Review – Z790 AORUS ELITE X WIFI7

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 30 August, 2023.

Z790 AORUS ELITE X WIFI7

 

Cum urmatoarea generatie de procesoare Intel este programata sa apara pana la sfarsitul anului, producatorii de placi de baza profita de acest lucru si lanseaza pe piata un al doilea val de placi de baza LGA1700 cu o serie de imbunatatiri. Gigabyte au lansat astazi pe piata 8 modele care fac parte din aceasta noua serie X, incepand de la mainstream-urile B760M AORUS ELITE X AX / Z790 AORUS ELITE X AX si incheind cu varfuri de gama precum Z790 AORUS TACHYON X sau Z790 AORUS XTREME X.

Cum noua generatie Intel este doar un refresh al actualelor Raptor Lake (Core 13th Gen) socket-ul LGA1700, PCH-ul B760 / Z790 precum si celelalte caracteristici ale platformei au ramas identice. Deci, ce e diferit? In primul rand avem un BIOS nou atat vizual, cat si in ceea ce priveste functionalitatea, acum avem profile cu suport XMP pentru memorii DDR5 de pana la o frecventa de 8266MHz. Astfel de frecvente ridicate sunt posibile si datorita implementarii tehnologiei Back drilling sau Controlled Depth Drilling (CDD), care elimina traseele verticale inutile prezente intre diferitele layere ale PCB-ului. Astfel, sunt eliminate reflexiile de semnal si problemele de timing, acest lucru traducandu-se in imbunatatiri semnificative in overclocking-ul memoriei.

Alte noutati in noua gama X de placi de baza Gigabyte sunt si blocatoarele sloturilor M.2 care sunt acum fabricate exclusiv din metal, revenirea la pozitia initiala fiind posibila datorita unui arc (EZ-Latch Plus). Mai mult decat atat si heatsink-urile care acopera sloturile M.2 au acum un design screwless (EZ-Latch Click) astfel incat schimbarea unui drive este acum foarte usoara. Pentru a preveni defectarea sloturilor PCI-Express din cauza placilor video care sunt din ce in ce mai masive, noua gama X vine cu o ranforsare suplimentara (PCIe UD Slot X) care implica fixarea pe spatele PCB-ului printr-o placa de metal si suruburi.

Noi am primit pentru test Z790 AORUS ELITE X WIFI7, una dintre cele mai accesibile modele din noua serie X, avand un MSRP comunicat de 289.99$. Cum seria ELITE a fost una dintre cele mai succes din line-up celor de la AORUS, in principal datorita raportului pret / performanta foarte bun, sunt curios sa vad cum arata noul model. Haideti pe pagina urmatoare sa vedem ce gasim in pachet!

 

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: