Review – Sabrent Rocket Q NVMe 4TB

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 18 June, 2020.

Concluzii

 
Va povesteam la un moment dat despre sistemul pe care il utilizez zilnic si in care ajunsesem sa am un SSD pentru sistemul de operare si 4 HDD-uri de 1TB pentru stocare. Si in momentul in care am schimbat platforma, am trecut la un SSD de 480GB pentru sistemul de operare si un HDD de 6TB pentru stocare, facand regulat back-up pe NAS. Da, utilizez si o solutie de stocare atasata in retea, insa aceasta a avut intotdeuna doar rol de back-up.

Practic, incepand cu 2007, am tot adaugat hard disk-uri in sistem, apoi am trecut la hard disk-uri mai mari pe care copiam ce aveam pe HDD-urile vechi si asa am ajuns in 2020 sa ocup 3.89TB pe un HDD de 6TB, cu toate articolele pe care le-am scris vreodata, toate pozele facute in ultimii 13 ani, toate materialele filmate cu GoPro, incepand cu primul Hero si ajungand la GoPro Max 360.

Desigur, nu sunt un profesionist in domeniul audio / video, deci nu descarc zilnic materiale RAW din camere 4K, dar pentru modul meu de utilizare, in 13 ani de lucru si utilizare zilnica in scop personal, am ajuns la 3.89TB ocupati pe un HDD. Iar din acestia… mai mult de jumatate ar putea sta fara probleme doar pe NAS, pentru ca nu lucrez zilnic cu poze de acum 13 ani sau cu tabele pe care le-am folosit in articole scrise acum 10 ani.

Drept urmare, o configuratie de genul un SSD PCI-E 4.0 de maxim 1TB pentru sistemul de operare, aplicatii si jocuri, respectiv un SSD PCI-E 3 de 4TB pentru stocare, este ideala pentru mine in momentul de fata, oferindu-mi atat viteza specifica SSD-urile NVMe, cat si flexibilitate in alegerea carcasei si a placii de baza.

Practic, putem realiza o astfel de configuratie chiar si pe o placa de baza mini ITX, cu 2 x 16 sau 2 x 32GB RAM, un procesor Ryzen 5 sau 7 si o placa video mainstream, iar eu personal nu cred ca as avea nevoie de mai mult pentru ceea ce fac in fiecare zi. Desigur, acest confort vine cu un pret, un SSD de 4TB nefiind inca o componenta chiar accesibila.

Totusi, Sabrent Rocket Q NVMe 4TB ofera un bun raport calitate / pret, tinand cont ca avem de-a face cu o capacitate uriasa de stocare pentru viteze NVMe. Iar faptul ca modelul de 8TB tocmai si-a facut aparitia ne face sa avem sperante ca intr-un viitor nu foarte indepartat SSD-urile de 4TB vor avea preturi si mai bune, permitand unui numar cat mai ridicat de utilizatori sa renunte la batranul HDD. Sau macar sa il dea afara din carcasa si sa il monteze intr-un NAS, in scopuri de back-up.

 

Comentarii

Niciun comentariu la: Review – Sabrent Rocket Q NVMe 4TB

Lasa-ne un comentariu: