Asus GTX 285 TOP vs Asus GTX 280 TOP

Scris de: , in categoria: Placi video, in 30 January, 2009.

Overclocking-ul este un fenomen din ce in ce mai popular in randul pasionatilor de hardware, obtinerea unei performante imbunatatite a aceluiasi produs reprezentand o optiune foarte tentanta pentru multi. Evident, rata de succes depinde de cunostiintele utilizatorului dar si de noroc, deoarece exista diferente semnificative chiar si intre implementarile aceluiasi produs. Pentru cei care nu doresc sa se complice, sau pentru cei care doresc o frecventa cat mai mare garantata din fabrica de catre producator, exista intotdeuna solutii oferite de producatorii importanti, care ofera frecvente sporite “out of the box”. Desi personal apreciez intotdeuna obtinerea unui rezultat notabil folosind o implementare cat mai accesibila, acest gen de produse sunt totusi binevenite pentru o anumita categorie de utilizatori si ofera de multe ori si o aura de exclusivism, alaturi de posibilitatea unei pre-testari mai amanuntite, care permite uneori atingerea unor frecvente mai ridicate decat cele care pot fi atinse folosind implementari simple. Nu este obligatoriu ca un produs overclockat din fabrica sa prezinte un potential de overclocking mai ridicat, dar in majoritatea cazurilor se intampla acest lucru.

GTX 285 este un produs fierbinte (la figurat, desigur) si variantele supra-tactate nu puteau sa lipseasca din oferte. Iata ca prima implementare de acest gen care a ajuns in laboratorul nostru poarta sigla producatorului Asus si face parte din seria TOP. GTX 285 a fost testata pe larg in cadrul testului publicat pe 15 ianuarie, deci nu vom insista prea mult asupra performantelor generale sau a parametrilor de functionare, ci vom arunca o privire asupra comportamentului modelului TOP in comparatie cu versiunea TOP oferita de Asus pentru GTX 280.  Cu alte cuvinte, un duel amical intre frati si poate si un mic bonus, daca tot v-am obisnuit asa.

Specificatii

Asus GTX 280 TOP foloseste pentru GPU o frecventa de 670MHz (fata de 600MHz default), iar pentru memorii si shadere avem de-a face cu 1215MHz, respectiv 1460MHz. GTX 285 TOP nu se lasa mai prejos si arunca in lupta tot 670MHz pentru GPU (de data aceasta fata de 648MHz default), respectiv 1300MHz si 1550MHz pentru memorii si shadere.

.

Inculpatii

Nu ar fi prea multe de spus la acest capitol. Prezentarea este asemanatoare, ambele placi fiind destul de aratoase pentru a merita atentia noastra. Nu comentez alegerile celor de la Asus la capitolul design, nu am veleitati de acest gen, ins tinand cont de specificatii, din punctul meu de vedere placile puteau sa fie si roz, livrate in pungi din hartie, eu unul tot as fi fost multumit.

.

Platforma de test

Componentele folosite sunt in mare parte aceleasi ca si in cazul ultimului test, am schimbat totusi placa de baza pentru ca vroiam sa aprofundez putin relatia cu Evga-ul X58.

 • Intel Core i7 920 @ 3600MHZ
 • Cooler Master Geminii II
 • Evga X58 3SLI
 • 3×1GB TakeMS DDR3 1400 7-7-7-21 1T
 • Cooler Master UCP 1100W
 • Windows Vista 32 SP1
 • Asus GeForce GTX 285 TOP / ForceWare 181.20
 • Asus GeForce GTX 280 TOP / ForceWare 181.20

.

Metodologie

Deoarece am analizat deja in detaliu atat GTX 285-ul cat si GTX 280-ul, am hotarat sa folosesc o serie scurta de teste pentru a realiza un versus intre cele doua placi. Pentru ca vorbim despre produse overclockate din fabrica, am realizat testele la frecventele specificate de producator, fara a mai realiza o alta serie de teste cu placile overclockate.  In schimb, am cautat in cazul fiecarei placi frecventele maxime pentru o functionare in conditii de stabilitate. Tinand cont ca ambele solutii folosesc un singur GPU, am folosit FUR pentru a testa stabilitatea.

Ca deobicei, am folosit doua rezolutii in jocuri, cele mai raspandite pe platformele de gaming din Romania in acest moment (1680×1050 si 1920×1200). Am folosit setari de calitate maxime in fiecare joc , DirectX 10, pentru fiecare rezolutie,  si am rulat de doua ori fiecare test, odata cu Anti Aliasing si Anisotropic Filtering dezactivate si odata cu aceste setari activate. Pentru AA si AF am ales aceleasi valori ca si in cazul round-up-ului high end publicat in urma cu doua saptamani. Totusi, tinand cont ca platforma nu mai este 100% aceeasi, rezultatele nu sunt comparabile direct cu cele obtinute atunci.

.

Fight!

Ca deobicei, incepem cu suita 3DMark.

Specificatiile fiind asemanatoare, rezultatele obtinute de catre cele doua placi video sunt similare, ceea ce nu ar trebui sa ne mire. In fond, deja stim care sunt avantajele pe care GTX 285 le are fata de GTX 280 (consum, temperatura, pret), la fel cum stim foarte bine ca diferenta de performanta clock/clock intre cele doua este aproximativ inexistenta. Dar sa lasam concluziile la final si sa trecem la capitolul jocuri…

FarCry2

.

Crysis Warhead

.

World In Conflict

Dupa cum se observa din grafice, diferentele sunt foarte mici intre cele doua solutii, batrana GTX 280 facand fata cu brio datorita frecventei crescute substantial.

.

Overclocking

Ambele modele au dovedit un potential ridicat de overclocking, frecventele stabile atinse fiind cel putin interesante. Astfel, GTX-ul 285 a rulat FUR avand setati 725MHz pentru GPU, 1350MHz pentru memorii si 1677MHz pentru shadere. GTX-ul 280 a rulat stabil la 740MHz GPU, 1275MHz GDDR si 1612MHz pentru shadere. Deja ne intrebam cu totii de ce placa mai veche, cu un proces de fabricatie pe 65nm, permite un overclocking mai ridicat in cazul GPU-ului decat modelul nou, pe 55nm. Raspunsul este destul de simplu: consumul scazut si temperaturile mici obtinute de GTX 285 nu sunt obtinute numai datorita procesului de fabricatie imbunatatit, dar si datorita reducerii voltajului de alimentare pentru GPU. In timp de GTX 280 are un voltaj de alimentare al GPU-ului de 1.19v, in cazul GTX 285 acesta a fost redus cu 0.04v, obtinandu-se astfel un voltaj de 1.15v. In acest caz, frecventa maxima atinsa folosind voltajul implicit este putin mai scazuta decat in cazul GTX 280-ului. Din fericire (ce convenabil…) spatele GTX 285-ului nu este acoperit ca in cazul GTX-ului 280, facilitand realizarea unui volt-mod pentru a descatusa adevaratul potential al acestei placi in overclocking.

.

Concluzii

Ei bine, nu putem vorbi despre un versus in adevaratul sens al cuvantului, ci mai degraba despre o prezentare a doua produse pe care eu le consider foarte interesante. Per total, performanta este similara, diferenta intre GTX 285 si GTX 280 tinand mai mult de consum, temperaturi, silentiozitate si pret, asa cum am vazut in ultimul test. Ce este interesant in cazul de fata este potentialul de overclocking ridicat al celor doua placi, precum si frecventele oferite din fabirca de catre producator. Personal as fi simtit nevoia unei frecvente putin mai crescute pentru GPU in cazul GTX 285-ului (un 690MHz ar fi fost mai pe gustul meu), dar chiar si asa performantele sunt la inaltime.

Si daca tot v-am promis un bonus la inceputul articolului, nu va asteptati sa va dezamagesc, nu-i asa? Ei bine, daca ultima oara aruncam o privire asupra unei configuratii SLI, de data aceasta puteti arunca un ochi asupra performantelor unei configuratii 3SLI bazata pe GTX 285. Dar ca sa nu ne oprim aici, am folosit cateva componente diferite, printre care un i965 Extreme tactat la 4400MHz, un kit de memorii TriChannel Kingston DDR3 2000 tactat la 2133 si single-stage-ul Lab501 pentru a raci procesorul…Suna bine, nu-i asa? Va las sa descoperiti frecventele folosite pentru fiecare benchmark in parte, precum si rezultatele obtinute, in screenshot-urile de mai jos.

Comentarii

4 comentarii la: Asus GTX 285 TOP vs Asus GTX 280 TOP

 1. So3oL4Nu a scris pe:

  In primul rand Felicitari pentru review !

  Ma bucur sa sunt oameni in Romania care testeaza produse pe bune si nu doar fac reclame la x produse …Mi’a placut faptul ca ati evidentiat ca 285 nu este nimic decat o placa cu un voltaj scazut, din care reiese o placa cu un potential de overclocking destul de slab, insa cu zgomot redus.

  Numai bine,
  Sobo.

 2. xulescu a scris pe:

  hai ca vreau sa vad cum se comporta gtx 275 vs gtx 280 vs hd 4890 ( cu ultimi driveri bagati) si daca se poate si sa vedem cat scot placile in call of duty 4!
  O zi buna!

 3. Monstru Post author a scris pe:

  Zilele urmatoare va fi gata testul intre GTX 275 si 4890, cu ultimii driveri pentru ambele, si printre altele si in COD 4.

 4. doru_bm a scris pe:

  Oare de ce mie , cand le-am pus doua GTX285 in sli si le-am oc. mi-a dat la rezultate 3dmark valori chiar mai mici sau egale cu aceesi treba in sli dar neov.?

Lasa-ne un comentariu: