Asus Radeon HD 6950 – Studiu de overclocking
Ne vom intoarce putin in timp, in urma cu mai bine de 10 ani, pentru a “prinde” lansarea primului Radeon aparut, cunoscut sub numele de cod Rage 6. Primul GPU ATI a fost redenumit ulterior in R100, suporta Direct3D7, OpenGL 1.3, motor geometric hardware (T&L) si o facilitate intalnita pana atunci doar la Matrox G400 : Environment-Mapped Bump Mapping.
Pentru ca acest efect sa poata fi afisat el trebuia sa fie suportat hardware in chipul grafic, spre deosebire de DOT3 Bump Mapping care putea fi realizat in mai multe treceri chiar daca procesorul grafic nu il suporta nativ. Cu ajutorul acestui efect se puteau produce texturi spectaculoase, realismul si calitatea graficii crescand foarte mult. EMBM a fost introdus de Nvidia abia la aparitia lui GeForce3, odata cu renumitul nFinite FX Engine.
Bineinteles ca eu in acea vreme am pus rapid mana pe R100 (a se citi platit pe ea o mica avere) si “ma puteati gasi” in acele vremuri ruland demoul tehnologic Radeon’s Ark si minunandu-ma de frumusetea texturilor. De ce am facut aceasta introducere destul de ciudata? Ca sa intelegeti foarte bine, va spun ca in zilele noastre ma puteti gasi (destul de rar) ruland 3DMark Vantage si 3DMark 2011 si in ciuda efectelor infinite pe care le pot realiza extrem de complexele GPU-uri contemporane, nu vad decat o grafica total neimpresionanata si stearsa. Nu mai vorbesc despre ultimul demo tehnologic creat de AMD pentru seria HD 69xx care m-a dezagit total, rulati-l si o sa vedeti grafica DirectX11 aratand mai rau decat o grafica veche de 10 ani.
Acesta este primul meu articol in care va fi inclus 3DMark 2011, ultima realizare a celor de la Futuremark si trebuie sa fac cateva precizari legate de acest benchmark. Inainte de toate, aici puteti citi un articol deosebit de complex despre acest benchmark, realizat de colegul meu Tudor si de unde veti putea intelege ca are si o anumita utilitate, la fel cum are si 3DMark Vantage. Daca este util atunci ce ma deranjeaza pe mine? Futuremark (ex MadOnion) au fost adevarati magicieni ai graficii, este destul sa amintesc de testele de natura din 3DMark 2001/2003 sau advanced pixel shader din 3DMark 2001, benchmark-ul uitat si singurul facut cu adevarat pentru entuziasti.
3DMark 2011 ar trebuie sa fie ceva impresionant, ar trebui sa fie esenta lui DirectX 11, ar trebui sa fie un benchmark despre care sa spui ca asemenea grafica nu se poate realiza deocamdata. Ei bine, asta au fost pe vremuri Futuremark, au creat o grafica incredibila.
Destul cu nemultumirile si dezamagirile decamdata, pentru ca vor mai fi, si nu e bine sa le adunam pe toate laolalta. Ne intoarcem la subiectul articolului nostru, si anume ultima generatie de placi grafice ATI (deveniti acum AMD), cum se overclockeaza, cat de solide si de rezistente sunt, subiecte mult mai interesante decat povestile grafice de adormit copiii.
Va veti intreba de ce HD 6950 si nu varful de gama, mai puternicul (la specificatii) HD 6970, stiut fiind ca in general placa cea mai puternica are si cel mai bun potential de overclocking. Va voi povesti despre acest lucru intr-un capitol separat, in care vom vedea daca noul Radeon este sau nu o placa cu adevarat solida.
Dupa cum bine stiti aceste placi grafice s-au lansat deja si sunt sigur ca sunteti familiarizati cu articolele publicate pe site despre aceste placi grafice si in care aveti absolut toate detaliile si testele necesare, care imi permit sa ma ocup doar de partea cea mai interesanta: studiul de overclocking. Asteptarile nu pot fi la fel de mari ca si in cazul seriei 68xx pentru ca avem o complexitate mult mai mare a gpu-ului, el atingand un numar record de tranzistori pentru un procesor grafic AMD, chiar apropiindu-se destul de mult de GF110 cu ai sai trei miliarde de tranzistori.
Asteptarile in privinta acestei generatii de placi grafice erau destul de mari, punctul de plecare fiind o arhitectura eleganta si performanta (HD 58xx) iar schimbarea arhitecturii shaderelor in vederea cresterii eficientei este un lucru pozitiv, care trebuia facut de mult. Totusi dupa terminarea articolului cu studiul de overclocking al lui GTX 580, in care folosind racire pe aer am obtinut ~133k puncte in 3DMark 2003 si aproape 32k gpu score in Vantage, am inteles ca GF110 va fi extrem de greu de depasit, daca nu chiar imposibil.
Vremea adevarului a venit si vom vedea ce performante putem obtine de la aceasta arhitectura, cum scaleaza cu voltajul si ce frecvente se pot obtine, folosind vechea si demodata racire pe aer.
Comentarii
Wow. Ce uriase erau piesele. Cand am vazut pozele , inainte sa citesc textul, am crezut ca este ceva motor sau aparat tv clasic.
Excelent articolul, insa un mic amanuntla testele cu multimetrul ia in calcul si precizia acestuia. Ultima zecimala poate varia si din alte cauze nu neaparat a tensiuni masurate. Influenta electromagnetica a circuitelor din jur isi spune cuvantul. Detin UT58D si stiu ce “poadoaba” e la msuratori electrice de precizie…
Ramiro…you’r nuts!!! 😛
multumesc pt articol!
Dupa premiul de la gigabyte, am inceput sa dau importanta overclokingului 🙂
La 3DMark 2011 au scos cam repede patch.
F|oarte bun articolul. Se pare ca 10 ani in era calculatoarelor inseamna enorm de mult.
AMD Radeon HD 6950 to HD 6970 Mod
http://www.techpowerup.com/articles/overclocking/vidcard/159
Sunt fac overclock , dar sunt de acord cu tn
Mi-a placut acest articol. Abia astept lansarea lui 3DMark. Cred ca in scut timp vom utiliza monitoare 3D.
frumos
Tu zici ca ai bagat placa la cuptor ,hmm ciudat , la 200 de grade cum de nu sa topit plasticul de la mufele de alimentare ,si palsticul din jurul la C uri ??
Cum de cablajul este intact si nici pic de urma de solvent de la cositor lasata in urma calduri .
Tare traeaba ,la 200 de grade 10 minute rezulta un cablaj incovoiat plus mufele de alimentare topite si C uri acelea plasticul de sub ele topit si el .
Deci ce spuneai.
Nu s-au topit mufele si nici nu s-a incovoiat cablajul pentru ca placa a fost introdusa intre doua straturi de placinta (pentru protectie) 😉
Si uite asa am mancat si placinta cu aroma de Radeon.
Sa fi santos numai ca nu prea sti sa minti ,pofta buna.
Pentru cultura ta generala, cazurile in care placile video au fost reparate la cuptor sunt numeroase, mai citeste, mai invata, si dupa acuza oamenii.
zeze frate nu vreau sa ma cobor la nivelul tau, atat am sa iti spun, am reparat pana acum 3 placi video in cuptor dupa indicatiile lui poparamiro, placi care functioneaza si acum, si cand o sa-ti pice placa video o sa ajungi la vorbele noastre.
Ce ziceti sa o cumpar pe aceasta sau gtx 560ti
Daca ai gasi un HD 6950 de referinta la pret bun(se poate moda in 6970 in marea majoritate a cazurilor), ar fi o alegere buna.
560Ti imi pare cam scumpa pentru ce ofera.
Pingback: Asus Radeon HD 6950 – Studiu de overclocking
Pingback: NEWS - Placi video - Page 242 - My Garage
Pingback: Sparkle GTX 460 – Studiu de overclocking | lab501
Pingback: LAB501 & Nvidia RTXmas Build - Part I - It's all about the RTX - lab501
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube