Prezentare – Z390 AORUS Xtreme – The Z390 King

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi de baza, in 19 December, 2018.

 
Z390 AORUS Xtreme este livrata intr-un ambalaj voluminos, in care au fost inghesuite o multitudine de accesorii. Si de aceasta data, dragii mei, nimic nu este “clasic” sau banal. Ok, poate manualul utilizatorului, dar cu exceptia lui totul este la un alt nivel, asa cum ar si trebui sa fie in cazul unei placi de baza high-end.

Astfel, in pachetul lui Z390 AORUS Xtreme gasim 6 cabluri S-ATA matisate, 2 senzori de temperatura, 3 adaptoare pentru conectarea benzilor RGB, un bridge SLI, doua antene WiFi cu baza magnetica, doua benzi velcro pentru wire-management, precum si ceea ce GIGABYTE numesc OC Touch.

 


 
Practic, este vorba despre un PCB extern, care permite ajustarea hardware a frecventei procesorului, monitorizarea si controlul a pana la 6 ventilatoare, monitorizarea celor mai importante tensiuni de alimentare din sistem, precum si posibilitatea de a porni sistemul, de a-l reseta sau de a reseta BIOS-ul, cu ajutorul butoanelor incluse pe PCB.
 


 
A doua dotare pe care eu am asteptat-o intotdeuna ca pe painea calda si in cazul placilor de baza AORUS (au mai existat cateva modele de placi de baza high-end de la alti producatori care au oferit acest lucru) este livrarea driverilor si a utilitarelor pe un stick USB, in loc de clasicul disc optic. Ei bine, acest lucru s-a intamplat, in sfarsit, iar solutia software este livrata acum pe un stick USB in cazul lui Z390 AORUS Xtreme.

 


 
Nu in ultimul rand, una dintre problemele de care ne-am tot lovit in ultima vreme in cazul sistemelor custom a fost cea a ventilatoarelor RGB, fiecare mare producator fortand practic cumparatorul sa achizitioneze atat ventilatoarele, cat si sistemul de control al acestora, de la el. Ceea ce nu reprezinta o problema, daca avem de gand sa folosim ventilatoare Corsair sau Thermaltake, de exemplu, impreuna cu un controller de la acelasi producator.

Problema este lipsa standardizarii in cazul unor ventilatoare livrate fara controller. Un bun exemplu sunt ventilatoarele EK-Vardar EVO 120ER RGB ale celor de la EK Waterblocks, care sunt echipate cu doi conectori standard – unul PWM, pentru alimentare si unul cu 4 pini, pentru conectarea la header-ul corespunzator iluminarii RGB de pe placa de baza.

Problema este, in general, ca placile de baza au in cel mai bun caz doi conectori digitali si doi conectori RGBW, iar intr-un sistem vei utiliza mai mult de doua ventilatoare. Si daca nu doriti sa utilizati splitter-e RGB, aici intra in scena AORUS RGB FAN COMMANDER, un controller care permite alimentarea a pana la 8 ventilatoare RGB, precum si controlul iluminarii cu ajutorul solutiei RGB Fusion.

Practic, in loc sa conectati ventilatorul la placa de baza, il veti conecta la portul respectiv de pe FAN COMMANDER, fiecare cablu fiind echipat cu un conector 4pin PWM, un conector 3pin RGB si un conector 4pin RGB, putand fi utilizate astfel o multitudine de modele de ventilatoare RGB disponibile pe piata.

AORUS RGB FAN COMMANDER este alimentat cu ajutorul unui conector S-ATA si poate fi controlat prin interfata USB, in pachet fiind inclus si un cablu pentru conectarea la un header frontal USB 2.0. Controller-ul poate fi pozitionat oriunde in carcasa, datorita suprafetei magnetice de pe spate, iluminarea poate fi controlata cu ajutorul solutiei RGB Fusion, in timp ce viteza de rotatie a ventilatoarelor poate fi controlata cu ajutorul aplicatiei GIGABYTE Smart Fan.
 

Comentarii

9 comentarii la: Prezentare – Z390 AORUS Xtreme – The Z390 King

  1. Marian a scris pe:

    Frumos review, frumoasa placa.

  2. George Boștină a scris pe:

    Se poate comanda această placă la vreo firmă în România?

  3. George Boștină a scris pe:

    Pe când un review și la placa Gigabyte Z390 Aorus Xtreme Waterforce?

  4. Monstru Post author a scris pe:

    Este exact placa din review-ul asta, dar cu waterblock din fabrica 🙂

  5. Alice Ionescu a scris pe:

    As zice ca Apex XI va fi Z390 King, la ce VRM are.
    Dar din pacate Apex-ul nu mai e Apex, aduce mai degraba a Hero acum. Fara X-shape-ul care l-a consacrat de la inceput, nu mai are designul inspirat de la avionul F117A…
    Plus ca are Wi Fi pe o placa gandita pentru LN2, mufa rog_extension scoasa, layout modificat, slotul de PCI-E pentru placa de sunet e imediat langa cel video…

  6. Daniel Necula a scris pe:

    Si totusi in tara nu gasim placa pe undeva? Daca tot exagerez cu i9 macar si placa sa fie desfrau .

  7. Monstru Post author a scris pe:

    Le-am transmis celor de la GIGABYTE… Sa vedem daca o aduc

  8. cerulliber a scris pe:

    in sfarsit !!! un producator care nu isi bate joc de consumatori la capitolul dotari
    cine mai da banii si pe dvd drive si alte balarii sau mai are asa ceva in unitate.
    la fel cu fan controller si foarte multe alte detalii.
    pt mine personal, capitolul dotari este criteriul #1 la care ma uit la placile de baza si aici Gigabyte exceleaza. ba chiar as plati in plus pt motherboard accesories pack, daca Gigabyte se decide sa creeze unul.
    sper sa vedem Z390 AORUS Xtreme si Aorus Xtreme Waterforce in magazinele si in pc-urile din Romania, cat mai urgent.

  9. George Boștină a scris pe:

    Atenție!

    Această placă de bază este în format E-ATX și nu e compatibilă decât cu carcase care suportă plăci de bază E-ATX. În așteptarea plăcii la vreun furnizor local, mi-am cumpărat deja o carcasă (Corsair Crystal 570X)apoi, întâmplător am verificat compatibilitatea carcasei cu placa de bază pe site-ul https://pcpartpicker.com/ așa am aflat că nu sunt compatibile, motiv pentru care sunt nevoit să renunț la Z390 Aorus Xtreme în favoarea lui Z390 Aorus Master (placa pe care pusesem inițial ochii înainte să apară Xtreme).

Lasa-ne un comentariu: