Prezentare – Z390 AORUS Xtreme – The Z390 King
Z390 AORUS Xtreme
Stau uneori si ma gandesc… la vremuri in care singurul lucru care ne interesa la un PC era ce procesor are, respectiv cata memorie. Important era sa ai Pentium… 8MB EDO RAM… si eventual un HDD mai mare de 1GB… si erai cu adevarat fericit. Conceptul de placa video era de-abia in stadiul incipient, sursa si carcasa nu erau componente pe care sa le alegi, iar placa de baza… ei bine, placa de baza era verde… si cam atat. Tarziu am inceput sa constientizam importanta placii de baza. Iar cand acest lucru s-a intamplat… numele care erau vechiculate nu aveau nimic in comun cu ceea ce auzim in zilele noastre.
EPOX 8RDA3i… Abit NF7 v2.0… DFI LanParty UT NF4 Ultra-D… nume de legenda, care au facut istorie printre pasionati, pe vremea in care placa de baza dotata in conceptia celor de la Asus era o placa de baza care semnaliza sonor diversele etape ale procesului de initializare, iar GIGABYTE erau cu mult inaintea vremurilor, incercand sa utilizeze toate culorile curcubeului (pride flag) pe diversele parti componente ale placilor de baza…
Alte vremuri… alti producatori… alte conceptii. Anii au trecut insa, EPOX au dat faliment in 2007, ABIT si-au inchis portile in 2009, iar DFI au inchis divizia de retail, concentrandu-se exclusiv pe produse embedded, unde activeaza in continuare, ca parte a grupului Qisda / BenQ (stiu, stiu… un nume nu prea fericit pentru Romania, din fericire nici nu este folosit aici).
La polul opus, nume care erau privite candva cu neincredere de catre entuziasti, au ajuns sa domine piata, atat la capitolul placi de baza, cat si la capitolul placi video, GIGABYTE / AORUS, Asus si MSI fiind cei mai mari producatori de placi de baza / placi video consumer din lume. Si chiar daca inca mai exista brand-uri dedicate entuziastilor, cum ar fi EVGA, este greu sa concurenzi cu firme care au la dispozitie atat facilitati de R&D unde lucreaza cei mai buni ingineri din Taiwan, cat si unele dintre cele mai bine puse la punct facilitati de productie din domeniu.
Drept urmare, AORUS, Asus si MSI se afla intr-o continua competitie pentru locul I in inimile entuziastilor, incercand sa ofere cele mai dotate si performante produse, pentru fiecare generatie de placi de baza. Exact un astfel de produs este si Z390 AORUS Xtreme, un monstru care ma duce cu gandul la vremurile bune ale overclocking-ului, cand modelele de varf erau livrate impreuna cu toate accesoriile de care puteam avea nevoie, pe langa o constructie solida ca un tanc.
Comentarii
Frumos review, frumoasa placa.
Se poate comanda această placă la vreo firmă în România?
Pe când un review și la placa Gigabyte Z390 Aorus Xtreme Waterforce?
Este exact placa din review-ul asta, dar cu waterblock din fabrica 🙂
As zice ca Apex XI va fi Z390 King, la ce VRM are.
Dar din pacate Apex-ul nu mai e Apex, aduce mai degraba a Hero acum. Fara X-shape-ul care l-a consacrat de la inceput, nu mai are designul inspirat de la avionul F117A…
Plus ca are Wi Fi pe o placa gandita pentru LN2, mufa rog_extension scoasa, layout modificat, slotul de PCI-E pentru placa de sunet e imediat langa cel video…
Si totusi in tara nu gasim placa pe undeva? Daca tot exagerez cu i9 macar si placa sa fie desfrau .
Le-am transmis celor de la GIGABYTE… Sa vedem daca o aduc
in sfarsit !!! un producator care nu isi bate joc de consumatori la capitolul dotari
cine mai da banii si pe dvd drive si alte balarii sau mai are asa ceva in unitate.
la fel cu fan controller si foarte multe alte detalii.
pt mine personal, capitolul dotari este criteriul #1 la care ma uit la placile de baza si aici Gigabyte exceleaza. ba chiar as plati in plus pt motherboard accesories pack, daca Gigabyte se decide sa creeze unul.
sper sa vedem Z390 AORUS Xtreme si Aorus Xtreme Waterforce in magazinele si in pc-urile din Romania, cat mai urgent.
Atenție!
Această placă de bază este în format E-ATX și nu e compatibilă decât cu carcase care suportă plăci de bază E-ATX. În așteptarea plăcii la vreun furnizor local, mi-am cumpărat deja o carcasă (Corsair Crystal 570X)apoi, întâmplător am verificat compatibilitatea carcasei cu placa de bază pe site-ul https://pcpartpicker.com/ așa am aflat că nu sunt compatibile, motiv pentru care sunt nevoit să renunț la Z390 Aorus Xtreme în favoarea lui Z390 Aorus Master (placa pe care pusesem inițial ochii înainte să apară Xtreme).
Pingback: Prezentare – Z390 AORUS Xtreme – The Z390 King | Stiri IT & C
Pingback: Prezentare – Z390 AORUS Xtreme – The Z390 King - 1iT.ro - Stiri IT, noutati si tehnologie
Pingback: Prezentare - X299 AORUS Master & GIGABYTE Z390 Designare - lab501
Pingback: Prezentare - TRX40 AORUS Xtreme - lab501
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube