AMD Radeon RX6000 – Part I – Modele, pret

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 28 October, 2020.

AMD Radeon RX6000

 
Seria AMD Ryzen 5000 nici nu s-a lansat inca, iar AMD au tinut o noua conferinta, de data aceasta legata de noile placi grafice, seria AMD Radeon RX6000, sau Big Navi, asa cum o alinta atat publicul, cat si CEO-ul AMD, Lisa Su. Pentru cei care nu au avut timp, conferinta poate fi urmarita aici, iar pentru cei care prefera sa citeasca un articol, in loc sa urmareasca un film, vom incerca in articolul de fata sa facem un rezumat a ceea ce am vazut astazi.

In doar 24 de minute, AMD au anuntat trei placi grafice noi, o serie de tehnologii importante, precum si targetul pe care si l-au propus. Iar acest target, dragii mei, nu este RTX 3080, asa cum credeau majoritatea utilizatorilor, ci chiar RTX 3090, varful de gama Nvidia, cea mai monstruoasa placa video lansata pana acum pe piata.

Suna impresionant, nu-i asa? Ei bine, mai intai trebuie sa testam noile placi si sa le punem la incercare in metodologia noastra si pana cand review-urile vor fi publicate (18 Noiembrie, respectiv 8 Decembrie), va mai trece ceva timp, iar noi vom avea de analizat procesoare noi si placi video noi de la Nvidia.

Incepand cu seria de procesoare AMD Ryzen 5000, mainstream-ul Nvidia GeForce RTX 3070 si continuand cu… produse despre care nu pot sa discut in acest moment, va rog sa ma credeti… nebunia hardware in 2020 de-abia a inceput! Pana atunci, haideti totusi sa vedem ce au anuntat astazi cei de la AMD.

 

Comentarii

4 comentarii la: AMD Radeon RX6000 – Part I – Modele, pret

 1. Asta e capitalismul adevarat. Concurenta reala si preturi (cat de cat) normale. Ok, e duopol: Coca-Cola vs Pepsi, Intel Vs AMD, AMD vs Nvidia. Dar nu Monopol. Sunt putine companiile High Tech? Probabil ca nici nu e loc de prea multe, avand in vedere sumele enorme care trebuie investite in cercetare si dezvoltare.
  Astazi avem si confirmarea ca Spionajul Industrial exista, coexista cu noi si ne influenteaza vietile intr-o masura mult mai mare decat suntem dispusi sa acceptam. In general, omul prefera sa creada ca este (mai) liber, chiar daca realitatea obiectiva indica altfel. Ideea este ca NICIODATA, dar chiar niciodata Nvidia nu ar fi scazut pretul urmasului 2080Ti la 700 USD daca nu ar fi avut confirmarea clara ca va avea concurenta reala in acest segment de piata. Dar AMD pare ca a reusit sa ascunda totusi atacul la 3090, iar Nvidia pare sa inregistreze o lovitura serioasa. 1000 USD fata de 1500 USD nu e chiar de colea. Ramane sa vedem si benchmarkurile reale.
  Lansarea din seara asta trebuie privita ca o intoarcere la normalitate. Vremurile in care pt o placa grafica varf de gama trebuia sa scoti serios peste 1.000 de coco au ramas acolo… in trecut. Nebunia acum incepe.
  P.S. Multumim lab501 pt promptitudine.

 2. Sorin Marin a scris pe:

  Well pointed Ioan, no one could say better!

 3. Cristian a scris pe:

  Sper totusi ca odata cu noile placi video sa vina si driveri pe masura, si aici ma refer la stabilitate, altfel lumea va prefera Nvidia in continuare.

 4. Szabó Ildikó a scris pe:

  Desigur, sunau frumos preturile si în prezentarea chinezului cu geaca, dar realitatea pe piata este cu totul alta, acele preturi recomandate fiind practic, doar pe hârtie, alimentând mai ales asteptarile complet nerealiste ale celor care asteapta ramasitele vulturilor, adica hi-end-ul 2080Ti sa se vanda SH cu 450-500 US$, au fost niste hype-uri cu 2080Ti vandute derizoriu dar au fost doar niste… hype-uri.

  Sunt curioasa acum strategia de preturi de la nvidia… Mai ales pentru 3090.
  Desi nu cred ca sunt inclinati sa scada pretul, cererea este mult mai mare fata de oferta, shipment-urile fiind în stocuri aproape cu… picatura.
  Cu greu se reuseste sa se obtina GA102 bune abia pentru 3080, 3090 e si mai departe… Foarte foarte probabil ca 3070Ti deja sa fie tot pe GA102, ramase din belsug.

  Ce as putea estima in acest moment pentru urmatoarele luni e ca aparitia unui 3080Ti este cumva iminenta, 1-2% sub 3090 pe hartie, implementarile vor depasi 3090FE (se repeta istoria, 980Ti vs TitanX etc), dar ca pret ~900-ish US$, in acest fel ngridia ramane si cu 3090 “acolo” pentru pastrat reputatia…

Lasa-ne un comentariu: