ASUS Maximus VI Impact – The memory king
Pentru a pastra dotarile la cel mai inalt nivel, ASUS a optat pentru folosirea de PCB-uri aditionale, dat fiind faptul ca spatiul pe PCB placii de baza este extrem de redus. Astfel avem un VRM masiv cu 8 + 2 faze (CPU + memorii) situat pe un PCB separat amplasat perpendicular pe placa de baza, care nu poate fi scos.
Celelalt PCB aditional este reprezentat de placa de sunet SupremeFX Impact, care poate fi inlaturata in cazul in care nu avem nevoie de aceasta. DAC-ul este obisnuitul de acum Realtek ALC1150 cu un SNR de 115dB, in timp ce condensatorii de filtrare sunt fabricati de catre ELNA. Semnalul pentru iesirea de frontpanel trece printr-un amplificator de casti dar si printr-un OPAMP TI LM4562, ce are rolul de adaptare de impedanta.
mPCIe Combo II este alcatuita dintr-un mic PCB aditional cu slot M.2 dar si un slot mPCIe ce vine din fabrica cu o placa de retea WiFi 802.11ac + Bluetooth 4.0. Desi slotul M.2 este identic cu cel prezent pe mai noile placi de baza Intel Z97, in cazul lui Impact acest este conectat la un singur lane PCI-Express 2.0 in timp ce la placile de baza Z97 acesta are la dispozitie 2 lane-uri (unii producatori, cum ar fi ASRock, ofera chiar optiunea de conectivitate PCI-Express 3.0 catre slotul M.2).
In stanga conectorului ATX avem butoanele de Power si Reset precum si mufa pentru conectorul USB 3.0 destinat panoului frontal. Jumper-ul de activare a LN2 Mode situat in continuare panoului I/O optimizeaza placa pentru frig si deblocheaza profilele pentru LN2 in BIOS. Desi nu este livrat in pachet cu Maximus VI Impact, placa este compatibila cu OC Panel care activeaza mult mai multe facilitati de overclocking si tweaking (Slow Mode, Subzero Sense, VGA Hotwire, etc).
In coltul din dreapta-jos, chiar langa radiatorului PCH-ului, se afla cele 4 porturi S-ATA 6Gbps cu care a fost dotata placa. Spre deosebire de varianta Extreme, Impact are doar un BIOS ce poate stoca un maxim de 8 profile. Ca si celelalte placi de baza ASUS lansate in ultimii ani Maximus VI Impact suporta USB BIOS Flashback. Aceasta poate rescrie BIOS-ul de pe un stick USB avand conectata DOAR o sursa de alimentare (fara memorii, CPU, placa video, HDD, etc).
Comentarii
Salut Matei, dragut articol, faina jucarie …
si acum Offtopicul de rigoare (:)) :cand primim un articol despre Z97 ?
Ati primit deja unul…dar mai vine inca unul astazi.
Pingback: ASUS Maximus VI Impact – The memory king - Stiri IT & C
Pingback: NEWS - Placi de baza - Pagina 90
Pingback: ASUS Maximus VII Impact Review - lab501
Pingback: ASUS Maximus VII Impact Review - Stiri IT & C
Pingback: ASUS Maximus VII Impact Review - 1iT.ro - Stiri IT, noutati si tehnologie