Review – ASRock Z790 NOVA WiFi

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 3 November, 2023.

Teste si overclocking

 

Pentru teste am folosit un procesor Intel Core i9 14900K, al carui review il puteti gasi aici, in cazul in care va intereseaza performanta lui. Avand in vedere temperaturile deja ridicate la care ajunge procesorul folosit, impingerea lui peste frecventele de fabrica utilizand sarcini multi-threaded nu ar fi generat nimic in plus. Prin urmare, am dezactivat limitele de putere (asa cum face automat BIOS-ul atunci cand selectam folosirea unui AIO de 360mm) si am rulat Cinebench R23 in repetate randuri. VRM-ul a ramas la o temperatura de sub 40oC, gratie utilizarii unui ventilator integrat in heatsink, insa rareori l-am putut auzi.

ASRock Z790 NOVA WiFi nu a avut nici o problema in a livra curentul necesar varfului de gama de la Intel, asa cum era de asteptat de altfel de la o placa de baza cu pretentii. In BIOS regasim si doua profile pentru overclocking destinate gaming-ului (Gaming OC Preset): Stage 1 si Stage 2. Acestea cresc frecventa procesorului de la 6GHz la 6.1GHz atunci cand sunt folosite maxim doua fire de executie si 5.8GHz cand sunt folosite toate firele de executie, in conditiile setarii unei tensiuni de alimentare fixe de 1.39v. Asa cum era de asteptat, aceste setari ne-au redus destul de mult scorul in aplicatii multi-threading din cauza supraincalzirii, insa in gaming sporul de 100MHz va va oferi un mic avantaj.

Strict pentru gaming, dezactivarea E-cores (chiar si a Hyper Threading-ului) ofera un avantaj mai mare de performanta si reduce totodata semnificativ temperaturile si consumul. Setarea unei tensiuni de alimentare fixe nu este o optiune buna pentru overclocking-ul in regim daily use a celor mai recente platforme Intel.

 

 

ASRock specifica pentru Z790 NOVA WiFi compatibilitatea cu frecvente ale memoriilor DDR5 de pana la 8000MHz, iar noi ne-am propus sa testam acest lucru folosind un kit tactat la aceasta frecventa din fabrica. Patriot Viper Xtreme 5 RGB 32GB DDR5 8000MHz C38 a bootat din prima la 8000MHz doar activand profilul XMP 3.0, insa orice incercare de a trece peste aceasta frecventa a esuat. Parerea mea este ca placa de baza este capabila de mai mult, insa procedurile de training ale memoriei nu sunt puse la punct decat in conditiile incarcarii unui profil XMP. Totodata este posibil si ca exemplarul nostru de Core i9 14900K sa fie limitat la aceasta frecventa.

Daca nu am putut obtine o frecventa mai mare de 8000MHz, am strans latentele la 36-46-46-56 folosind aceeasi tensiune de alimentare (1.45v) iar AIDA64 ne-a rasplatit cu o latime de banda de 119GB/s si o foarte buna latenta de 59.6ns. Performanta buna a subsistemului de memorie se datoreaza si optimizarilor efectuate de catre inginerii de la ASRock prin activarea optiunii ASRock Timing Optimisation care poate fi gasita in tab-ul OC Tweaker\DRAM Configuration.

 

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: