Review – Kingston HyperX Predator 240GB PCIe M.2

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 26 October, 2015.

HyperX Predator 240GB

 
Industria IT este probabil unul dintre domeniile cu cel mai spectaculos progres in ultimii 20 de ani, iar efectele acestui progres s-au rasfrant din plin asupra modului in care lucram, comunicam, ne relaxam… intr-un cuvant asupra modului in care traim. Desigur, nu toate aspectele industriei IT au progresat in acelasi ritm incredibil in care numarul de tranzistori per suprafata s-a dublat odata la doi ani in cazul procesoarelor. Probabil ca la polul opus am putea vorbi despre performanta unitatilor de stocare, care au progresat multa vreme doar din punct de vedere al capacitatii, vitezele de transfer avansand intr-un ritm mult mai redus.

Ei bine, acest lucru s-a schimbat in 2008, odata cu introducerea primului SSD Intel, adica X25-M. Din acel moment, performanta unitatilor de stocare a cunoscut un progres accelerat, astfel incat s-a ajuns destul de repede la saturarea standardelor actuale de transfer. De exemplu, vitezele maxime teoretice de care este capabil standardul S-ATA 3 (~600 MB/s) au fost atinse de mult de catre SSD-urile mai performante. Prin urmare, nu a durat mult pana cand producatorii au trebuit sa se orienteze spre o interfata mai rapida, iar acest lucru este evident in cazul interfetei S-ATA Express, care se conecteaza la o magistrala PCI-E pentru a atinge viteze teoretice de pana la ~1969MB/s.

Cu toate acestea, in ultimii ani a devenit evident faptul ca pentru SSD-uri de mare viteza, PCI-E este o interfata mult mai potrivita, latimea de banda teoretica pentru o conexiune 4x, de exemplu, fiind imposibil de saturat in momentul de fata. Din acest motiv, mai intai in zona enterprise, apoi si in segmentul consumer high-end, au inceput sa isi faca aparitia SSD-uri PCI-E. Pe 6 Ianuarie 2015, in cadrul CES-ului, cei de la Kingston anuntau gama HyperX Predator PCI-E, alcatuita in momentul de fata din doua modele – 240 si 480 GB.

Sincer sa fiu, am avut in vara la dispozitie un exemplar de 480GB, insa nu am avut timp in acel moment sa il testam si in plus, vroiam sa va aratam ceva mai spectaculos. Asa ca am asteptat pana am putut intra in posesia a doua exemplare de 240GB, ca sa putem sa le testam si in RAID. Haideti sa vedem ce a iesit.

 
Intro

Comentarii

14 comentarii la: Review – Kingston HyperX Predator 240GB PCIe M.2

 1. kvarq a scris pe:

  Am observat ca nu este prezenta placa video in sistemul de test.
  Configuratiile PCI Express (Haswell/Skylake): 1×16 sau 2×8 sau 1×8+2×4

  Prin urmare, cand se monteaza un asemenea device impreuna cu o singura placa video, aceasta din urma nu mai beneficiaza de toate lane-urile, deci in loc de x16 va fi x8, corect? Iar in cazul unui SLI si un SSD pe M2 o placa video ar merge x8 si o alta x4.

  Se spune ca diferentele ar fi marginale in cazul unei placi video…
  Dar ar fi interesant daca ati putea constata exact aceste diferente – sa prezentati cateva teste sintetice Firestrike/Valley si jocuri.

 2. Monstru Post author a scris pe:

  Nu am specificat placa video pentru ca nu este relevanta. Am folosit un GTX 980.

  In cazul platformei Z170, avem 16 lane-uri PCI-E 3.0 care se conecteaza direct la procesor si 20 de lane-uri PCI-E care se conecteaza la chipset. Conectarea unui SSD pe PCI-e taie doua conexiuni S-ATA Express, conectarea a inca unui SSD taie inca doua conexiuni S-ATA Express.

  Nu poti face SLI cu PCI-E 4x. |Conform cerintelor Nvidia, SLI-ul se poate face intre doua placi conectate la 16x/16x sau 8x/8x…

 3. Madalin Calugaru a scris pe:

  Salut!
  Mi-ar fi placut sa vad si niste teste in jocuri cu un ssd pe sata si aceste ssd-uri montate atat pe slotul m2 cat si pe PCI.

 4. Monstru Post author a scris pe:

  Teste in jocuri??

  Nu exista nici o diferenta intre conectarea pe M.2 sau pe slotul PCI-E deoarece magistrala utilizata pentru transmiterea datelor este aceeasi – PCI-E.

 5. Madalin Calugaru a scris pe:

  Nu stiam ca nu exista diferenta intre M2 si PCI.
  Dar eram curios cu cat influenteaza in jocuri Fps-urile un astefel de SSD.

 6. Monstru Post author a scris pe:

  Madalin – SSD-urile influenteaza timpii de incarcare, nu framerate-ul.

  M.2 este un conector, PCI-E este o interfata. Pe conector M.2 putem conecta SSD-uri care comunica prin interfata S-ATA sau SSD-uri care comunica prin interfata PCI-E. In cazul de fata, SSD-urile noastre comunica prin PCI-E.

  Prin urmare, indiferent daca le-am fi conectat pe M.2 sau am fi utilizat adaptorul HHHL pentru a le conecta la un slot PCI-E, performanta ar fi fost aceeasi, deoarece interfata utilizata este aceeasi – PCI-E.

 7. Horatiu a scris pe:

  Cu conetorii M.2 de pe placile de baza cu chipset Z170 se poate ajunge pana la 32gb/s “Data Transfer”?

 8. Monstru Post author a scris pe:

  Un lane PCI-E 3.0 are o latime de banda de 985 MB/s. 16 lane-uri (PCI-E x16) au o latime de banda de 15.75 GB/s. Momentan SSD-urile PCI-E folosesc 4 lane-uri PCI-E, deci pot atinge o viteza teoretica de 3940 MB/s …

 9. Horatiu a scris pe:

  Si de ce producatorii speficica ca ssd-urile montate pe un conector M.2 pot atinge un transfer de date de pana la 32gb/s?

 10. Monstru Post author a scris pe:

  Pentru ca 32Gb/s inseamna ~3940MB/s (4GB/s). Gb inseamna Giga biti…GB inseamna Giga bytes. 1byte = 8 biti…

 11. Horatiu a scris pe:

  Am inteles.Mersi pentru aceste informatii!

 12. Georgescu Vlad-Cristian a scris pe:

  Salutare!
  Recomandati un SSD cu noul controller PHISON PS3109-S9 sau sa merg tot pe SandForce?
  Am de ales intre un Corsair Force LS 120Gb, Kingstone HyperX Fury 120Gb si Kingstone Now V300 tot de 120Gb

 13. Liviu a scris pe:

  Pe TLC si este asa de rapid ?! Wow … inseamna ca au ajuns la un nivel :)) . Frumos review . Multumim

 14. Va salut.Am avut un intel i7 4790k 16 gb ddr3 un asrock h97 si un ssd kingston 250gb am zis sa fac un upgrade si am cumparat un intel i7 5290k asrock x99m extreme 4 32 gb ram ddr4 si desigur KINGSTON HYPERX PREDATOR 240 gb primul lucru care ma deranjeaza este ca buteaza foarte greu pana ajunge pe desktop(si da ma deranjeaza asta chiar daca nu asta inseamna performanta pc-ului)daca dau restart la ambele pc-uri cel mai nou ramane in urma cu 15 secunde imi poate explica si mie va rog frumos de ce ?Multumesc frumos.(Acelasi windows 7 ultimate pe ambele.

Lasa-ne un comentariu: