ASUS Maximus IV Extreme-Z: Z68 devine extrem

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 18 July, 2011.

Placa a venit la noi fara cutie sau accesorii, lab501.ro fiind oricum printre putinele site-uri din lume care au avut placa pe mana; totusi, “bunatatile” din cutie sunt aceleasi ca si in cazul placii Maximus IV Extreme:

.

.

Pe langa accesoriile deja intalnite la majoritatea placilor de baza (cabluri SATA, DVD cu drivere si utilitare, manual si I/O shield), Maximus IV Extreme-Z vine cu accesorii specifice: Q-Connector Kit, cabluri pentru masurarea voltajelor, cablu ROG Connect, bridge CrossFire flexibil, bridge SLI lung flexibil, bridge 3-Way SLI, sonde pentru masurarea temperaturilor precum si licente pentru 3D Mark Vantage Advanced si Kaspersky Anti-Virus.

.


.

Dupa cum se poate vedea din forma mai mult patrata decat dreptunghiulara a placii, aceasta nu este ATX ci eATX. Limitarea cu privire la folosirea sloturilor de memorie mai indepartate de procesor atunci cand avem doar 2 module nu mai este valabila in cazul Sandy Bridge; putem folosi oricare pereche de sloturi, dar pentru performante optime in overclocking se recomanda asezarea memoriilor in sloturile rosii (mai ales atunci cand lucram cu module Elpida Hyper).

Avem la dispozitie 4 sloturi PCI-Express 16x care sunt conectate intr-un mod inedit atat la procesor cat si la bridge-ul NF200. Cand avem o placa video in sistem asezata pe slotul 1 aceasta va functiona la 16x conectata direct la CPU; cand avem o configuratie multi-card alcatuita din doua placi video, vom folosi sloturile 1 si 3 in mod 8x / 8x cu conectare direct la CPU. In aceste cazuri bridge-ul NVIDIA NF200 este dezactivat electric, nu consuma energie pentru ca nu este alimentat (raportat in BIOS cat si masurat cu voltmetrul).

Atunci cand folosim o configuratie multi-card 3-way slotul 1 va lucra in mod 8x si va fi conectat direct la CPU. Sloturile 2 si 4 vor fi controlate de NF200 care la randul lui este conectat la cealalta conexiune 8x a procesorului. Aceasta solutie este inteligenta pentru ca foloseste bridge-ul NF200, care induce latente suplimentare in circuitul de date, numai atunci cand este neaparata nevoie. Switch-urile de conectare / deconectare se pot observa si in poza de mai sus imediat in stanga procesorului.

Comentarii

6 comentarii la: ASUS Maximus IV Extreme-Z: Z68 devine extrem

  1. Jac a scris pe:

    Intel Core i7 2500K, este i5..

  2. Dan a scris pe:

    Felicitari! Scurt si la obiect articolul.
    Legat de partea de sunet am nevoie de o lamurire.
    Placile de baza din seria Extreme nu au placa de sunet separata pentru ca s-a considerat ca pe astfel de placi ea va sta mai mult dezactivata. Totusi, controller-ul este unul destul de actual: Realtek ALC889 cu suport pentru 8 canale.
    In jocuri sunetul poate fi setat sa emuleze (recunoasc)a EAX 5 (din soft dupa cate stiu)?
    Multumesc si succes cu noile articole.

  3. Dan a scris pe:

    Ce nu am inteles eu este daca doua placi video in sli vor merge la 16x 16x sau la 8x 8x?

    Multumesc si bafta

  4. matose Post author a scris pe:

    Pot merge la 16x + 16x prin bridge-ul NF200 daca le conectezi la sloturile 2 si 4 sau 8x + 8x direct in CPU daca le conectezi la sloturile 1 si 3. Pentru performanta maxima recomand cea de-a doua varianta!

  5. Dan a scris pe:

    carevasazica e mai bine sa merg pe 8x + 8x dar sa le am legate direct la CPU decat 16x + 16x conectate la controllerul nvidia? hmm, chiar asa putin conteaza latimea de banda?

  6. rage fuury a scris pe:

    Question: va suporta ivy(eventual dupa bios update)?

Lasa-ne un comentariu: