ASRock Fatal1ty Z68 Professional Gen3 Review
.
BIOS
.
.
BIOS-ul este EFI si are 2 teme din care putem alege, una cu fata celebrului gamer ( sic 🙂 ) si una neagra cu sigla Fatal1ty care pot spune ca imi place mai mult. Interfata este intuitiva si se poate folosi atat cu mouse-ul cat si cu tastatura fara a resimti vreun lag deranjant. Pe langa schimbare temei, pe prima pagina mai putem regasim informatii despre placa de baza precum si despre procesorul si memoriile instalate pe aceasta.
Mai departe trecem la pagina OC Tweaker care banuiesc ca va intereseaza pe majoritatea dintre voi. Aici remarcam in mod special profilele predefinite prin intermediul carora putem incarca setarile pentru rularea la frecventa de 4GHz, 4.2GHz, 4.4GHz, 4.6GHz sau 4.8GHz. Le-am testat si pot spune ca functioneaza de minune, singura recomandare ar fi sa micsorati voltajul aplicat procesorului pentru ca default este setat astfel incat sa asigure functionarea la acea frecventa chiar si a celui mai prost exemplar de Sandy Bridge existent.
O alta optiune interesanta este Turbo 50 care o data activat mareste performanta sistemului cu 50%, optimizand frecventa CPU-ului, a memoriei dar si a placii video integrate (de notat faptul ca procentul de 50% este calculat in 3D Mark 2006 folosind placa video integrata).
.
.
Functia de Load-Line Calibration a VRM-ului procesorului are 5 nivele explicate prin intermediul unui grafic in BIOS. In tabul DRAM Configuration gasim o pleiada de optiuni pentru configurarea functionarii memoriei, dintre care remarcam Memory Fast Boot care sare de testul de memorie scazand considerabil timpul de boot.
Pentru a ne salva setarile din BIOS avem la dispozitie 3 profile care se pot si redenumi dupa propriul plac (spre deosebire de alti producatori ce nu permit acest lucru, se stiu ei care). Pentru racirea procesorului putem conecta 1 sau 2 ventilatoare pe care le putem controla in functie de temperatura daca dorim acest lucru. Mai mult, mai putem controla a inca 3 ventilatoare de carcasa.
.
Comentarii
“Pentru racirea procesorului putem conecta 1 sau 2 ventilatoare pe care le putem in functie de temperatura daca dorim acest lucru.” (pag.4)
Lipsesc niste cuvinte in fraza asta.
A lucrat pe dracu’ ghem, de parca nu stiu EXACT ce fel de chinezi sunt in Taiwan si cum nu-s in stare sa puna in practica o idee buna nici daca ii loveste cu bocancul de munte in fata.
Remarcabil cum si astia care erau penalii placilor de baza incep sa se trezeasca cu aburi de gameri cand firma lor exista initial doar ca sa vanda ciurucurile ramase de la Asus.
Razvan – am corectat
Alex – Chinezi sunt toti, si in Taiwan sunt toti, deci chestia asta mi se pare oarecum irelevanta. Cat despre “penalii” astia, au ajuns la acelasi nivel cu Asus sau Gigabyte, iar in Romania, culmea, penalii astia sunt cel mai bine vandur producator de placi de baza. Ce sa-i faci, vremurile se mai schimba 🙂
Se vand bine pentru ca-s ieftini, mai ieftini decat Gigabyte si calitatea e similara sau mai buna. Cat timp nu se strica, o placa de baza este foarte buna.
E cam ciudata faza asta a lor, de obicei mentalitatea este sa le faca pe toate cat mai ieftine si mai proaste cu fiecare generatie care trece, nu sa ajunga sa aiba produse din gama fatality.
Daca e sa ajung sa am nevoie de un al doilea sistem, e posibil sa iau o placa de baza Asrock, au mai multe modele in topul vanzarilor de pe Amazon.de si nu le injura lumea in comentarii.
La pagina 4 poza nr.2 nu are zoom.
Edit:
La pagina 5 poza nr.2 nu are zoom.
@Alex : Acesti “penali ai placilor de baza” nu mai sunt copilul-vitreg al AsusTEK din iulie 2010. De atunci concureaza cu Asus si Gigabyte pe toate segmentele, inclusiv pe piata “enthuziast”, cu seria Fatal1ty (Asus avand “Republic of Gamers”, Gigabyte – “Assassin” si “Sniper”). Faptul ca in 2002 Asus dadea viata companiei ASRock pentru a concura pe sectorul “budget” cu ECS, EagleTek, Foxconn si restul de bottom-feeders il consider, la momentul actual ca fiind irelevant. Inca din 2007 existau semnele unei scindari intre Asus si ASRock, cei din urma aducand inovatii (nu intotdeuna bine primite – de exemplu, suport si pentru DDR1, si pentru DDR2 pe aceeasi placa de baza, AGP si PCI-E pe acelasi PCB, s.a.m.d.) si incepand sa “miste”. Scindarea s-a produs in 2010, iar de atunci, cu experienta adunata (si, poate, cu frustrarile adunate) in cei cativa ani, cu aportul lui Nick Shih, – cum spune si Matose – cu adoptarea brand-ului Fatal1ty (care a fost si prin ograda Abit, daca va aduceti aminte…) au intrat pe o piata FOARTE competitiva, foarte neiertatoare, a gamer-ilor si overclocker-ilor. Si stiti ce ? Chiar fac fata 😉
Am si eu placa asta de baza, ASRock Fatal1ty Z68 Professional Gen.3 , dar nu sunt fanboy de acum inainte doar pentru ca am un produs de la ei; asa cum, in trecut, desi imbratisam filozofia AMD-ului, de a oferi performanta la un pret corect (in epoca de aur a Athlon-ului XP, cand ofereau performante mai bune decat Intel si asta la un pret mai mic) am trecut la procesor Intel pentru ca oferea (cu tehnologia Core 2) performanta mai buna, asa am facut si acum. Am preferat, desi aveam banii pentru Asus sau Gigabyte, o placa de baza ASRock, si asta pentru performanta.
Daca in viitor ECS, Genius, Deluxe sau A4Tech vor scoate componente mai bune decat eVGA, Asus sau Gigabyte, o sa imi iau de la primii; hell, daca Billa sau Metro au sa fabrice placi de baza mai bune decat ceilalti producatori de renume mondial, o sa ma duc la hypermarket si o sa iau, de langa standul unde se vand cartofi, o placa de baza care stiu ca e mai performanta !
Da, stiu ca ASRock nu suna la fel de bine… O fi din cauza ca inca e vazut ca “Cenusareasa” firmei Asus…o fi avand numele mai multe litere…nu stiu. Pana la urma, conteaza calitatea produsului si ce poti face cu el. Si o ultima intrebare : daca Ferrari o sa produca si paine, o sa fie mai buna pentru ca este Ferrari ?
Da, si eu am un Asrock GX890 Extreme3. E incredibila. Sistemul pe care e pus nu a mai luat un restart din octombrie 2011 (e intr-un fel de datacenter) asa ca nota 10 la stabilitate.
Am avut pana acum placi de baza de la toti producatorii si iau in functie de review-uri, anduranta si specificatii.
Sincer de cativa ani incoace Asrock sunt exceptional de buni si concureaza cu succes brand-urile consacrate.
Asta n-o spun ca sa zic ca voi lua doar Asrock. O sa iau ce se potriveste la momentul respectiv si in bugetul pe care mi l-am stabilit. Bineinteles, daca sunt apropiate ca pret sunt sanse mari sa aleg de pilda Asus, dar nu e obligatoriu.
Tot ce pot zice e: multa bafta si sa avem si ECS in top, nu de alta dar sa avem cat mai multe alegeri (spre deosebire de procesoare), pentru ca asta-i forteaza pe producatori sa inoveze continuu si sa ofere functionalitati nemaiuzite 🙂
Prin urmare placa arata bine, singura culoare ce nu se integreaza in peisaj este auriul condensatorilor care sunt promovati ca “Premium Gold Caps” (ma intreb ce scop are culoarea aurie in functionarea unui condensator).
sunt auriti ca sa arate ca sunt de calitate parca
Hai sa zic si eu ceva despre ASRock.
Am o place Mini-Itx (H67M-ITX/HT) care a crapat de doua ori in doua luni(acelasi bug) noroc cu RMA-ul, schimbata de doua ori cu una noua.
La calitate ce sa zic nici macar nu s-au obosit sa mai curete flux-ul de pe ele…
Este de laudat ambitia celor de la ASRock insa sunt ‘incuiati’ rau de tot, mi-a trebuit o luna sa-i fac sa inteleaga ce vreau de la ei si asta cu documentatie stufoasa, de alte doua luni ma chinui sa-i fac sa inteleaga ca au un ditamai bug-ul in UEFI BIOS(toata linia) si ca Intel & ASUS l-au rezolvat de cel putin juma de an…
La capitolul inovatie am discutat cu ei despre modelul Z68 MItx(inainte sa apara) sa fie la fel cu cel H67 adica sa aiba slot mini pcie, raspunsul: nu permite designul, si ce sa vezi la nici o luna apar cei de la Giada cu z68 mi cu slot mini pcie plus bonus slot msata, vad ca s-au conformat cu x77 insa eu unul ma mut la ASUS.
De ce ASUS? Pai hai sa vedem:
+ 78% market share pe platforma sandy bridge spune ceva
+ calitate si design beton inclusiv UEFI
+ spre surpinderea mea au fost mai receptivi decat ASRock, ma asteptam la mai rau.
– pret.
Daca am noroc poate primesc un sample x77 m-itx inainte de 8 aprilie cand apare.
Arata bine placa,dar pentru mine Asrock raman un brand de mana a doua,indiferent de review-uri,feedback-uri pozitive si golden caps.
Cine nu a avut placi de la ei care au functionat maxim un an si s-au dus dracu’,nu ar trebui sa le sustina in necunostinta de cauza.
In 2009 am cumparat prima mea placa Asrock pe AMD. A mers vreo 10 luni pana s-a busit vrm-ul din cauze necunoscute mie sau celor de la service intrucat nu facusem overclock. Pur si simplu a crapat.
Nu m-am invatat minte si am zis sa iau tot Asrock in 2010,de aceasta data pe Intel. Asta m-a tinut vreo 11 luni si intr-o zi n-a mai vrut sa buteze nici de-a dracu! La sfaturile unor ”specialisti” ma apuc eu si schimb hdd- tot la fel moarta placa! Da-i ia si rami- alti bani alta ”distractie”. Degeaba!
La garantie s-a constatat ca placa nu mai poate fi reparata,mi s-a propus una la fel in locul ei,am refuzat categoric acest brand si m-am ales cu o Gigabyte in cele din urma,care functioneaza perfect si in ziua de azi.
Imi vine greu sa cred ca Asrock si-au rezolvat problemele de fiabilitate. Aste nu-s placi sa te tina ani de zile,ascultati-ma ce va spun!
Bine ca nu au gandit ca d-voastra si cei care au cumparat DFI din seriile LANParty dupa 2003, altfel ajungeau falimentari taiwanezii.
Nu am de unde sa stiu cum va rezista in timp placa de baza, dar atunci cand scopul propus este intrarea pe piata “enthuziast” (sau high end), nu mai poti face rabat la calitate, cum e atunci cand concurezi pe piata entry-level.
Ramaneti la preconceptiile dumneavoastra si cumparati doar Gigabyte, Asus si orice alta firma doriti – este absolut necesar sa existe si cumparatori de brandname. Eu – si probabil si altii – vom cumpara si produsele unor firme obscure, trebuie sa existe piata si pentru “pestisorii mai mici” (DACA produsele lor merita).
Ca fapt divers, si mie mi-a picat din senin un Asus Striker Extreme; asta nu ma face sa cred ca Asus, ca firma, scoate produse slabe. Cand va veni timpul sa cumpar din nou hardware ma voi baza, ca pana acum, nu doar pe brand (fie ca acesta va fi ECS, EagleTEK, ASRock, PCChips, LSI, Biostar, Foxconn – fie Asus, EVGA sau Gigabyte).
Ok, just set my settings to the same as yours in the vid and now seems to be nksctiig to 5Ghz on prime. My temps are hitting the 80 s though so will prob drop it back. I’m currently using a Noctua NH-U12P cooler with two 120mm fans set to push/pull.Tried doing some 3DMark benchmarks and they complete successfully but the CPU score is always way down on my old i7 920 OC’d to 4.2Ghz. It’s like the 2600k is defaulting to stock during these benchmarks.
Big… ASRock Fatal1ty Z68 Professional Gen3
Rewiew scurt si concis, poate va lasa inima sa puneti si un ivy-brigdge pe placa.In ceea ce privesc flame-urile la adresa Asrock, unii au dreptate pe partea produse low, dar pe partea de high-end Asrock au ridicat de mult frina de mina si au calcat tare acceleratia! de exemplu eu am luat placa asta de anul trecut din iulie , pe vremea aceea pcie-gen3.0 pt granzii placilor de baza era doar un vis, iar Asrock lansase pe piatza….iar cei ce au probleme cu produsul le pot spune ca mai usor obtin RMA, direct la producator decit sa astepte dupa importator !o bila negra de la mine primesc cei de la Asrock totusi pt support, daca le aduci la cunostiinta vre-o problema nu prea ai cu cine comunica; mai multe sanse ai pe forumul-Asrock!
Pingback: NEWS - Placi de baza - Page 62 - My Garage
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube