Prezentare – ASRock Z270 Extreme4 & ASRock Fatal1ty Z270 Gaming K6
Prezentare
Design-ul PCB-ului este identic cu cel al placii Extreme4 prezentata anterior, diferenta constand in schema coloristica precum si in cateva dotari pe care le putem regasi doar pe Gaming K6. In primul rand avem un debug LED, butoane iluminate de Power / Reset, o a doua conexiune Intel Gigabit LAN precum si un generator extern de BCLK de la IDT ce are un jitter mai mic precum si o gama mai larga de frecvente pe care o putem seta.
Ranforsarile metalice cuprind acum toate cele trei sloturi PCI-Express, aceasta dotare conferindu-le o rezistenta sporita in timp. In ceea ce priveste sloturile de expansiune, avem la dispozitie aceleasi 3 sloturi PCI-Express 3.0 16x ce pot fi configurate in mod 16x / – / -, 8x / 8x / – sau 8x / 8x / 4x (ultimul slot este conectat la PCH in timp ce primele doua sunt conectate direct la CPU). De asemenea, placa de baza este dotata cu doua sloturi Ultra M.2 (32Gb/s) perfecte pentru cele mai noi SSD-uri NVMe, unul situat langa sloturile SATA care suporta si dispozitive de tip 22110 in timp ce al doilea este amplasat aproape de procesor.
Placa de sunet integrata este aceeasi Purity Sound 4 bazata pe Realtek ALC 1220 ajutat in cazul iesirii frontale de un amplificator operational TI NE5532. Condensatorii Nichicon Muse sunt si ei la post, in timp ce suportul pentru SoundBlaster Cinema 3 adauga componenta software pentru un realism cat mai ridicat in jocuri si filme.
Pe backpanel gasim un port combo PS/2 pentru mouse sau tastatura, 6 porturi USB 3.1 (4 Gen 1 si 2 Gen 2 dintre care unul este Type-C), doua porturi Intel Gigabit LAN (i219v + i211) precum si conexiunile placii de sunet integrate (5 mufe aurite de 3.5mm + iesire optica digitala TOSLink). Pentru placa video integrata avem la dispozitie 3 iesiri: D-Sub (VGA), DVI-D si HDMI. In ceea ce priveste conectivitatea SATA, Extreme4 are 8 porturi dintre care 6 sunt native PCH-ului Z270. Ma bucur sa vad ca si in acest caz ASRock au renuntat si ei la porturile SATA Express care s-au dovedit inutile, M.2 si U.2 oferind o latime de banda semnificativ mai mare.
Comentarii