ASUS Maximus IV Extreme-Z: Z68 devine extrem

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 18 July, 2011.

In primul rand trebuie sa vorbim despre ceea ce ASUS denumeste OC Zone, adica coltisorul din placa dedicat overclockerilor. Acesta contine butoanele de Power si Reset, punctele de masura ale voltajelor, switch-urile pentru activarea/ dezactivarea celor 4 sloturi PCI-Express (util pentru debuging cu placile video pe subzero), buttonul de GO, butonul de activare LN2 Mode (elimina cold-boot bug, nu ca ar fi nevoie la Sandy Bridge) precum si un debug display. Amplasamentul acestuia din urma mi se pare ales excelent, fiind vizibil chiar si atunci cand avem instalate 3 placi grafice in sistem.

.

.

In coltul de jos al placii gasim butonul cu care putem comuta intre cele 2 BIOS-uri printr-o singura apasare. Este o facilitate utila pentru a efectua o comparatie rapida intre 2 versiuni de BIOS sau pentru a tine 2 BIOS-uri cu scopuri diferite, de exemplu bench si daily-use. Fiecare BIOS este independent, cu setarile si profilurile proprii; mai mult, avem la dispozitie un jumper cu ajutorul caruia putem copia de pe un BIOS pe celalalt in caz ca unul din ele devine corupt.

Cred ca v-ati intalnit de cateva ori cu situatia in care faceti upgrade la procesor iar noul procesor nu este suportat de BIOS, placa refuzand sa booteze. Daca intre timp ati vandut procesorul vechi, ati ramas cu un calculator nefunctional pana gasiti un prieten de la care sa imprumutati un procesor. Eh, acum nu se va mai intampla acest lucru pentru ca Maximus IV Extreme-Z are o functie numita USB BIOS Flashback. Aceasta poate rescrie BIOS-ul de pe un stick USB avand conectata doar o sursa de alimentare (fara memorii, CPU, placa video, HDD, etc).

Modulul pentru RC Bluetooth este livrat cu placa, acesta permitand overclocking-ul folosind un SmartPhone bazat pe Symbian, Android sau Windows Mobile. Atunci cand butonul este apasat putem realiza pairing-ul cu telefonul in vederea overclocking-ului, atunci cand butonul este inactiv modulul functioneaza ca un emitator Bluetooth v2.1+EDR normal.

ROG iDirect este software-ul de overclocking care se poate instala pe device-urile Apple (iPhone si iPad); acesta se poate realiza prin USB, Wi-Fi sau Bluetooth (doar pe IPhone).

Comentarii

6 comentarii la: ASUS Maximus IV Extreme-Z: Z68 devine extrem

 1. Jac a scris pe:

  Intel Core i7 2500K, este i5..

 2. Dan a scris pe:

  Felicitari! Scurt si la obiect articolul.
  Legat de partea de sunet am nevoie de o lamurire.
  Placile de baza din seria Extreme nu au placa de sunet separata pentru ca s-a considerat ca pe astfel de placi ea va sta mai mult dezactivata. Totusi, controller-ul este unul destul de actual: Realtek ALC889 cu suport pentru 8 canale.
  In jocuri sunetul poate fi setat sa emuleze (recunoasc)a EAX 5 (din soft dupa cate stiu)?
  Multumesc si succes cu noile articole.

 3. Dan a scris pe:

  Ce nu am inteles eu este daca doua placi video in sli vor merge la 16x 16x sau la 8x 8x?

  Multumesc si bafta

 4. matose Post author a scris pe:

  Pot merge la 16x + 16x prin bridge-ul NF200 daca le conectezi la sloturile 2 si 4 sau 8x + 8x direct in CPU daca le conectezi la sloturile 1 si 3. Pentru performanta maxima recomand cea de-a doua varianta!

 5. Dan a scris pe:

  carevasazica e mai bine sa merg pe 8x + 8x dar sa le am legate direct la CPU decat 16x + 16x conectate la controllerul nvidia? hmm, chiar asa putin conteaza latimea de banda?

 6. rage fuury a scris pe:

  Question: va suporta ivy(eventual dupa bios update)?

Lasa-ne un comentariu: