AMD Radeon RX 7900XTX & 7900XT – Part II – Review

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 12 December, 2022.

Relative performance

 
Asa cum v-am obisnuit, am trecut placa prin toata metodologia noastra – puteti analiza graficele in acest review – si am publicat framerate-ul mediu, atat per total, cat si per rezolutie. Drept urmare, concluzia legata de performanta o tragem aici, punctul de referinta pentru performanta relativa fiind prima placa grafica din noua generatie lansata anul acesta, mai precis Nvidia GeForce RTX 4090 Founders Edition.

Inainte sa mergem mai departe, trebuie sa discutam insa cateva lucruri. Astfel, a devenit clar deja inca din momentul lansarii generatiei trecute faptul ca avem de-a face cu placi grafice extraordinar de puternice, motiv pentru care, chiar si utilizand cel mai puternic procesor al momentului, in rezolutii mai mici performanta este limitata de procesor. Este si logic, daca stam sa ne gandim, pentru ca nimeni nu plateste peste 10000 RON pentru a se juca in Full HD.

In al doilea rand, selectia de jocuri si modul in care fiecare publicatie se raporteaza la acestea au un impact foarte ridicat in acest moment asupra rezultatelor obtinute. Spun asta deoarece placile grafice au inceput sa foloseasca raytracing in timp real in urma cu mai bine de 4 ani, Nvidia lansand anul acesta cea de-a treia generatie de placi grafice RTX, in timp ce AMD lanseaza cea de-a doua generatie de placi grafice cu suport pentru raytracing in timp real.

Drept urmare, in momentul de fata exista un numar din ce in ce mai ridicat de jocuri care utilizeaza aceasta tehnologie intr-o forma sau alta, iar numarul de jocuri care suporta aceasta tehnologie inclus in metodologia de testare, precum si utilizarea sau nu a rezultatelor obtinute de acestea in calcularea performantei relative pot duce la obtinerea unor rezultate diametral opuse in momentul in care discutam despre media de performanta per total.

Tocmai de aceea am spus de fiecare data ca media rezultatelor nu este neaparat reprezentativa pentru performanta absoluta, fiind o normalizare raportata la platforma noastra de teste, jocurile utilizate de noi si setarile utilizate de noi. Fiecare metodologie diferita va avea alt rezultat si acest lucru este perfect normal. Pe de alta parte, este o metoda rapida de a ne da seama de performanta relativa a placii testate.

Astfel, utilizand metodologia noastra de testare, care se bazeaza pe 6 titluri clasice, de rasterizare, respectiv 4 titluri moderne, bazate pe raytracing in timp real, luand in calcul performanta relative in toate jocurile, AMD Radeon RX 7900XTX se pozitioneaza la 5 procente in spatele lui RTX 4080, in timp ce AMD Radeon RX 7900XT se pozitioneaza cu 8 procente in spatele varfului de gama AMD, obtinand un spor de performanta de 2% fata de RTX 3090Ti FE.

Practic, utilizand RTX 4090 FE ca referinta pentru calcul, AMD Radeon RX 7900XTX aduce un spor de performanta total de 14% fata de RX 6950XT, in timp ce AMD Radeon RX 7900XT aduce un spor de performanta de 10% fata de RX 6900XT. Desigur, daca am utiliza vechile placi pe post de baza de calcul, diferenta ar fi semnificativ mai ridicata (de exemplu 20% pentru 7900XTX fata de 6950XT).

Trebuie mentionat insa ca daca luam in calcul doar titlurile clasice, AMD Radeon RX 7900XTX ofera aceleasi performante ca si RTX 4080, intrecand-o pe aceasta cu 5% in 4K. In Full HD avantajul este de partea placii Nvidia, in timp ce in WQHD ambele placi ofera aceeasi performanta in rasterizare.

Pe de alta parte, daca ne raportam la performanta in jocurile care implementeaza raytracing in timp real, avansul celor de la Nvidia este ceva mai consistent, insa acest lucru este perfect normal, Nvidia fiind deja la cea de-a treia generatie de placi grafice RTX.
 

Comentarii

7 comentarii la: AMD Radeon RX 7900XTX & 7900XT – Part II – Review

  1. Liviuttn a scris pe:

    Foarte bun articolul! Felicitari!

  2. Mihai a scris pe:

    Excelent articol, de departe cel mai echilibrat pe care l-am citit pana acum!

  3. Monstru Post author a scris pe:

    Multumesc domnilor!

  4. Pantera Violeta a scris pe:

    Felicitari lab501 felicitari monstru! Singurul site de hardware din Romania care ne tine la curent cu fiecare lansare!

  5. Daniel a scris pe:

    Jos palaria!S-a muncit nu gluma,bravo!

  6. George a scris pe:

    Nu poti exclude ray tracingul in 2022. Cum AMD demonstreaza inca o data ca este cu o generatie in urma la acest capitol, au lasat din pret. Totusi, cand ajungi la o suma care depaseste 5000 lei si eu cred ca la noi se vor vinde la preturi care depasesc 6000 lei, enorm fata de preturile din era Vega, RDNA1, Pascal si Turing, nu poti exclude in niciun fel performanta cu ray tracing activat. Vad un ~15% diferenta in 4K in favoarea lui 4080, ceea ce este colosal, este vizibila cu ochiul liber.
    Se vinde 4080 cu peste 8000 lei pe la noi pentru ca nu ai variante. Ma astept sa scada spre pretul recomandat (MSRP + TVA = pana in 7000 lei) cand primele oferte de 7900 vor fi disponibile in rafturi. Deocamdata, bate vantul in rafturi.

  7. vlad0ne a scris pe:

    Excelent articol. Multumim mult pentru efort!

    Pare ca RTX 4090 este intr-adevar un extraterestru…joaca in alta liga…gizas ce placa!

Lasa-ne un comentariu: