Asus Rampage 2 Extreme preview
N-ai cum sa nu iti dai seama cat de apropiata e lansarea procesoarelor Intel Bloomfield, dupa ce ploaie de placi de baza cu X58 a inceput in ultima vreme. Deja modelele anuntate de diversi producatori alcatuiesc o multime de ordinul zecilor, cu nume de la cele mai criptice pana la cele mai sugestive.
Astazi o sa vedem cum arata varianta retail a lui Asus Rampage 2 Extreme, un produs pentru care asteptarile sunt din cele mai ridicate. Deh, vorbeam de nume sugestive ! Cel mai bun efort de a-i traduce numele in romana ar fi “Violenta necontrolata extrema 2” si unii ar putea sesiza o oarecare tenta agresiva. Dar nu e asta motivul principal pentru care am asteptari ridicate, ci si faptul ca predecesorul (Violenta necontrolata extrema 1, evident) a fost un produs atat de reusit incat sa-l faca pe colegul meu Tudor s-o declare apogeul LGA 775. Ah, si mai e si pretul, o placa de baza care costa mai mult decat un salariu mediu pe economie ar fi bine sa stie sa spele si sa gateasca.
Rosul sangeriu care umple ambalajul e in tema cu denumirea si desi critica de arta ar fi putin deplasata, nu pot sa nu notez o oarecare eleganta a prezentarii. Declaratiile de intentie sunt insa clare, “we offer the best hardware engineering” si “mercy rules are for the weak”; Asus, sa va vad acum pe unde scoateti camasa daca nu e asa ! Si trec mai departe la despachetat.
Pana sa desfac cutia grea in care probabil e placa de baza cu tot cu productia nationala de cupru pe o saptamana, trag o privire rapida in cutia usoara, cu accesoriile. In afara de manual, CD cu drivere si ceva software, cabluri S-ATA, IDE si un bracket USB + Firewire – chestii uzuale ce vin cu orice placa de baza, mai avem specialitatile:
– placa de sunet PCI-e 1X Asus SupremeFX X-Fi – suporta EAX 4.0, poarta sigla Creative, 8 canale si iesiri digitale (coaxiala si optica);
– LCD Poster, un display LCD pe care se poate urmari progresul in timpul POST si eventuala etapa de care sistemul nu a trecut, in cazul unei setari gresite;
– conectori SLi respectiv tri-SLI;
– ventilator aditional ce poate fi montat pe radiatoarele palcii de baza;
– I/O shield iluminat;
– 3 senzori de temperatura auxiliari;
– 2 conectori ProbeIT.
Dupa ce le impachetez la loc repede si neglijent, trec la produs in sine si primul lucru care mi-l zic e “ura, placa de baza cu tastatura onboard”; sau un fel de gamepad, ca sunt 4 butoane si un joystick. Ele alcatuiesc de fapt sistemul TweakIT la a doua sa aparitie in public si e folosit la schimbarea diverselor setari BIOS din mers. Cu ajutorul LCD Poster si al butoanelor onboard se pot schimba din mers, chiar in timpul jocului, frecvente, voltaje si multiplicatori, iar langa butoane exista conectorii ProbeIT ce permit monitorizarea a 8 tensiuni in timp real, oricand. Exista si doua chip-uri dedicate pe placa ce fac aceste ajutari on-the-fly posibile, si sunt marcate cu iROG.
Cele trei sloturi fizice PCI-e 16X sunt pozitionate dupa necesitatile tri-SLI si e un avantaj fata de cealalta implementare a lui X58 de la Asus pe care am prezentat-o, si anume P6T Deluxe; printre accesoriile lui Rampage 2 Extreme am gasit si un bridge tri-SLI dealtfel. Impartirea lane-urilor PCI-e se face fie 16X/16X/NC in cazul in care aveti una sau doua placi video instalate, fie 16X/8X/8X in cazul in care o adaugati si pe a treia.
Facand parte din seria “Republic of Gamers”, Rampage 2 Extreme nu poate sa aiba vreo slabiciune la capitolul conectivitate. Multitudinea de mufe meticulos aranjate e constituita din:
– 7 porturi S-ATA 2 interne;
– 1 port e-SATA pe backpanel;
– 12 porturi USB 2.0 (din care 6 pe backpanel);
– 2 porturi Firewire (din care unul pe backpanel);
– 1 conector P-ATA;
– 1 conector FDD;
– 2 conectori LAN Gigabit ce deservesc doua chipset-uri Marvell 88E8056 – suporta teaming si AI NET2;
– un conector alimentare 24-pin, unul 8-pin, 8 conectori pentru ventilatoare;
– un port PS2 pentru tastatura, pe backpanel.
Southbridge-ul ICH10R nu are suport nativ pentru P-ATA si in consecinta e asistat in misiune de un controller JMicron JMB363. Un chip VIA VT6308P e vinovat de prezenta Firewire, iar super-I/O controllerul e un Winbond W83667.
Circuitul de alimentare al procesorului e de acum clasicul sistem cu 4 faze si 16 etaje, prezent atat pe Rampage Extreme cat si pe P6T Deluxe. Ca dovada insa a unui efort de a oferi atat de multe dotari pe o singura placa de baza sta faptul ca circuitul de alimentare al controllerului de memorie integrat in procesor se afla pe o placuta anexa separata, plasata deasupra circuitului de alimentare al chipset-ului. Solutia e un compromis, lungimea suplimentara a traseelor penalizand raspunsul la regimuri tranziente al regulatorului si punand un accent mai mare pe condensatorii de filtraj de langa socket. Arhitectura e in 3 faze, ca si a regulatorului pentru memorie dealtfel si pare solid construit pentru puterea necesitata de procesor pe linia respectiva, in jur de 30W.
Salutara e prezenta a 3 condensatori multistrat de capacitate mare – mai exact 1000uF/3V – ce filtreaza tensiunile pentru procesor, memorie si IOH, venind ca o mostenire de la primul Rampage Extreme. Acesti condensatori au fost dezvoltati recent in special pentru circuitele de alimentare in comutatie si au un cost mai mare decat condensatorii uzuali cu electrolit solid ce au devenit standard in produsele high-end.
Concluzie
Rampage 2 Extreme e atat de bogata in dotari si componente de calitate, incat desi vine in format Extended-ATX tot nu a fost loc pentru toate componentele onboard, placa de sunet si regulatorul pentru tensiunea QPI fiind exilate pe PCB-uri anexe. Daca la filme de obicei partea a doua e mai slaba decat originalul, aici Asus nu se abate deloc de la declaratiile de pe ambalaj si Rampage 2 Extreme promite sa fie cel putin la fel de buna ca predecesorul sau.
Articolul poate fi comentat si pe crazypc.ro >>
Comentarii
Niciun comentariu la: Asus Rampage 2 Extreme preview
Pingback: Asus Rampage 2 Extreme preview - Nehalem ready - Computer Games Forum