Thunderbolt in teste – WD Thunderbolt DUO si MSI Z77A-GD80
Thunderbolt
Haideti sa va spun o poveste haioasa – acest articol trebuia sa fie publicat in urma cu un an. Ma rog, aproape un an… pentru ca atunci a fost lansat Western Digital MyBook Thunderbolt DUO pe piata. Si nu cu mult timp dupa aceasta lansare primeam si prima placa de baza dotata cu Thunderbolt (conform producatorului), MSI Z77A-GD80. Si totusi a trebuit sa asteptam un an pentru a discuta despre tehnologia Thunderbolt.
Desigur, o sa va intrebati de ce – doar suntem bine cunoscuti pentru promptitudinea cu care va prezentam cele mai noi tehnologii. Ei bine, din principiu si din cauza unei terte componente…un cablu. Da, ati citit bine, un cablu… Pentru ca daca in cazul standardului “concurent” USB 3.0 mai intai am avut placile de baza si apoi am asteptat o lunga perioada de timp pentru a avea device-uri USB 3.0, in cazul tehnologiei Thunderbolt mai intai au aparut device-urile, apoi placile de baza si apoi…cablurile.
Aceasta interesanta situatie se datoreaza introducerii tehnologiei Thunderbolt in ecosistemul Apple, inainte de adoptarea acestei tehnologii pe platformele desktop. Prin urmare, primele device-uri aparute pe piata (cum ar fi si Western Digital Thunderbolt DUO) au fost lansate pentru Apple. Si cum Apple au un model de bussines foarte “user-friendly”, evident ca respectivele device-uri nu sunt livrate impreuna cu un accesoriu indispensabil, mai precis…cablu.
Acesta este produs de Apple si poate fi achizitionat din Apple Store sau din magazine pentru “modica” suma de… 279 RON. Da, ati citit bine, 279 RON. Bine, pretul este tributar constructiei, in sensul ca fiecare conector al cablului este activ, fiind dotat cu un controller. Dar totusi…279 RON pentru un cablu este genul de “afacere” pe care doar Apple ar putea sa o propuna clientilor sai, nu-i asa?
Adica… in momentul in care produsul pe care il testam astazi, Western Digital MyBook Thunderbolt DUO 4TB are un pret de 2430 RON mi se pare absolut firesc sa nu gasesc un cablu in pachet si sa trebuiasca sa platesc in plus 279 RON pentru el, nu-i asa? Doar sunt un utilizator de produse Apple si merg la servici cu scopul declarat de a plati tribut imperiului marului muscat…
Evident, in momentul in care placa de baza MSI Z77A-GD80 are un pret absolut minor prin comparatie cu unitatea de stocare, mai precis 950 RON, nu ne putem astepta ca MSI sa ofere un cablu de 279 RON in pachet. Prin urmare ne trezim in situatia neplacuta de a fi nevoiti sa achizitionam un cablu produs de Apple pentru a testa un produs pe o platforma desktop. Ceea ce sincer sa fiu…nu imi permite religia. Prin urmare, am asteptat cuminti pana cand Western Digital ne-au livrat un cablu…Apple. Si apoi ne-am apucat de treaba.
Comentarii
Viteza e mare dar pretul per gigabyte este la fel. La 2800 lei cu tot cu cablu si capacitate de 4TB ar venii 0.70 lei/gigabyte. Un HDD extern pe USB 3.0 (Seagate Backup Plus Desk) tot de 4TB costa 816 lei sau 0.204 lei/gigabyte.
O sa trebuiasca sa subventioneze serios TB-ul ca sa aiba o sansa in fata USB-ului.
usb-ul 3.0 a fost un progres exceptional. nici nu credeam ca or sa-l mai imbunatateasca.
Personal, n-am considerat niciodata Thunderbolt un competitor pentru USB 3.0. Rolul, pretul si in special designul il pun automat intr-o alta categorie. Deasemenea, vad cele doua standarde evoluand in mod diferit, cu TB orientat catre conectarea de hardware care pana acum a fost “blocat” in carcasa (placi video, placi de captura), iar USB pentru conectarea de periferice uzuale.
Poate pe viitor o sa fie posibil sa conectezi o placa video externa la un laptop sa ii maresti performanta, gen cand esti acasa si stai cu el in priza. Iar pt mobilitate sa o folosesti pe aia mai slaba cu care vine el(asta daca e una slaba). Iti iei un procesor bun pe laptop, memorie destula iar o placa video externa daca ai nevoie de mai multa putere. Ar fi misto.
Exista asa ceva, am testat acum ceva vreme un Vaio care avea video in dock si se conecta pe TB.
A devenit mai „rentabil” noul USB 3.0 🙂
Nu am considerat niciodata Thundebolt ca fiind un competitor pentru usb3,pur si simplu usb_ul este un standard de prea multi ani ca sa mai fie depasit de vre-un alt dispozitiv nou aparut. Din moment ce este conceput mai mult pentru cei cu Apple,este clar ca nu va fi foarte raspandit,iar pretul pe care il are in prezent,il va ajuta sa ramana destul de necunoscut(ca sa zic asa). In plus de asta,pare-se ca usb-ul va evolua si el la “superspeed”,cel putin asa reiese din acest articol:http://www.anandtech.com/show/6647/usbif-announces-usb-30-10-gbps-development-demos-power-delivery-and-display-driving.
Buna ziua,
Bun articolul, mai ales pentru explicatiile cu “daisy-chain” si descrierea pe indelete a configuratiei. Daca am inteles eu bine, tehnologia este disponibila doar pe sistemele Intel – asta inseamna ca undeva sunt niste patente intre mere si intele care vor bloca un pic asa consumatorul la ei in curte? Mi se pare mie sau piata us-freaking A este la fel de libera ca cea chineza?
Ori nu cumva Tb nu este destinat desktopurilor de pe la noi, ci mai degraba mac-shiturilor de la ei?
Cumva side-topic, placa video externa pentru laptop : ati testat Tb pentru ViDock-ul de care vorbeati si este conexiunea asta (Tb) la inaltimea a ceea ce se poate obtine printr-o PCI-E 2.0 sau 3.0?
De ceva timp urmaresc niste produse similare ViDockului, PE4H cu diverse alte componente de conectare pe orice site de vanzari (ebay, s.a.m.d.) sa il gasesc sh, dar n-am noroc si nou nu dau banii aia pe el (100-150 USD). Asta pentru ca oricum lap-ul este mai vechi si nu am decat Expresscard 1.0 si niste miniPCI-uri care sa le pot folosi intr-o contraptie groaznica pentru o placa video externa.
Pingback: MSI - Page 45 - My Garage
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube