Asus Radeon HD 6950 – Studiu de overclocking

Scris de: , in categoria: Placi video, in 22 December, 2010.

COMPORTAREA VRM-ului

Am atasat poze cu toate regulatoarele de tensiune prezente pe placa, dar ne vom ocupa in special de VRM-ul gpu-ului, care este bazat pe o implementare Volterra si are 6 faze realizate cu integratele VT1636SF, ale caror datasheet-uri nu se gasesc pe internet.  Memoria are doua faze care furnizeaza doua voltaje independente.

Controlerul PWM este un VT1586, un produs nou, si care poate controla sase faze. Nici pentru acest chip nu se gaseste vreo informatie pe internet, cei de la Volterra sunt chiar paranoici in aceasta privinta.

Studiind un VRM, cea mai mare atentie o primesc de obicei mosfetii, felul condensatorilor folositi, tipul lui (analog /digital sau hibrid) si mult prea putin inductorii folositi.  La placile de baza am vazut ca in cel mai bun caz se folosesc inductori de ferita sau aliaj capabili sa suporte pana la 40A, suficienti daca avem un numar mare de faze.

La un numar mic de faze, un curent prea mare (apropiat de limita inductorilor) va produce instabilitate sau chiar defectarea mosfetilor, in cazul in care se va depasi o anumita valoare a intensitatii curentului care circula prin inductori.  HD 6950 foloseste inductori Cooper Bussmann Coiltronics (facuti special pentru a se folosi in regulatoarele Volterra) ce suporta un curent de varf urias. 80A este cu mult peste peste specificatiile lui VT1636SF, dar este bine de vazut ca nu se face rabat la calitate si se folosesc componente ultra high end.

Testul practic pentru a observa stabilitatea VRM-ului nu putea sa lipseasca, doar ca de data aceasta am atasat si un film in care puteti vedea cum se comporta VRM-ul la voltaj mare in 3DMArk 2003 nature.

Voltajul aplicat a fost de 1.400v si putem observa o mica supravoltare datorata circuitului de calibrare (LLC). Stabilitatea este buna, dar nu la fel de buna ca la generatiile mai vechi. Pot pune acest lucru pe seama softului inca imatur, pentru ca avem de-a face cu o generatie noua de regulatoare Volterra.

La cei 1.4v am rulat Furmark si in acelasi timp am verificat comportarea termica a mosfetilor, ramanand uimit pentru ca nu se incalzesc aproape deloc. Una peste alta, mai este loc de imbunatatire, dar VRM-ul noilor Radeoane este foarte bun.

Comentarii

16 comentarii la: Asus Radeon HD 6950 – Studiu de overclocking

  1. Wow. Ce uriase erau piesele. Cand am vazut pozele , inainte sa citesc textul, am crezut ca este ceva motor sau aparat tv clasic.

  2. Bobby a scris pe:

    Excelent articolul, insa un mic amanuntla testele cu multimetrul ia in calcul si precizia acestuia. Ultima zecimala poate varia si din alte cauze nu neaparat a tensiuni masurate. Influenta electromagnetica a circuitelor din jur isi spune cuvantul. Detin UT58D si stiu ce “poadoaba” e la msuratori electrice de precizie…

  3. darco_2 a scris pe:

    Ramiro…you’r nuts!!! 😛

    multumesc pt articol!

  4. Dupa premiul de la gigabyte, am inceput sa dau importanta overclokingului 🙂
    La 3DMark 2011 au scos cam repede patch.

  5. F|oarte bun articolul. Se pare ca 10 ani in era calculatoarelor inseamna enorm de mult.

  6. Antisoft a scris pe:

    AMD Radeon HD 6950 to HD 6970 Mod
    http://www.techpowerup.com/articles/overclocking/vidcard/159

  7. Sunt fac overclock , dar sunt de acord cu tn

  8. Mi-a placut acest articol. Abia astept lansarea lui 3DMark. Cred ca in scut timp vom utiliza monitoare 3D.

  9. gabozz a scris pe:

    frumos

  10. Tu zici ca ai bagat placa la cuptor ,hmm ciudat , la 200 de grade cum de nu sa topit plasticul de la mufele de alimentare ,si palsticul din jurul la C uri ??
    Cum de cablajul este intact si nici pic de urma de solvent de la cositor lasata in urma calduri .
    Tare traeaba ,la 200 de grade 10 minute rezulta un cablaj incovoiat plus mufele de alimentare topite si C uri acelea plasticul de sub ele topit si el .
    Deci ce spuneai.

  11. poparamiro Post author a scris pe:

    Nu s-au topit mufele si nici nu s-a incovoiat cablajul pentru ca placa a fost introdusa intre doua straturi de placinta (pentru protectie) 😉

    Si uite asa am mancat si placinta cu aroma de Radeon.

  12. Sa fi santos numai ca nu prea sti sa minti ,pofta buna.

  13. poparamiro Post author a scris pe:

    Pentru cultura ta generala, cazurile in care placile video au fost reparate la cuptor sunt numeroase, mai citeste, mai invata, si dupa acuza oamenii.

  14. CristyX a scris pe:

    zeze frate nu vreau sa ma cobor la nivelul tau, atat am sa iti spun, am reparat pana acum 3 placi video in cuptor dupa indicatiile lui poparamiro, placi care functioneaza si acum, si cand o sa-ti pice placa video o sa ajungi la vorbele noastre.

  15. Mihailescu Andrei a scris pe:

    Ce ziceti sa o cumpar pe aceasta sau gtx 560ti

  16. poparamiro Post author a scris pe:

    Daca ai gasi un HD 6950 de referinta la pret bun(se poate moda in 6970 in marea majoritate a cazurilor), ar fi o alegere buna.

    560Ti imi pare cam scumpa pentru ce ofera.

Lasa-ne un comentariu: