ASUS Maximus IV Extreme-Z: Z68 devine extrem

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 18 July, 2011.

Chipset-ul Z68 a luat prin invaluire producatorii de placi de baza, care aveau deja stocuri masive de produse din modelele anterioare, multi alegand sa inlocuiasca direct chipset-ul P67 cu Z68. Desi solutia e simpla, eficienta din punct de vedere al costurilor si al “time-to-market”, procedand astfel vom beneficia de tehnologia Intel Smart Response dar nu vom putea accesa GPU-ul integrat in procesoarele Sandy Bridge; prin urmare, nu vom putea folosi nici tehnologia Virtu dezvoltata de Lucid.

Maximus IV Extreme-Z este implementarea extrema a chipset-ului Z68 ce ne permite insa sa putem utiliza atat Smart Response cat si Lucid Virtu; practic, placa este un Maximus IV Extreme ce are in plus circuitul de alimentare necesar alimentarii GPU-ului integrat in CPU. Nu dispune insa de iesiri video pentru iGPU, lucru normal tinand cont ca cine isi ia o asemenea placa nu va folosi grafica integrata decat cel mult pentru transcodarea de material video. Asadar, se poate folosi Virtu doar in d-Mode, adica impreuna cu o placa video separata la care avem conectat monitorul.

In articolul de azi vom trece pe scurt in revista dotarile noii placi si vom compara performanta acesteia cu surioara sa bazata pe chipset-ul P67. Multi se intreaba daca GPU-ul integrat poate fi dezactivat complet pe placile cu Z68 si daca performanta are de suferit comparativ cu o placa echipata cu P67; prin testul de azi le vom oferi raspunsul mult asteptat.

.

.

Comentarii

6 comentarii la: ASUS Maximus IV Extreme-Z: Z68 devine extrem

 1. Jac a scris pe:

  Intel Core i7 2500K, este i5..

 2. Dan a scris pe:

  Felicitari! Scurt si la obiect articolul.
  Legat de partea de sunet am nevoie de o lamurire.
  Placile de baza din seria Extreme nu au placa de sunet separata pentru ca s-a considerat ca pe astfel de placi ea va sta mai mult dezactivata. Totusi, controller-ul este unul destul de actual: Realtek ALC889 cu suport pentru 8 canale.
  In jocuri sunetul poate fi setat sa emuleze (recunoasc)a EAX 5 (din soft dupa cate stiu)?
  Multumesc si succes cu noile articole.

 3. Dan a scris pe:

  Ce nu am inteles eu este daca doua placi video in sli vor merge la 16x 16x sau la 8x 8x?

  Multumesc si bafta

 4. matose Post author a scris pe:

  Pot merge la 16x + 16x prin bridge-ul NF200 daca le conectezi la sloturile 2 si 4 sau 8x + 8x direct in CPU daca le conectezi la sloturile 1 si 3. Pentru performanta maxima recomand cea de-a doua varianta!

 5. Dan a scris pe:

  carevasazica e mai bine sa merg pe 8x + 8x dar sa le am legate direct la CPU decat 16x + 16x conectate la controllerul nvidia? hmm, chiar asa putin conteaza latimea de banda?

 6. rage fuury a scris pe:

  Question: va suporta ivy(eventual dupa bios update)?

Lasa-ne un comentariu: