GEIL Evo Corsa 4 x 4GB DDR3 2133 CL10 Review

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 29 November, 2011.

.

Platforma de test

.

.
Pentru a testa primul kit quad-channel luat la intrebari pe LAB501 am ales sa folosesc un procesor mai apropiat de buzunarul romanului, adica i7 3930K, precum si restul componentelor care va sunt deja familiare din alte articole. Racirea a fost asigurata de Noctua NH-U12P, acompaniat de doua ventilatoare Coolink SwiF2 120P, sistemul de operare Windows 7 Ultimate SP1 x64 a fost instalat pe un SSD Kingston HyperX de 240GB, placa video folosita a fost Nvidia GTX 590, sursa CoolerMaster UCP1100, iar sistemul a fost “adapostit” de masa de teste HSPC Top Deck Station.

O mentiune speciala o merita placa de baza, Asus Rampage IV Extreme, care in momentul de fata este cea mai bine pusa la punct placa de baza atunci cand vine vorba de testat memorii. Cei de la Asus au fost cu un pas in fata competitorilor de aceasta data, astfel incat R4E este singura placa de baza X79 pe care overclocking-ul memoriilor se realizeaza foarte facil si rapid, in parte si datorita profilelor pentru diferite tipuri de IC-uri disponibile in BIOS-ul acestei placi de baza. Practic, cei de la Asus au luat la puricat kituri de memorie cu IC-uri Hynix, Elpida Hyper sau PSC si au creeat profile predefinite pentru a veni in ajutorul overclockerilor si a le usura munca. Desigur, si ceilalti producatori scot saptamanal noi versiuni de BIOS care imbunatatesc aceste aspecte, dar momentan pe noi ne-a convins R4E. Daca aveti alt tip de placa de baza X79, acordati o atentie speciala TRFC-ului – acesta trebuie setat mult mai relaxat decat in mod normal pentru a atinge frecvente mai mari de 2133.

Pentru a testa capacitatile noului tip de memorii (recte kit quad-channel) am cautat cele mai bune combinatii de latente. In practica, Hynx-urile raspund cel mai bine pentru un voltaj de 1,7v si singurele seturi de latente care merita luate in considerare sunt 9-11-9-27 1T, respectiv 10-12-10-28 1T. Daca aveti de-a face cu un kit mai lenes, puteti seta pentru tRC aceeasi valoare ca si pentru tRCD, insa in cazul kitului de fata acest lucru nu a adus nimic in plus. De asemenea, relaxarea CAS-ului poate aduce imbunatatiri doar in cazul unor kituri foarte slabe, in cazul majoritatii kiturilor dotate cu Hynx limita de frecventa fiind dictata de exemplarul de procesor (controller-ul de memorie integrat in procesor).

Pentru a testa stabilitatea memoriei am folosit Prime 95 Blend, alegand in meniul “Custom” cantitatea maxima de memorie disponibila pentru test. Pentru a testa frecventa maxima de care este capabila platforma (in practica, procesorul) am folosit superPi 1M.

Comentarii

18 comentarii la: GEIL Evo Corsa 4 x 4GB DDR3 2133 CL10 Review

  1. Adrian Petrescu a scris pe:

    imi spuse mie un iepurash…. ca va o mai comiteti voi din cand in cand….

    asta bucata review este prezentare/promovare review nu e.

    nu e nici un sandra sau aida (fost everest) prezentat.

  2. GENiEBEN a scris pe:

    @Adrian Petrescu.

    AIDA/Everest au un bug cu aceasta platforma, documenteaza-te inainte de a arunca cu noroi.

  3. Monstru Post author a scris pe:

    Cred ca ori era iepurasul rau-voitor (ca sa nu spun prostut), ori ai inteles tu gresit. In ce review al nostru de memorii ai vazut tu Everest? In ce review de-al nostru ever ai vazut tu Sandra? Ce relevanta are un benchmark apropo de cum se comporta un kit de memorii? Crezi ca alt model de memorii la exact aceleasi setari nu va da exact acelasi rezultat?

  4. endluzerul a scris pe:

    monstru: Like +2 :))))

    (1. serios, ar trebui sa bagati un buton de like-uri la comentarii, cu sus si jos, stiti sistemul…
    2. +1 si pt pacificatorul din monstru, care a ramas calm la prostiile primului domn care noroc ca ne-a spus ce inseamna aida, cacui, nu-i asa, noi, toti cei de pe site-ul asta nu stiam asta)

  5. Monstru Post author a scris pe:

    Intr-un fel il inteleg, pentru ca exista destule prostii pe net, astfel incat devii suspicios la orice. Pe de alta parte, e o problema de logica, cu un raspuns pe cat de simplu pe atat de nevinovat 🙂

  6. arondutzu a scris pe:

    Adrian Petrescu, iepurasul ala nu ti’a soptit sa mai tragi cate o fuga pe la orele de limba romana?? Scuze de off topic dar nu m’am putut a’P’tine =))

  7. Florin Nitu a scris pe:

    Adrian Petrescu, atunci cand tu si cu iepurasul ala o sa cititi toate articolele scrise de baietii astia o sa vedeti ca sunt intr-adevar unele care sunt facute in scopul promovarii anumitor produse, insa acest articol nu face parte dintre ele. Mai mult decat atat, chiar si articolele de promovare sunt foarte obiective si foarte bine scrise. Deasemenea mi se pare perfect normal sa existe si astfel de articole. Oamenilor acestora nu le pica din cer componentele pe care uneori le prajesc sub ochii nostri ca se ne potoleasca curiozitatile extreme.
    Chestia este insa ca nu orice iepuras poate vedea lucrurile astea.

  8. Monstru Post author a scris pe:

    Florin – m-ai facut curios, nu stiam ca scriem articole de promovare. Care ar fi acestea? 🙂

  9. Florin, nici tu nu ai inteles cu totul din pacate, la noi pe site nu exista absolut nici un articol scris cu scopul de a promova vreun produs si e un lucru cu care ne mandrim, la care tinem si pe care nu il vom incalca vreodata. Produsele care apar in articole sunt trimise la test de producatorii care au inteles ca suntem obiectivi si nu laudam nimic din ceea ce nu merita, asa ca tot ce facem e sa analizam cat de bine se poate un produs, sa le laudam pe alea care merita si sa le criticam pe alea care nu merita. Daca s-a inteles ca “promovam” ceva atunci sa stiti ca a aparut o eroare pe undeva, suntem doar obiectivi.

  10. Pe pagina 3 am gasit cateva acronime la care mi-as fi dorit sa gasesc un tool-tip cu denumirea completa si eventual o legatura catre Wikipedia sau ceva similar (pentru detalii).

    Mi s-a parut oarecum interesanta/ciudata/contradictorie nostalgia testelor de memorii facute acum cativa ani in conditiile in care Rampage IV Extreme vi s-a parut placa de baza potrivita tocmai pentru ca include profiluri OC care usureaza testarea. 🙂

  11. Florin Nitu a scris pe:

    Monstrule nu dau numele articolelor pentru ca nu vreau sa lansez pe aici polemici stupide si in plus de asta ar fi absurd ca voi sa recunoasteti ca intr-adevar sunt articole de promovare pe site.
    Poate eu gresesc insa in cazul catorva articole am avut impresia ca nu ati dat dovada de obiectivitatea pura si eleganta cu care ne-ati obisnuit.

  12. Monstru Post author a scris pe:

    Florin, nu mi se pare ca ai dat dovada de rea intentie si nici nu cred ca vrei sa starnesti polemici, prin urmare ma intereseaza parerea ta, pentru ca este evident ca ai ramas cu aceasta impresie. Te pot asigura ca nu este asa, dar dincolo de asta m-ar interesa sa stiu la ce articole te referi si de ce ai ramas cu aceasta impresie. Gandeste-te ca ne ajuta si pe noi sa devenim mai buni. Daca nu vrei sa starnesti polemici, poti sa imi dai un mail, adresele noastre sunt listate la rubrica “despre noi”. Multumesc.

  13. Sorin a scris pe:

    Am ramas fara cuvinte. Impresionant. Abia astept articole cu DDR4 care vot veni acusi, acusi…

  14. rapster a scris pe:

    salut, am si eu o intrebare… cum e mai bine?

    4x4gb sau 2x8gb ram ?

    cum este mai bine? este mare diferenta?

  15. Monstru Post author a scris pe:

    Pentru o platforma X79 este recomandabil sa utilizezi o configuratie quad-channel, deci 4×2 sau 4×4 sau 4x8GB. Pentru un Sandy Bridge normal, dual-channel, deci 2×2 sau 2×4 sau 2×8. Depinde de cum este gandita platforma.

  16. FLORIN MIHAI a scris pe:

    Le aduce cineva la noi memoriile astea? sau le va aduce cineva ?

  17. Monstru Post author a scris pe:

    Momentan nu stiu daca Geil au distribuitor in Romania. Au avut acum cativa ani.

  18. craciun ionel a scris pe:

    Buna ziua,
    ce mi-ati recomanda pt un intel 2600k ca si memorii ma refer la frecvente ma rog si la alte aspecte pe care eu nu le-am observat in perspectiva unui OC.
    Placa de baza este un Gigabyte Z68 AP D3, suporta mem pina la 2133mhz.
    Va multumesc anticipat!

Lasa-ne un comentariu: