Clash of the Titans VGA 2014 – ASUS Geforce GTX 780 Ti DirectCU II vs ASUS Radeon R9 290X DirectCU II
ASUS Geforce GTX 780 Ti DirectCU II vs ASUS Radeon R9 290X DirectCU II
Acum cateva luni v-am promis pe forum un articol de overclocking in care sa se confrunte GeForce GTX 780 Ti si Radeon R9 290X, o adevarata batalie a titanilor VGA. La vremea respectiva erau disponibile doar versiunile de referinta, nu tocmai potrivite pentru overclocking serios sau teste de rezistenta, in special datorita VRM-urilor construite destul de economic. Tot raul spre bine, pentru ca am fi avut un articol in care probabil nu aveam cine stie ce rezultate dar mai mult ca sigur am fi avut o “ceremonie funerara duala”.
“Nimic nu ma bucura mai mult” decat un GPU cu o suprafata uriasa, pentru ca acest lucru inseamna in primul rand tranzistori foarte multi si putere de calcul imensa, adica ceva foarte bun pentru benchmark-uri. Un GPU urias aduce cu el uimire si respect, aparute la contactul vizual cu die-ul de siliciu, asa cum foarte bine stiu cei ce au vazut un G200 in toata splendoarea lui, adica fara IHS. G200 este inca cel mai mare GPU, si unul din foarte putinii membrii ai selectului “club 400+”, pe care ii puteti vedea mai jos, si in care pentru prima data si-a facut aparitia un GPU AMD, cu ai sai 438 mm patrati.
Asadar, avem cele mai puternice GPU-uri produse vreodata de cele doua companii, si care vor fi supuse unui stres prelungit in conditii foarte dure, pentru a vedea rezistenta implementarii DirectCU II de la ASUS. Vom urmari potentialul de overclocking atat pe aer cat si pe apa, pentru a putea trage cateva concluzii desprea scalarea cu voltajul si temperatura, in conditii cat mai egale, ASIC-urile de 72% pentru ambele GPU-uri facand comparatia mai echitabila, dar in acelasi timp putand prevesti rezultate nu foarte bune in overclocking.
Nimic nu este sigur insa pana la testarea propriu zisa, dar fiind foarte greu de multumit, trebuie sa vad ceva cifre mari ca “sa pot dormi linistit”. Vorbind despre “calitatea siliciului”, ASIC-ul nu va garanta reusita pentru ca exista alti doi factori foarte importanti care influenteaza potentialul de overcloking mai mult decat ASIC-ul, si anume scalarea cu voltajul si temperatura, iar daca vorbim de raciri extreme, acolo sunt si mai multi factori de influenta, dintre care cel mai important este cold bug-ul.
Placile video din seria DirectCU II sunt favoritele mele cand vine vorba de bench, si inainte de a trece mai departe va impartasesc ultima mea experienta cu o placa din aceasta serie: folosind un ASUS Geforce GTX 580 DirectCU II am reusit sa depasesc 1100mhz in 3DMark Vantage, un load dificil pentru GF110.
Implementarea DirectCU II pentru GTX 580 este o opera de arta, de la soliditate pana la calitatea componentelor si stabilitatea VRM-ului pentru GPU, alcatuit din nu mai putin de 32 de mosfeti (pentru comparatie, Lightning GTX 580 are 28).
- ASUS Geforce GTX 580 DirectCU II – 1143MHz Vantage @ watercoling (de mentionat ca cea mai mare frecventa pe apa in Vantage de pe HWBot este de 1100MHz)
Inca un detaliu, foarte important daca vorbim despre calitate: daca va uitati cu atentie la colturile GPU-ului veti observa ca este fixat cu adeziv pentru o protectie sporita in cazul curbarii PCB-ului. “Pe vremuri” la anumite placi video se folosea un cadru metalic fixat imprejurul GPU-ului, una din ele fiind 8800GTX, o legenda inca vie.
Mai sunt multe alte detalii pe care un ochi nepretentios nu le observa, cum ar fi curbarea PCB-ului din cauza unei raciri prost calculate (vezi MSI), aranjarea pieselor pe PCB (la multi producatori sunt stramb puse), calitatea solderingului, aranjarea componentelor din VRM alstfel incat sa permita contactul direct pe radiatorul metalic, pentru cel mai bun transfer termic… si mai sunt si altele…
Un simplu exemplu: montarea lui HC92 pe GTX 580 DirectCU II nu induce absolut nici o curbare a PCB-ului, in timp ce pe MSI GTX 570 PE vom avea un PCB vizibil curbat. Nu conteaza la performanta, dar pentru mine conteaza, totul trebuie sa fie perfect pentru a ma multumi pe deplin. Chiar daca are o racire mare si urata GTX 580 DirectCU II este etalonul dupa care celelalte placi video vor fi “judecate”.
Din pacate, la fel ca in industria coolerelor, tendinta este de a reduce calitatea, un lucru cu care eu nu pot fi de acord, si voi penaliza de fiecare data aspectele care nu se apropie de perfectiune, acesta nefiind un articol pentru utilizatorul obisnuit, in care mai putem spune: “merge si asa”.
Comentarii
Multumim pentru articol… daca placile au rezistat cateva zile in posesia ta, cred ca posesorii unor astfel de monstri pot dormi linistiti :un plus 0.2V absolut necesar pentru un overclocking decent nu o sa le topesasca mosfetii; Eu sunt uimit de cat de blindata e o astfel de placa fata de un GTX Titan de referinta, pare a fi vorba de o diferenta de categorie….
Eu sunt posesor de Asus GTX 780 Ti DC2 si ma declar foarte multumit nu de potentialul placii pentru OC, ci de faptul ca solutia de racire de la Asus chiar este una foarte eficienta. Am modificat bios-ul placii astfel incat sa dezactivez boost-ul, si sa raman pe un clock stabil apropiat de default undeva la 863 MHz si cu o tensiune de alimentare fixa de 950mV. Obtin lejer 60fps in toate jocurile cu dx11 pe ultra settings gen metro ll, nfs rivals, crysis 3.
De remarcat este faptul ca temp gpu nu trece de 50 grade, iar temp vrm nu trece de 70 grade. Am preferat sa micsorez clock-ul pentru ca monitorul nu poate mai mult de 60Hz, si atunci chiar nu vad rostul de 60fps+ pe care le poate genera gtx 780 ti.
@ rage
Ms si eu, intr-adevar placile sunt foarte solide, iar racirea mi-a placut ca aspect. Performanta coolerului este buna, dar se poate si mai bine, ca intotdeauna.
@ Mihai
Foarte bine executat domnule, spor la gaming
Iti multumesc pentru articol,e unul foarte detaliat.
Felicitari pentru articol!
Eu cred ca orice racire stoc pusa pe o placa video paleste pe langa Windforce 3X v2 de la Gigabyte. Ar fi interesant un articol cu placi video puternice racite stoc de la toti producatorii. Pun pariu ca Windforce 3X le va da rusine si lui DCUII si lui TwinFrozr,iar pe ACX-ul lui EVGA il va umili pur si simplu!
Gigabyte are cele mai bune raciri pe placile video de vreo 3 ani incoace.
chiar ati ramas fara culori ?
ambele bar-uri verzi ?!?!? really ?!?!?!
Pingback: NEWS - Placi video - Pagina 501
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube