ASUS Maximus V Extreme Review
Layout-ul este dominat de cele 6 sloturi PCI-Express, dintre care 5 sloturi sunt 16x in timp ce unul este 4x. Pentru lane-urile suplimentare necesare utilizarii configuratiilor 3-way sau 4-way, Maximus V Extreme are un bridge PLX PCI-Express 3.0 situat sub radiatorul central. Totusi pentru a nu afecta performanta in cazul folosirii a 1 sau 2 placi grafice, primul slot rosu precum si slotul negru sunt conectate direct la CPU.
Ca de obicei in dreapta sus avem coltisorul din placa dedicat overclockerilor, situat optim pentru ca poate fi accesat cu usurinta chiar daca avem montata pe placa o configuratie 4-way SLI / CrossfireX. Acesta contine butoanele de Power si Reset, punctele de masura ale voltajelor, switch-urile pentru activarea/ dezactivarea celor 4 sloturi PCI-Express (util pentru debuging cu placile video pe subzero), buttonul de GO, butonul de activare LN2 Mode (optimizeaza placa pentru frig si deblocheaza profilele pentru LN2 in BIOS), Slow Mode precum si un debug display.
Am mai vorbit de butonul de Slow Mode care o data ce este activat micsoreaza multiplicatorul procesorului la 12x, in timp ce atunci cand este dezactivat avem setat multiplicatorul din BIOS. Am folosit aceasta facilitate de multe ori si pot spune ca mi-a creat o dependenta greu de imaginat, atat pe Sandy Bridge-E cat si pe Ivy Bridge. De notat ca functia Slow Mode functioneaza doar daca LN2 Mode este On.
Ca si Rampage IV Extreme, Maximus V Extreme beneficiaza de VGA Hotwire. Astfel avem la dispozitie posibilitatea de a controla si monitoriza voltajele a 2 placi video; pentru fiecare placa video avem disponibila o mufa, fiecare alcatuita din cate 2 seturi de 2 pini pentru GPU, memorii si PLL.
Pinul rosu de la fiecare trebuie conectat la pinul de feedback, in timp ce pinul negru trebuie conectat la locul unde citim tensiunea aplicata; nu este nevoie de conectarea la masa. Practic, acest lucru ne scuteste de a cumpara, lipi si ajusta un rezistor variabil pentru a mari voltajul. Mai mult, nici nu trebuie sa masuram rezistenta de la pinul de feedback la masa pentru ca VGA Hotwire lucreaza prin modificarea curentului, nu prin modificarea rezistentei ca modul clasic.
O tehnologie ingenioasa ce va usura semnificativ munca entuziastilor, valorile pentru voltaje putand fi modificate si monitorizate din BIOS, ROG Connect, TurboV sau OC Key. Cablurile nu vin in pachet, dar se pot gasi la orice magazin de electronice din tara.
Totusi Maximus V Extreme nu se opreste aici, in aceeasi zona putem gasi un header cu 8 pini colorat in alb (4 perechi de cate 2). In fiecare pereche avem un pin Clock si un pin Data ce se pot conecta la VRM-urile placilor video (HD7970 referinta, DirectCu II sau Matrix). Astfel putem controla cu ajutorul unui program furnizat de ASUS (VGA PowerControl Tool) parametrii de functionare ai VRM-ului inaccesibili pana acum, cum ar fi Loadline Calibration, OCP, voltajul GPU-ului sau frecventa de comutatie. Exceptional as putea spune, dar lucrurile interesante nu se opresc aici…
In coltul din dreapta-jos, chiar langa radiatorului PCH-ului, se afla cele 10 porturi S-ATA cu care a fost dotata placa – 4 porturi S-ATA 6Gbps multumita unui controller ASMedia, iar restul, 2 porturi S-ATA 6Gbps, respectiv 4 porturi S-ATA 3Gbps, native PCH-ului Z77.
In stanga mufelor SATA putem vedea 2 conectori pentru conectarea sondelor K, facilitate numita Subzero Sense. Cu ajutorul ei putem monitoriza temperaturile a 2 sonde K, calibrarea fiind facuta dupa termometre Fluke. Putem citi temperaturile folosind BIOS-ul, ROG Connect, TurboV sau OC Key. Acuratetea este destul buna (mult mai buna oricum decat termometrele ieftine) numai ca personal gasesc mai comoda urmarirea temperaturilor pe un termometru stand-alone decat pe ecranul laptop-ului (ROG Connect) sau a monitorului (OC Key). Totusi, cel mai ieftin termometru care sa se apropie de Subzero Sense si sa aiba loc pentru 2 sonde K depaseste 200RON in timp ce cu Maximus V Extreme vine inclus in pachet. Cand nu avem sonde conectate la cele 2 porturi, acestea for raporta temperatura ambientala.
In coltul de jos al placii gasim butonul cu care putem comuta intre cele 2 BIOS-uri printr-o singura apasare. Este o facilitate utila pentru a efectua o comparatie rapida intre 2 versiuni de BIOS sau pentru a tine 2 BIOS-uri cu scopuri diferite, de exemplu bench si daily-use.
Fiecare BIOS este independent, cu setari si cate 8 profile fiecare. Ca si celelalte placi de baza ASUS lansate in 2012 Maximus V Extreme suporta USB BIOS Flashback. Aceasta poate rescrie BIOS-ul de pe un stick USB avand conectata DOAR o sursa de alimentare (fara memorii, CPU, placa video, HDD, etc).
Comentarii
Impresionant,dar nu chiar….cam mare pretul,daca era ASRock o vedeam pe la 1200 garantat,dar e bine si asa…
Am o intrebare:
Are functie de dezumidificare?[pe mine ma ajuta foarte mult 🙂 ]
Daca nu face masaj, tot degeaba! 😛
Intrebare legata de aceeiasi functie care a mentionat-o si Hexwell mai sus:
Ce rol are si mai exact ce face acea functie de dezumidificare ?
Detin si eu un sistem I5 cu placa de baza P67 Performance, si nu am activat-o nestiind ce face mai exact :(.
Multumesc frumos.
@Stefan:
Scade umiditatea din sistem mai pe romana[e mai complicat procesul si schema sa zic asa…].
Cel mai bine intelegi de aici:
@Hexwell:
Multumesc frumos pentru raspunsul prompt.
Foarte amuzante aceste doua personaje din acest clip youtube, dar totodata scurt si la subiect pe intelesul tuturor.
Multumesc frumos. Numai bine.
Are un design foarte reusit
am si eu aceasta placa …..sunt probleme mari cu memoria ram…din 4 bancuri pot sa folosesc doar 2 celelante 2 nu merg….daca pun rami pe bancul 3 si 4 nu se mai aprinde calculatorul. in rest e bine.
si am o sursa de 1200w
Cel mai probabil este o problema ce tine de IMC-ul integrat in procesor. Ar trebui sa il scoti, cureti contactele si reasezat. Daca nu, il paste garantia 🙂
Pingback: NEWS - Placi de baza - Page 76 - My Garage
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube