ASUS MATRIX GTX580 Platinum – GF110 intra in matrice

Scris de: , in categoria: Placi video, in 6 June, 2011.

.

Temperaturi

.

.

Temperatura in IDLE s-a stabilizat la 34 grade C in conditiile in care ventilatoarele aveau o turatie de 1187RPM. Pentru ca este unul din benchmark-urile cele mai solicitante am rulat HWBot Unigine folosind preset Extreme si am masurat din nou temperaturile si turatia ventilatoarelor. Astfel, temperatura maxima atinsa in timpul testului a fost 71 grade C iar turatia a fost de 1430RPM; la aceasta turatie ventilatoarele erau sesizabile dar nu deranjante.

Comparand cu varianta DirectCU II observam ca MATRIX este mai calda cu 3 grade in IDLE si 7 grade in LOAD; acest lucru poate fi atribuit atat VID-ului si frecventei mai ridicate dar si a temperaturii ambientale care acum a fost cu 1-2 grade mai mari.

.

Influenta timing-urilor memoriei video

.

Cum am spus mai devreme, cu ajutorul programului GPU Tweak putem modifica timing-urile memoriei video a placii MATRIX GTX580 Platinum. Am setat frecventele placii video la 900MHz / 1800MHz / 4400MHz (GPU / SHADER / MEM) si voi testa diferenta intre cele 3 preset-uri: Gaming, Default si Overclocking. Pentru asta, voi folosi un benchmark care necesita viteza mare de transfer a texturilor in / din memorie: 3D Mark Vantage Xtreme preset.

.

.

Asadar, de sus in jos avem: Gaming (15214), Default (15254) si Overclocking (15320). Profilul de overclocking obtine cele mai bune rezultate asa cum era de asteptat, acesta avand latentele cele mai stranse. Strangerea latentelor si mentinerea unei frecvente mai mici pentru memoria video este benefica atunci cand vrem sa obtinem si ultimul strop de frecventa din GPU. Este stiut faptul ca o frecventa prea mare a memoriei va impiedica urcarea GPU-ului la fel de sus comparativ cu o frecventa mai redusa a memoriei.

.

Overclocking

.

Din fabrica placa de la ASUS are frecventa marita la GPU cu 44MHz, de la 772MHz cat are varianta de referinta la 816MHz. Am marit voltajul de la 1.06v la 1.2v, am setat ventilatoarele la turatia maxima si am pornit in aventura cautarii frecventei maxima la care pot rula 3D Mark Vantage. In final am ajuns la 965MHz pentru GPU si 1238MHz pentru memoriile GDDR5 (timing-uri stranse, preset “Overclocking”), obtinand un excelent scor de peste 30.000 folosind preset-ul Performance. Procesorul Core i5 2500K folosit in test este tactat la frecventa de 5GHz si ruleaza pe o placa de baza ASUS Maximus IV Gene-Z.

.

.

Folosind aceleasi tensiuni, cel de-al doilea exemplar a putut atinge un maxim de doar 950MHz pentru GPU si 1200MHz pentru memorii. Se pare ca loturile mai noi de GPU-uri NVIDIA nu sunt chiar atat de stralucite, 965MHz nefiind deloc impresionant fata de cei 990MHz obtinuti de MSI N580GTX Lightning.

Comentarii

3 comentarii la: ASUS MATRIX GTX580 Platinum – GF110 intra in matrice

  1. fubu a scris pe:

    E o placa calitativa dar care nu impresioneaza decat ca masivitate. In rest nu e nimic salbatic. Totusi imi place finisajul placii de racire 🙂

  2. Sebi Oradea a scris pe:

    Review foarte reusit ! clar si pe scurt. ai punctat toate punctele de vedere, iti multumim. Bine ca ai precizat in final data aproximativa a lansarii placii… dar oare nu va fi disponibil numai in cateva exemplare? precum MARS II…

  3. mihai a scris pe:

    fain review, sincer imi place mai scurt, ajung mai repede la concluzii fara sa stau 1 ora sa citesc , eu cred ca placa asta ii un 580 normal cu un nume de colectie, deci nu sunt impresionat

Lasa-ne un comentariu: