ASUS Maximus IV Extreme-Z: Z68 devine extrem

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 18 July, 2011.

.

VRM-ul ASUS este de tip hibrid analog/digital cu o frecventa setabila manual din BIOS intre 250 si 1100kHz. Arhitectura este de tip 8+4 faze (CPU + iGPU) cu cate 2 tranzistoare MOSFET si 1 bobina per faza; tranzistoarele sunt cu capsula metalica, fapt ce ajuta la disiparea mai rapida a caldurii. Deasemenea, bobinele din aliaj permit un curent de pana la 40A, avand pierderi mai mici dar si permeabilitate magnetica mai buna decat designul clasic. Merita remarcat si condensatorul Proadlizer (Prompt, broadband and stabilizer) de la NEC / Tokin ce asigura o filtrare excelenta, rezistand foarte bine si la temperaturi subzero.

Tensiunea VCCIO care se ocupa de alimentarea controller-ului de memorie a fost legata la circuitul care se ocupa de generarea tensiunii VCCSA. Acest VRM are 2 faze si este situat in stanga socketului de procesor, mutarea fiind logica pentru ca VCCSA nu este un voltaj sensibil, drept urmare poate fi marit sau micsorat simultan cu VCCSA.

De remarcat cele 4 faze destinate iGPU, mai mult decat generos tinand cont ca alti producatori folosesc 1 sau maxim 2 faze.

.

.

Sistemul de racire este prins in totalitate in suruburi, materialul din care este facut avand o textura foarte asemanatoare cu ceramica.

.

Comentarii

6 comentarii la: ASUS Maximus IV Extreme-Z: Z68 devine extrem

 1. Jac a scris pe:

  Intel Core i7 2500K, este i5..

 2. Dan a scris pe:

  Felicitari! Scurt si la obiect articolul.
  Legat de partea de sunet am nevoie de o lamurire.
  Placile de baza din seria Extreme nu au placa de sunet separata pentru ca s-a considerat ca pe astfel de placi ea va sta mai mult dezactivata. Totusi, controller-ul este unul destul de actual: Realtek ALC889 cu suport pentru 8 canale.
  In jocuri sunetul poate fi setat sa emuleze (recunoasc)a EAX 5 (din soft dupa cate stiu)?
  Multumesc si succes cu noile articole.

 3. Dan a scris pe:

  Ce nu am inteles eu este daca doua placi video in sli vor merge la 16x 16x sau la 8x 8x?

  Multumesc si bafta

 4. matose Post author a scris pe:

  Pot merge la 16x + 16x prin bridge-ul NF200 daca le conectezi la sloturile 2 si 4 sau 8x + 8x direct in CPU daca le conectezi la sloturile 1 si 3. Pentru performanta maxima recomand cea de-a doua varianta!

 5. Dan a scris pe:

  carevasazica e mai bine sa merg pe 8x + 8x dar sa le am legate direct la CPU decat 16x + 16x conectate la controllerul nvidia? hmm, chiar asa putin conteaza latimea de banda?

 6. rage fuury a scris pe:

  Question: va suporta ivy(eventual dupa bios update)?

Lasa-ne un comentariu: