Prezentare – ASUS ROG Maximus Z690 HERO, ASUS ROG Maximus Z690 Extreme & ASUS ROG Maximus Z690 Apex

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi de baza, in 27 October, 2021.

 
Daca in universul TRON ar fi existat tancuri, imi place sa cred ca asa ar fi aratat! Da, ASUS ROG Maximus Z690 Extreme este o bestie, neagra, mare si grea, ticsita de dotari si acoperita cu un sistem de racire impresionant. Astfel, monstruozitatea este echipata cu doua slot-uri PCI-E 5.0 16X (x16, x8/x8), un slot PCI-E 3.0 x1, 3 slot-uri M.2 PCI-E 4.0 x4, 2 slot-uri M.2 PCI-E 3.0 4X prin ROG DIMM.2 si 6 conectori S-ATA 3. De asemenea, avem la dispozitie un header USB 3.2 Gen 2×2 si un header Thunderbolt 4, pentru doi conectori USB-C frontali, doua header-e USB 3.2 Gen 1 pentru 4 conectori USB 3.2 Gen 1 frontali si 2 header-e USB 2.0, pentru 4 conectori USB 2.0 frontali.

Pentru conectivitatea la retea, ASUS ROG Maximus Z690 Extreme utilizeaza un controller Marvel AQtion AQC113CS 10Gbe si un controller Intel 2.5 GbE, precum si un combo Intel Wi-Fi 6E & Bluetooth 5.2. Fiind vorba despre o placa de baza high-end, avem de-a face cu o solutie audio moderna, bazata pe un codec Realtek ALC4082, cuplat cu un DAC ESS Sabre 9018Q2C.

Evident, avem de-a face cu de-bug led si butoane on-board, conectori pentru benzi ARGB, conectori pentru benzi RGB, conector pentru senzori de debit si conectori pentru senzori de temperatura, majoritatea conectorilor, inclusiv conectorul ATX 24pin, fiind montati paralel cu placa de baza, pe latura din dreapta.

Si de aceasta data avem de-a face cu dotari dedicate overclockerilor extremi, mai precis butonul FlexKey, care ne permite sa alocam o alta functie butonului Reset, jumperul LN2 Mode, care permite aplicarea unor tensiuni de alimentare si setari specifice, ProbeIt (9 puncte de masura pentru cele mai importante tensiuni de alimentare din sistem), buton ReTry, care reseteaza automat toate setarile, fara a mai fi necesar un reset de bios, buton Safe boot, cu ajutorul caruia putem porni instantaneu sistemul cu setari sigure, respectiv buton Slow Mode, care reduce multiplicatorul procesorului la 8X.
 

Comentarii

3 comentarii la: Prezentare – ASUS ROG Maximus Z690 HERO, ASUS ROG Maximus Z690 Extreme & ASUS ROG Maximus Z690 Apex

  1. kvarq a scris pe:

    Pare ca nu s-a continuat numaratoarea… Trebuia sa fie XIV acum 🙂
    Vad ca Apex si-a pierdut acum complet X shape-ul ce l-a consacrat 🙂
    Aratau fain IX si X, heatsink-urile inspirate de F117A 😀

  2. Szabó Ildikó a scris pe:

    Vad ca la Asus difera gaurile de montare pentru backplate cooler fata de alti producatori – par compatibile si cu cele de generatie veche?
    Probabil mai ramane doar clearance, înaltimea pentru 1700 parca e diferita de ce a fost pana acum.

  3. Monstru Post author a scris pe:

    Da, am uitat sa mentionez asta. Toate placile de baza ASUS Z690 au gauri si pentru LGA1700 si pentru LGA1200

Lasa-ne un comentariu: