USB 3.0 Round-up 2012 Partea II – AMD A75, AsMedia 1042, EtronTech EJ168A, Fresco FL1009, Intel Z77 si NEC PD720200
.
Concluzii
.
Si iata ca dupa doua articole, 7 solutii de stocare si 6 controller-e testate, am ajuns si la finalul epopeei USB 3.0 la inceput de 2012. Asa cum spuneam si in incheierea primei parti, situatia incepe sa arate imbucurator pentru consumatori, performanta de care sunt capabile dispozitivele de stocare pe USB 3.0 fiind demna de luat in calcul, indiferent ca suntem entuziasti sau simplii utilizatori de PC. Mai mult decat atat, in momentul de fata majoritatea controller-elor disponibile pe piata ofera performante similare, si putem afirma fara teama de a gresi ca in momentul de fata asistam la apogeul acestui capitol din istoria USB 3.0.
In acest moment lucrurile arata bine, performantele sunt foarte bune, majoritatea utilizatorilor detin deja un sistem de calcul dotat cu un port USB 3.0 sau mai multe, iar pretul per GB in cazul stick-urilor a scazut simtitor, solutiile performante de 32GB fiind acum la indemana oricui. Un alt aspect important, nu numai stick-urile USB 3.0 au evoluat in ultimul timp, ci si SSD-urile, acestea ajungand in ultimul an la viteze de transfer absolut uluitoare, care dau sens achizitionarii unui stick USB 3.0 de mare viteza, deoarece acum chiar avem pe ce copia cu mai mult de 200 MB/s, in utilizarea zilnica.
Lungul drum al standardului USB 3.0 nu se va opri insa aici, pentru ca urmatorul pas tocmai s-a intamplat in cursul zilei de ieri, prin lansarea primului chipset Intel care dispune de controller USB 3.0 integrat. Asa cum s-a intamplat in cazul fiecarui standard (vezi cazul S-ATA 3), in momentul in care acesta este integrat de Intel in chipset-urile sale, performanta cunoste o amelioarere sensibila, iar problemele de compatibilitate sunt date uitarii, pe masura ce actualele controller-e vor fi treptat inlocuite cu platforme care suporta USB 3.0 nativ. Ivy Bridge aduce Z77, primul chipset Intel care integreaza standardul USB 3.0, iar AMD 1090FX ar trebui sa aduca acelasi lucru utilizatorilor de procesoare AM2/AM3. Din pacate, asa cum am observat si in testul de fata, solutia celor de la Intel nu se detaseaza categoric de celelate solutii din test, si speram ca o noua generatie de stick-uri USB 3.0 sa poate profita pe deplin de standardizarea pe care integrarea controller-ului in chipset o implica.
Incet, dar sigur, USB 3.0 isi intra in drepturi si inlocuieste batranul USB 2, iar avantajele sunt evidente pentru oricine. Intr-o perioada in care camerele foto din telefoane incep sa produca imagini care ar putea face de ras compactele de acum cativa ani, iar DSLR-urile sunt dotate cu senzorii cu rezolutie uriase, in care transferul de fisiere multi-media intrece de departe orice alt tip de continut, in care SSD-urile au descatusat pur si simplu performanta sistemelor de calcul, USB 3.0 completeaza de minune imaginea unor masini cu adevarat performante, care ne fac sa uitam de timpi nesfarsiti de transfer si de momentele inoportune in care asteptam plictisiti “sa termine de copiat”. Daca sistemele noastre booteaza din ce in ce mai repede, procesoarele si placile video au o putere enorma, iar cantitatea de RAM pe care o utilizam in PC-ul nostru casnic poate concura cu unele servere entry-level, este firesc ca si transportul informatiilor de pe un sistem pe altul trebuie sa se realizeze cu aceeasi usurinta. In acest moment, acest lucru a devenit realitate, datorita evolutiei din ultimii ani a dispozitivelor de stocare USB 3.0, precum si a controller-elor dedicate.
Comentarii
Niciun comentariu la: USB 3.0 Round-up 2012 Partea II – AMD A75, AsMedia 1042, EtronTech EJ168A, Fresco FL1009, Intel Z77 si NEC PD720200
Pingback: USB 3.0 Round-up 2012 Partea II – AMD A75, AsMedia 1042, EtronTech EJ168A, Fresco FL1009, Intel Z77 si NEC PD720200
Pingback: NEWS - Stocare - Page 27 - My Garage
Pingback: HDD e Penne USB Comparativa USB 3.0 - Xtreme Hardware Forum