ASUS Maximus V Extreme Review

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 17 January, 2013.

 

Rezultate

 

Pentru a testa placa de baza Maximus V Extreme am folosit un procesor retail Core i7 3770K racit de un cooler Corsair H80, dar dupa cum puteti vedea asta nu ne va impiedica sa obtinem frecvente ridicate. Pentru a testa capabilitatile placii de baza in ceea ce priveste overclocking-ul memoriilor am folosit 2 module DDR3 Corsair Dominator Platinum 2800C11 cu capacitatea de 4GB fiecare cu chipuri Hynix. Cum nu puteam trage o concluzie doar dupa testarea placii cu module cu chipuri Hynix am pus pe platforma si “batranele” module Corsair Dominator GTX6 de cate 1GB fiecare echipate cu chipuri PSC si tactate din fabrica la 2625MHz 9-11-10-30. Alimentarea sistemului a fost realizata de un Seasonic P1000, in timp ce pe partea de stocare am folosit un SSD Kingston HyperX de 240GB.

Inainte de a trece la treaba merita sa amintesc aplicatia MemTweakIT cu ajutorul careia putem schimba latentele memoriei on-the-fly din Windows, dar si ROG Connect cu care putem overclocka sistemul foarte usor folosind un laptop sau un alt sistem. ASUS AI Suite inca nu reprezinta o varianta pentru overclocking, mult prea incarcata si mult prea instabila pentru a te baza pe ea.

Dupa ce m-am obisnuit cu BIOS-ul, am setat parametrii care stiam ca ar trebui sa mearga si i-am dat o cheie. Totul a mers struna si am ajuns in Windows cu procesorul tactat la 4.8GHz @ 1.264v (valoare verificata si cu multimetrul Fluke 77 III) si memoriile in dual-channel la 2800MHz dar cu un set de latente ceva mai strans decat profilul XMP: 11-13-12-27 1T. Spre deosebire de Z77 OC Formula, Maximus V Extreme nu a avut nici o problema in a rula memoriile la aceasta frecventa cu 1T.

Pana acum placa pare sa aiba un VRM bine pus la punct pentru ca acelasi procesor a avut nevoie de ~1.29v pe Z77 Extreme9 si pe Gigabyte Z77X-UP7 pentru a rula stabil la 4800MHz. Totusi Z77 OC Formula a stat ceva mai bine la acest capitol, avand nevoie doar de 1.224v.

 

4800_vcore

 

Urmatorul pas a fost sa vad frecventa maxima pe care o poate atinge procesorul pe aceasta placa de baza, pastrand activate toate nucleele dar si HyperThreading-ul. Am ridicat voltajul la 1.512v si am urcat folosind multiplicatorul si BCLK-ul. Rezultatul a fost un exceptional 5.22GHz stabil in SuperPi 1M, cu 20MHz mai mult decat Z77 OC Formula in conditiile pastrarii aceluiasi voltaj. Putem spune ca placile se comporta similar, un contact mai bun sau un grad in plus ar putea anula aceasta diferenta.

 

cpumax

 

In ceea ce priveste BCLK-ul maxim, Maximus V Extreme a depasit Z77 OC Formula cu 0.1MHz ajungand la 108.3MHz.

 

bclk

 

Al treilea aspect pe care l-am verificat a fost overclocking-ul memoriilor, pana acum nici o placa nu a urcat cum trebuie cu toate tipurile de IC-uri. Folosind aceleasi memorii, am setat voltajele optime pentru RAM (1.7v) si VCCSA/VTT (1.2v) si am cautat sa rulez SuperPi 1M la o frecventa cat mai ridicata; aceasta a fost de 2968MHz cu latentele 11-14-14-28 1T. Nici relaxarea latentelor nu a ajutat la obtinerea unei frecvente mai mari si nici schimbarea modulelor de memorie cu unele echipate cu IC-uri Samsung. Pana acum, cu chipuri Hynix sau Samsung, Maximus V Extreme obtine cele mai bune rezultate depasind cu 128MHz rezultatul obtinut pe Z77 OC Formula.

 

memmax

 

Totusi am zis sa incerc si batranele mele Corsair Dominator GTX6 bazate pe IC-uri PSC care au mers atat de bine pe Z77 OC Formula (DDR3-3000). Orice am incercat (inclusiv mai multe versiuni de BIOS) nu am reusit sa depasesc 2918MHz si din ce am discutat cu Shamino este o problema ce tine de traseele PCB-ului. Maximus V Extreme a fost optimizata pentru frecvente mari folosind module dual-sided, in timp ce GTX6 sunt single-sided. Drept dovada a acestei afirmatii este faptul ca Maximus V Formula nu are aceasta problema (PCB diferit), dar totusi cine mai foloseste memorii single-sided in anul 2013? 🙂

 

snaphsot0035

 

Comentarii

9 comentarii la: ASUS Maximus V Extreme Review

  1. Impresionant,dar nu chiar….cam mare pretul,daca era ASRock o vedeam pe la 1200 garantat,dar e bine si asa…

    Am o intrebare:
    Are functie de dezumidificare?[pe mine ma ajuta foarte mult 🙂 ]

  2. xplaur a scris pe:

    Daca nu face masaj, tot degeaba! 😛

  3. Stefan a scris pe:

    Intrebare legata de aceeiasi functie care a mentionat-o si Hexwell mai sus:

    Ce rol are si mai exact ce face acea functie de dezumidificare ?
    Detin si eu un sistem I5 cu placa de baza P67 Performance, si nu am activat-o nestiind ce face mai exact :(.
    Multumesc frumos.

  4. @Stefan:

    Scade umiditatea din sistem mai pe romana[e mai complicat procesul si schema sa zic asa…].

    Cel mai bine intelegi de aici:

  5. Stefan a scris pe:

    @Hexwell:

    Multumesc frumos pentru raspunsul prompt.
    Foarte amuzante aceste doua personaje din acest clip youtube, dar totodata scurt si la subiect pe intelesul tuturor.
    Multumesc frumos. Numai bine.

  6. Sorin a scris pe:

    Are un design foarte reusit

  7. prisa a scris pe:

    am si eu aceasta placa …..sunt probleme mari cu memoria ram…din 4 bancuri pot sa folosesc doar 2 celelante 2 nu merg….daca pun rami pe bancul 3 si 4 nu se mai aprinde calculatorul. in rest e bine.

  8. prisa a scris pe:

    si am o sursa de 1200w

  9. matose Post author a scris pe:

    Cel mai probabil este o problema ce tine de IMC-ul integrat in procesor. Ar trebui sa il scoti, cureti contactele si reasezat. Daca nu, il paste garantia 🙂

Lasa-ne un comentariu: