Asus P6T Deluxe OC Palm preview

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 22 October, 2008.

Saptamana trecuta va prezentam in premiera pentru tara noastra o placa de baza functionala bazata pe chipset-ul Intel X58 si destinata procesoarelor Intel Core i7 (Bloomfield) ce vor fi lansate la mijlocul lunii Noembrie. Daca respectivul model – produs de Gigabyte – era o versiune aproape finala, acum vom avea de-a face cu un produs complet in varianta retail, cu cutie colorata si tot tacamul.

Producatorul e Asus si modelul se numeste P6T Deluxe / OC Palm. Daca ati citit acel articol probabil ca stiti la ce sa va asteptati referitor la noutatile aduse de placile de baza cu chipset-ul X58: un socket cu 1366 pini, 3 canale de memorie, suport atat pentru Crossfire cat si pentru SLI, circuite de alimentare mai complexe. Fiecare producator are totusi varianta proprie de implementare, iar dupa cum ne-a obisnuit Asus mai departe vom vedea ceva foarte interesant.

Cutia colorata n-a reusit sa se ascunda de aparatul de fotografiat la timp si am surprins cateva instantanee interesante. N-o sa mai pot pregati intrarea in scena a vreunei optiuni-surpiza acum, pentru ca inscriptiile de pe cutie tradeaza tot.

Trecand peste cartonul lucios, ajungem la ceea ce ne intereseaza de fapt. Layout-ul precum se observa mai jos pare excelent organizat, fiind vorba intre noi majoritatea placilor de baza ATX avand acum pozitionari asemanatoare pentru slot-uri si conectori. Ce ma mahneste insa e pozitionarea sloturilor PCI-e 16X, al 2-lea fiind langa cel de-al 3-lea; in momentul folosirii unei configuratii multi-GPU pe slotul 2 se poate instala doar o placa video single-slot in cazul in care vreti sa populati si al 3-lea slot. Tri-SLI asadar e imposibil – chiar daca ati reusi sa montati o placa acolo racita cu apa de exemplu, pozitionarea sloturilor impiedica folosirea bridge-ului clasic tri-SLI iar fara el penalizarea de performanta ar face modul tri-SLI inutil.

Asus se pare ca au rezervat totusi posibilitatea tri-SLI pentru varful de gama Rampage 2 Extreme, ce are sloturile PCI-e 16X pozitionate corect. Recunosc insa ca P6T Deluxe are un sistem de securizare a placilor in sloturile PCI-e mai interesant, e prima data cand il vad. Mai avem doua sloturi PCI si inca un PCI-e 4X, util pentru o placa de sunet de exemplu. El va fi dezactivat insa in cazul instalarii a trei placi video datorita numarului de numai 32 de lane-uri PCI-e disponibile, ce vor fi alocate in raport 16/8/8 catre cele 3 placi grafice.

Conectica e organizata in modul urmator:

– 6 porturi S-ATA 2 suportate de southbridge-ul ICH10R;
– 1 port e-SATA (pe backpanel) suportat de controllerul Marvell 88SE6111;
– 2 porturi SAS (Serial Attached SCSI) suportate de controllerul Marvell 88SE6230;
– 14 porturi USB 2.0 (din care 8 pe backpanel);
– 2 porturi firewire (unul pe backpanel);
– 1 conector P-ATA, tot multumita controllerului Marvell 88SE6111;
– 1 conector FDD;
– 2 conectori LAN Gigabit pe backpanel ce deservesc doua chipset-uri Marvell 88E8056;
– 6 conectori jack, unul RCA si unul optic pe backpanel precum si un conector intern pentru frontpanel pentru partea audio, de care se ocupa chipset-ul ADI AD2000B;
– un conector alimentare 24-pin, unul 8-pin, 5 conectori pentru ventilatoare.

Ce e neobisnuit din lista de mai sus e prezenta unui controller SAS, specific mediilor workstation / industriale. Se pare ca stocarea primeste din ce in ce mai multa atentie, mai ales odata cu aparitia SSD-urilor si Asus face pasi indrazneti prin aducerea unor asemenea optiuni pe platformele desktop. Nu poate decat sa ma bucure, mai ales ca porturile pot fi folosite si cu hard-disk-uri S-ATA obisnuite fara nici o problema.

Sistemul de racire pare competent pentru misiunea pe care o are de indeplinit, desi partea masiva din zona centrala e din aluminiu – la baza ei e cupru, la fel cum din cupru sunt si restul radiatoarelor.

In plus, e stransa cu suruburi pe chipset si cu cleme de plastic + arcuri ceva mai tari in rest.

Circuitul de alimentare al procesorului e insa un lucru impresionant la vedere, mai ales ca simultan imi trece prin cap imaginea cutiei colorate pe care scrie “16 Phase Power Design”. Sunt intr-adevar 16 etaje de comutatie si 16 etaje driver, insa circuitul ce se ocupa de control (ASP0801) poate comanda numai in 4 faze. Cu alte cuvinte, avem cate 4 etaje per faza, 4 faze, pentru un total de 16 etaje. Avantajul fata de un circuit clasic cu 1 etaj per faza si 4 faze e incarcarea mult mai mica per etaj si distributia mai buna a puterii si caldurii pe PCB, iar dezavantajul fata de un sistem nativ in 16 faze e raspunsul la tranzienti mai slab si necesitatea unui etaj LC de filtrare mult mai capabil. Oricum, circuitul e identic cu cel de pe modelul Rampage Extreme unde a dovedit ca isi face treaba exemplar.

Celelalte circuite de alimentare importante sunt si ele dimensionate solid, memoria beneficiind de alimentare in 3 faze, iar IOH-ul X58 precum si controllerul de memorie din procesor fiind deservite de circuite de alimentare in doua faze controlate de cate un RT8857, care este atat de nou incat nici macar nu exista pe site-ul producatorului.

Pe sloturile de memorie exista avertismentul ca o tensiune Vdimm de peste 1.65V poate defecta procesorul. Mai exact, controllerul de memorie integrat in procesor nu suporta o tensiune a memoriilor cu mult mai mare decat tensiunea lui de alimentare, diferentele de valori creand curenti ce pot duce la distrugerea unor conexiuni.

Generatorul de tact e ICS9LPRS918JKLF si probabil ca va fi suportat de programele pentru overclocking in curand. SetFSB suporta 918JKL in ultima versiune, e posibil sa fie si compatibil.

Ce e insa mai deosebit la aceasta placa de baza am pastrat abia la urma. In primul rand, onboard exista o mica memorie SSD ce contine un sistem de operare bazat pe Linux, poate fi accesat fara prezenta unui HDD in sistem si permite utilizarea internetului, se pot trimite email-uri, asculta muzica sau folosi un messenger instant. Timpul de aproximativ 5 secunde, iar tehnologia poarta numele de “Express Gate”. Ideea mi se pare geniala si mi-ar placea sa o vad si pe solutii mai ieftine.

Chestia insa care ma face sa imi doresc placa asta de baza e unealta aditionala cu care vine. OC Palm se numeste si e un device ce se conecteaza pe USB, are un display LCD si permite ajustarea din mers a setarilor de tensiuni si frecvente, poate monitoriza diversi parametri gen temperaturi si voltaje, iar peste toate astea are si un rol monden. Ceva cu Yahoo Messenger, n-am inteles exact, e posibil sa te ajute sa iti faci prietena totusi.

Concluzie

Asus ne-a obisnuit cu produse de top excelente si ar fi fost o surpriza sa dezamageasca. Dar nu, ei tot asa, plictisitori, au mai venit cu ceva la care nu poti sa te uiti decat cu admiratie. Asus P6T Deluxe OC Palm reuseste sa imbine o constructie solida cu un aspect placut; prezenta SAS, a Express Gate-ului dar mai ales a OC Palm-ului o fac printre cele mai asteptate produse pe masa de test. Pacat ca au facut imposibila configurarea tri-SLI prin pozitionarea sloturilor PCI-e 16X, e singurul punct unde o pot critica pana acum.

Poti comenta acest articol si pe crazypc.ro >>

Comentarii

4 comentarii la: Asus P6T Deluxe OC Palm preview

  1. Gigi a scris pe:

    MMMMMdaa….Pacat ca au facut imposibila configurarea tri-SLI ,altfel o luam

  2. altadata a scris pe:

    Micutzu esti putin cam “AUT” ca sa ma exprim ca tine. Ai scris “Pacat ca au facut imposibila configurarea tri-SLI prin pozitionarea sloturilor PCI-e 16X”. Mai informeaza-te. Vezi ca in continuare scrie in engleza, trage-ti un dictionar aproape: “Intel X58 chipset only offers support for two x16 lanes”. Daca nu crezi citeste aici: http://www.hardwaresecrets.com/article/646/2Si eu care am crezut ca dau de un lab adevarat. Te mai bati si cu caramida in chept ca Chip se inspira de la tine. Hai ca am treaba si pierd timpul pe aici…

  3. altadata a scris pe:

    si ca sa vezi ca nu sunt rau intentionat, ai si tu dreptate 50% (retrag faza cu dictionarul) dar ar trebui sa explici mai in amanunt, asa cum fac astia aici: http://www.tomshardware.com/reviews/core-i7-gaming,2061-2.html Hai ma ce naiba, am inteles ca ai experienta, baga text calumea, nu jumatati de masura …

  4. Micutzu Post author a scris pe:

    Intel X58, sau “Tylersburg” pe numele de cod, exista atat in variante cu 24 cat si cu 36 de lane-uri PCI-e. Aceste lane-uri pot fi impartite dupa dorinta producatorului placii de baza intre sloturile PCI-e fizice existente si/sau alte componente onboard ce necesita conexiune PCI-e. Singura conditie e ca 4 din cele 24 sau 36 sa fie alocate southbridge-ul, ramand 20 respectiv 32 (cum e cazul de fata) disponibile.

    Pe P6T Deluxe exista 3 sloturi fizice PCI-e 16X, dar datorita numarul limitat de benzi disponibile nu pot functiona toate cu o conexiune electrica 16X simultan. Daca pui doua placi video ambele vor lucra la 16X folosind toate cele 32 de lane-uri ramase disponibile, insa daca o vei adauga si pe a treia 8 din conexiunile electrice ale uneia din cele doua placi vor fi mutate catre a treia, astfel vom avea o alocare 16X/8X/8X. Asadar sloturile sunt fizic/mecanic 16X (in sensul ca incape in fiecare din ele o placa de lungimea respectiva), dar electric nu vor functiona la 16X trei placi simultan.

    Oricum, problema e pozitionarea sloturilor, conectorul pentru tri-SLI are niste dimensiuni standardizate si slotul PCI-e din mijloc nu e unde ar trebui pentru ca placa din el sa intre si in conector. Plus, toate placile video ce suporta tri-SLI sunt dual-slot si nu vei putea pune o placa pe slotul din mijloc din cauza celeia din slotul de jos. Singura exceptie (din cate stiu) e seria GTX 2×0 racita pe apa de la EVGA, desi si acolo placa are un slot grosime insa bracket-ul din spate e tot dublu.

    Spaer ca acum au disparut nelamuririle si imi cer scuze ca nu le-am integrat in articol.

Lasa-ne un comentariu: