Z87 OC Showdown: ASUS, ASRock, Gigabyte si MSI
BIOS
BIOS-ul prezent pe Z87X-OC poate avea 2 infatisari: cea clasica UEFI sau mult mai aspectuoasa Dashboard. Aceasta din urma este cea default atunci cand apasam DEL si ruleaza la rezolutie FullHD daca monitorul este capabil de asa ceva. Din aceasta cauza din momentul apasarii butonului DEL si pana cand ne putem juca in BIOS avem de asteptat mai mult decat in cazul unui BIOS mai normal. Da, putem schimba background-ul si arata foarte bine dar ceva imi spune ca inginerii de la Gigabyte au uitat scopul BIOS-ului dar mai ales destinatia si menirea acestei placi de baza… adica overclocking-ul.
Amplasarea optiunilor in Dashboard este de departe cea mai haotica pe care am vazut-o pana acum, mi-a luat ceva timp sa ma obisnuiesc cu ea. Bine, putem alege cateva optiuni care le folosim mai des si sa le amplasam in tabul Home si scapam de calvar. Nici la profile nu stam prea bine, avem 5 profile care overclockeaza doar procesorul precum si 5 cresteri procentuale de performanta. Nu avem profile de LN2 sau de overclocking la BCLK, asadar simt cum entuziasmul imi paraseste usor usor venele 🙂
Overclocking-ul memoriilor pe Z87X-OC nu are cum sa fie mai slab decat ce-am experimentat anul trecut cu Z77X-UP7, macar acum avem si cateva profile pentru memorii. In primul rand sunt bazate pe kituri GSkill si Corsair la care nu stim ce IC-uri sunt folosite, iar de tensiunea aplicata pentru ca acest profil sa mearga nici vorba. Bun, mai avem un profil pentru chipuri PSC, un profil pentru memorii Hynix ce poarta numele lui Hicookie precum si 2 profile ce sunt optimizata (se pare) de TeamAU.
Fata de ce am vazut in cazul ASUS sau ASRock profilele in cazul placii de la Gigabyte nu sunt exact ceea ce ar trebui sau ceea ce ne-am astepta la o placa de asemenea calibru. Totusi, nu le desconsiderati atat de repede pentru ca majoritatea tentativelor de overclocking la memorii nici nu vor boota daca nu incarcam un profil similar cu IC-urile folosite pe kitul nostru. Da, acest lucru e valabil chiar si in cazul in care setam TOATE latentele si sublatentele manual in BIOS. Cred ca cineva s-a apucat cam tarziu de tuning-ul BIOS-ului… just saying 🙂
Comentarii
Foarte tare review-ul Matei! Cu siguranta nu sunt singurul care il astepta!
Comparativ cu placile de baza lansate in ultimii ani de la sandybridge incoace, cum stau lucrurile din prisma experientei tale? Cum ai interpreta politica preturilor celor 4 producatori?
Si uite ca am ajuns la vorba Intel, ca pentru alimentarea unui procesor nu iti trebuie 10, 12 sau 16 faze, ci doar 6.
I. M-ia plăcut review-ul!
II.Maxim 8 faze este super OK!
III.Acum câtva timp când la Europene Lab.501 realiza 6:23,703 plasându-se pe locul I la SP.32M eu cu Maximus IV Extreme scoteam 6:29,89 plasându-mă(virtual) în faţa Germaniei ,Rusiei,Cehiei ,Franţei ..etc..Concluzia :Cu MB-ul meu ASI fi facut o figura frumoasa ca sekend team la acel concurs,iar aceasta placa este şi va rămâne “mama” tuturor plăcilor ASUS!
felicitari pentru review !
interesanta scula”
Pingback: NEWS - Placi de baza - Page 84 - My Garage
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube