Intel SSD 910 800GB – The “WOW” Factor

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 17 September, 2012.

Intel SSD 910 800GB

 

Cum interfata SATA 3 este saturata chiar si de unele SSD-uri mainstream, slotul PCI-Express ramane momentan singura solutie pentru solutiile de stocare ultra high performance (OCZ RevoDrive) sau pentru cele enterprise cum este si Intel SSD 910 de care ne ocupam astazi. Un SSD PCI-Express mai are si un alt avantaj fata de cele “clasice”, nu este constrans de spatiu si prin urmare poate avea multiple PCB-uri si implicit multiple controllere.

 

 

Desi nu este un SSD destinat gamerilor sau entuziastilor si, probabil, nu ni-l vom putea permite prea curand, Intel SSD 910 800GB este un produs fascinant care merita prezentat pe lab501. Arhitectura pe care se bazeaza este una destul de simpla, fiind impartit in 4 SSD-uri de cate 200GB fiecare fiind condus de cate un controller SAS Intel / Hitachi (similar cu cel intalnit pe X25-M G2 si SSD 320). Conexiunea la magistrala PCI-Express 2.0 cu o latime de 8x este realizata de un bridge PCI-Express -> SAS fabricat de LSI.

 

Specificatii

Desi specificatiile ne arata niste cifre excelente de performanta (2GB/s la citire secventiala si 1GB/s la scriere secventiala), nu asta este punctul forte. Desi capacitatea adresabila este de 800GB, Intel a dotat SSD 910 cu nici mai mult nici mai putin de 1792GB (!!!) memorie MLC-HET NAND. HET vine de la High Endurance Technology, iar overprovisioning-ul generos pastreaza un Write Amplification mic si mareste considerabil durata de viata a SSD-ului.

Avand ca tinta domeniul enterprise, mai precis acolo unde este nevoie de acces rapid la o mare cantitate de date (SWAP, baze de date, etc) trebuie sa va dezamagesc si sa va spun ca Intel SSD 910 nu este bootabil. Mai mult acesta nu are facilitate de RAID hardware integrata, ceea ce inseamna ca o data instalat in sistem este vazut ca 4 drive-uri de 200GB de sine statatoare. Un pic dezamagitor as putea spune, RAID-ul software avand dezavantajele lui mai ales atunci cand facem stripping intre 4 discuri foarte rapide…

 

Comentarii

2 comentarii la: Intel SSD 910 800GB – The “WOW” Factor

  1. Vivio a scris pe:

    E super wow, însă chiar nu putea fi făcut nimic și pentru partea de citire/scriere fișiere mititele?

  2. Adi a scris pe:

    Ne dorim super performanta. Dar unde e placerea de a asta si a astepta sa se copie un fiser in 10-15secunde. Deja navigarea pe internet a devenit ca rasfoitul unei pagini. Ar trebui regandit web-ul.

Lasa-ne un comentariu: