Review – OCZ Vector 180 240GB & 480GB

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 18 December, 2015.

OCZ Vector 180 240GB & 480GB

 

OCZ Vector a fost primul SSD ce a venit cu un controller proprietar dezvoltat de fostii ingineri Indilinx: Barefoot 3. Acesta era cuplat cu memorie MLC NAND pe 25nm de la IMFT si era printre cele mai rapide SSD-uri de pe piata la momentul lansarii. Pentru a atinge si segmentul mainstream, OCZ a lansat pe piata seria Vertex bazata pe acelasi controller Barefoot 3 dar tactat la o frecventa mai mica si echipat cu memorie MLC NAND pe 20nm de la Micron.

Vector 150 a fost bazat pe acelasi controller Indilinx BF3-M00 ca si Vector, numai ca de aceasta data memoria MLC NAND folosita este Toshiba Toggle Mode pe 19nm. Au fost operate si anumite modificari la firmware, Vector 150 suportand acum encriptare AES-256 si venind cu un over-provisioning setat la 7% (similar cu cel al SSD-urilor Sandforce). Acest lucru ajuta la administrarea mai buna a celulelor NAND, durabilitatii in timp precum si la mentinerea perfomantei ridicate un timp mai indelungat. Seria Vertex a primit si ea actualizari, cel mai recent model Vertex 460A avand memorie Toshiba A19nm, in timp ce un nou model entry-level numit ARC 100 a fost lansat pe piata.

Subiectului testului nostru de astazi este cea mai recenta iteratie a seriei Vector, numita Vector 180. Acesta este ultimul SSD din gama celor de la OCZ se trece la cea de-a doua generatie de memorii pe 19nm de la Toshiba: A19nm. Desi poate parea ciudat, acest lucru este perfect normal datorita maturizarii procesului de fabricatie ce intervine intre timp, automat crescand fiabilitatea si rezistenta celulelor NAND in timp. Anduranta de 50GB pe zi impreuna cu garantia de 5 ani sunt mentinute la acelasi nivel, in schimb OCZ introduce Power Failure Management Plus sau pe scurt PFM+.

Aceasta functie foloseste algoritmi implementati in firmware si un capacitor situat pe PCB pentru protectia SSD-ului atunci cand avem parte de intreruperi de curent. De notat ca PFM+ nu asigura si protectia datelor ce se scriu in acel moment, OCZ nu a dorit implementarea protectie complete pentru ca cel mai probabil si-ar fi canibalizat vanzarea propriilor SSD-uri dedicate segmentului enterprise.

 

_MG_7097

 

Un aspect interesant legat de SSD-urile OCZ este garantia ShieldPlus ce permite comunicarea si returul produselor direct la OCZ, doar pe baza seriei produsului. Se poate opta si pentru utilizarea garantiei legale a produsului prin magazinul de unde a fost cumparat. De notat ca garantia ShieldPlus este valabila momentan numai in USA, Canada, Uniunea Europeana si Taiwan.

 

shield_plus

 

Comentarii

Un comentariu la: Review – OCZ Vector 180 240GB & 480GB

  1. Daniel Uta a scris pe:

    850 pro vine cu o garantie de 10 ani, daca nu ma insel. 🙂

Lasa-ne un comentariu: