHz sau mai sus. Pentru frecvente mici de 3000 – 3200MHz, IC-urile Hynix ofera un raport bun intre performanta si pret, majoritatea kiturilor de pe piata certificate pentru aceste viteze folosindu-le de altfel. Cu siguranta cel mai bun potential de overclocking il ofera kiturile ce implementeaza B-die dar trebuie sa retinem faptul ca nu orice kit poate rula la 4000MHz, asa cum nu orice kit este capabil sa ruleze DDR4 3600 cu CL12. Iar pentru acei putin, care vor sa impinga totul la maxim, un kit precum Corsair Dominator Platinum SE sau G.Skill TridentZ RGB DDR4 4133MHz reprezinta alegerea logica… pentru un pret pe masura.
Comentarii
Mi-ar fi placut sa vad aceleasi teste si pe o platforma AM4 si daca intr-adevar chip-urile Samsung B-Die scaleaza mai bine pe aceasta platforma in comparatie cu Hynix.
Excelent articol. Multumim!