Review – Z790 AORUS ELITE X WIFI7

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 30 August, 2023.

Concluzii

 

Dupa cum ati putut observa pagina de teste si overclocking lipseste din acest articol si trebuie sa explic de ce. In primul rand, BIOS-ul F1 cu care a venit placa este unul destul de timpuriu gandit in principal pentru compatibilitatea cu noile procesoare Intel (are microcode 0x119) precum si pentru implementarea noului design grafic. Lipsa unui Debug LED on-board precum si natura Beta a BIOS-ului a facut ca experienta in overclocking sa nu fie chiar cea mai reusita. Prin urmare am decis ca vom amana testele si vom testa placa Z790 AORUS ELITE X WIFI7 cu noile procesoare Intel (atunci cand se vor lansa), mai mult ca sigur pana atunci BIOS-ul va primi mai multe revizii. Un lucru este imbucurator insa, am montat memoriile Patriot Viper Xtreme 5 RGB care vin cu o frecventa XMP de 8000MHz iar placa a bootat direct in Windows (desi a fost foarte lung procesul de training, totul a functionat ok).

Z790 AORUS ELITE X WIFI7 vine cu numeroase imbunatatiri fata de modelul Z790 AORUS ELITE AX, printre care putem aminti solutia audio mai performanta precum si un overclocking mai bun al memoriilor prin izolarea traseelor dar si prin folosirea tehnologiei Back drilling pentru PCB. Acest lucru este destul de important pentru o placa de baza accesibila, mai ales ca si ergonomia este imbunatatita incepand cu noul BIOS si terminand cu sistemul de retentie screwless din metal pentru SSD-urile M.2 dar si pentru heatsink-urile lor.

VRM-ul are 16+1+2 faze si este mai mult decat suficient, acelasi lucru putand fi spus si despre racirea placii de baza care tinteste cu sigurand mai sus decat MSRP-ul de 289.99$. Noul refresh dat de Gigabyte placilor de baza LGA1700 este unul binevenit si chiar aduce noutati pe langa un nume fancy: Gen X. Nu toate placile de baza din noul val vin cu WiFi 7 si nu toate placile de baza cu X in denumire fac parte din cele 8 placi de baza lansate astazi, prin urmare trebuie sa va documentati un pic inainte. Ce stim sigur este faptul ca Z790 AORUS ELITE X WIFI7 este una dintre acest placi, iar noua ne-a placut destul de mult avand in vedere echilibrul aproape perfect intre dotari, performanta si pret. Astept cu nerabdare sa testez urmatoarele revizii de BIOS, insa faptul ca a bootat din prima la 8000MHz cu BIOS-ul F1 este un comportament imbucurator si promitator. Frecventa DDR5-8000 pare ca devine usor usor un standard chiar si pentru placile de baza entry-level si mainstream.

 

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: