Prezentare – ASUS ROG Maximus Z690 HERO, ASUS ROG Maximus Z690 Extreme & ASUS ROG Maximus Z690 Apex

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi de baza, in 27 October, 2021.

 
ASUS ROG Maximus Z690 Apex este o placa de baza care poate fi utilizata si pentru overclocking extrem, pentru doborarea recordurilor mondiale, dar si pentru utilizare zilnica, drept urmare gasim dotari pentru ambele categorii de utilizatori. Pentru utilizatorii casnici, am apreciat in mod special Q-Latch, o piedica din plastic care fixeaza SSD-ul M.2 in slot, fara a mai fi necesara utilizarea unui surub. Aceasta functie este prezenta pe toate placile de baza ASUS Z690 prezentate de noi astazi.

O functie care este dedicata exclusiv modelului Apex este Q-Release, un buton care deblocheaza siguranta PCI-E pentru slot-ul principal, astfel incat schimbarea placii grafice este facila, chiar daca avem de-a face cu un sistem de racire supradimensionat care nu permite neaparat accesul la slot-ul PCI-E.

Desigur, ASUS ROG Maximus Z690 Apex este echipata cu doua slot-uri PCI-E 5.0 x16 (16X, x8/x8), un slot PCI-E 3.0 x4, un slot PCI-E 3.0 x1, 3 slot-uri M.2 PCI-E 4.0 4X, precum si 2 slot-uri M.2 PCI-E 3.0 4X prin ROG DIMM.2, respectiv 6 conectori S-ATA 3.

De asemenea, ASUS ROG Maximus Z690 Apex este dotata cu un header USB 3.2 Gen2x2 Type-C frontal, doua header-e USB 3.2 Gen 1 frontale si 2 header-e USB 2.0 frontale. La capitolul retea avem de-a face cu o solutie 2.5Gbe, respectiv o solutie Intel WiFi 6E.

Solutia audio ROG SupremeFX 7.1 este bazata pe un codec Realtek ALC4080, care lucreaza in tandem cu un amplificator Savitech SV3H712, din lista de dotari nelipsind condensatorii japonezi auriti.

Evident, ASUS ROG Maximus Z690 Apex este o placa de baza dedicata overclocking-ului extrem. Asta inseamna ca, pe langa butoane Power, Reset, Clr_CMOS si BIOS Flashback, respectiv de-bug led si Q-Led, ASUS ROG Maximus Z690 Apex este dotata si cu ceea ce ASUS numesc Extreme OC Kit, sau Overclocker’s Toolkit.

Acesta include butonul FlexKey, care ne permite sa alocam o alta functie butonului Reset, LN2 Mode, care permite aplicarea unor tensiuni de alimentare si setari specifice, Probelt (9 puncte de masura pentru cele mai importante tensiuni de alimentare din sistem), buton ReTry, care reseteaza automat toate setarile, fara a mai fi necesar un reset de bios, buton Safe boot, cu ajutorul caruia putem porni instantaneu sistemul cu setari sigure, Slow Mode, care reduce multiplicatorul procesorului la 8X, pause switch, care ne permite sa punem benchmark-ul pe pauza si sa facem setarile de care avem nevoie, respectiv full speed mode switch, care trece automat toate ventilatoarele in mod full power.

Mai mult decat atat, atat componentele utilizate pentru constructia placii de baza, cat si BIOS-ul, sunt gandite de asemenea pentru a rezista in conditii de overclocking extrem si sunt optimizate in mod special pentru aceasta indeletnicire, un bun exemplu in acest sens fiind componentele utilizate pentru filtrarea tensiunii cu care este alimentat procesorul.
 

Comentarii

3 comentarii la: Prezentare – ASUS ROG Maximus Z690 HERO, ASUS ROG Maximus Z690 Extreme & ASUS ROG Maximus Z690 Apex

  1. kvarq a scris pe:

    Pare ca nu s-a continuat numaratoarea… Trebuia sa fie XIV acum 🙂
    Vad ca Apex si-a pierdut acum complet X shape-ul ce l-a consacrat 🙂
    Aratau fain IX si X, heatsink-urile inspirate de F117A 😀

  2. Szabó Ildikó a scris pe:

    Vad ca la Asus difera gaurile de montare pentru backplate cooler fata de alti producatori – par compatibile si cu cele de generatie veche?
    Probabil mai ramane doar clearance, înaltimea pentru 1700 parca e diferita de ce a fost pana acum.

  3. Monstru Post author a scris pe:

    Da, am uitat sa mentionez asta. Toate placile de baza ASUS Z690 au gauri si pentru LGA1700 si pentru LGA1200

Lasa-ne un comentariu: