Review – ASRock Z790 NOVA WiFi

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 3 November, 2023.

Concluzii

 

Desi noua generatie de placi de baza Z790 refresh nu aduce imbunatatiri masive, ASRock reusesc totusi sa ofere seriei Phantom Gaming un aer proaspat, atat in ceea ce priveste design-ul, cat si ergonomia sau dotarile. Astfel, ASRock Z790 NOVA WiFi adopta o tema de culoare nemaintalnita pana acum, design-ul heatsink-urilor fiind si el mai potrivit segmentului de gaming din care face parte.

Multitudinea de sloturi M.2 multumeste chiar si pe cei mai maniaci dintre noi, in timp ce mecanismul toolless pentru sloturile M.2 primar ne usureaza foarte mult viata. Faptul ca frecvente de 8000MHz si de ce nu, mai sus, sunt posibile acum si pe placi de baza mai accesibile, nu poate decat sa ne bucure si sa apreciem cu atat mai mult acest nou val de placi de baza.

ASRock Z790 NOVA WiFi a dus fara probleme varful de gama al celor de la Intel, ajutata de VRM-ul impunator care este racit la nevoie de un ventilator integrat. In cazul in care va intrebati, acesta poate fi dezactivat din BIOS, insa eu va recomand sa il lasati activ, pentru ca nici nu il veti auzi atunci cand placa de baza este instalata in carcasa. Desi nu am obtinut mai mult de DDR-8000, am apreciat optimizarea timing-urilor secundare si tertiale, lucru care a generat o latenta de sub 60ns in AIDA64. Pe de alta parte, este posibil ca aceasta optimizare sa fie cauza imposibilitatii de a trece de DDR5 8000.

Desi pierde la capitolul dotari comparativ cu Z790 Taichi, Z790 NOVA WiFi castiga la capitolul compatibilitate datorita formatului ATX, conectivitatii WiFi 7, precum si la proiectarea din start pentru noua generatie de procesoare Intel.

Segmentul de placi de baza cu un pret sub 400€ pare sa fie cel mai in voga la momentul actual, iar ASRock ne ofera prin Z790 NOVA WiFi o varianta demna de luat in seama, atat prin design-ul indraznet, cat si prin performanta oferita datorita optimizarilor si BIOS-ului puternic configurabil.

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: