Clash of the Titans VGA 2014 – ASUS Geforce GTX 780 Ti DirectCU II vs ASUS Radeon R9 290X DirectCU II
Concluzii
Ambele GPU-uri sunt foarte puternice si au nevoie de procesoare la frecvente mari pentru a nu le limita in conditi de overclocking. Placile sunt foarte solid construite, rezistand zile in sir la solicitarile mele brutale, acesta fiind si unul din scopurile principale ale articolelor mele.
Seria DC2 de la ASUS ramane o alegere foarte buna pentru bench, dar din pacate reusita tine foarte mult de noroc, un GPU foarte bun este greu de prins. In privinta racirii pot spune ca lucrurile trebuiau facute mai bine (baza coolerului nu trebuia sa fie HDT), dar avem o clara evolutie la acest aspect fata de racirile folosite la seria DC2 de pana acum, ramane doar sa speram ca vom vedea imbunatatiri si pe viitor.
VRM-ul trebuie sa fie foarte solid (calitate indeplinita in cazul de fata) si cu voltaje foarte stabile. Comparativ cu HD 7970 DC2, ca sa dau doar un exemplu, aceasta generatie de DC2 inregistreaza un regres evident, dar care ar putea fi rezolvat cu un update de bios, un program sau chiar cu un mod facut public, pe care entuziastii il pot pune in practica.
Am muncit foarte mult pentru acest articol si la final pot spune ca in mare sunt multumit de cele doua placi, fiecare dintre ele fiind foarte bune pentru bench si avand puncte forte. R9 290X este lider absolut in 3DMark 2003, iar in Unigine detine un avantaj imens fara de GTX 780 Ti, datorita posibilitatii dezactivarii teselatiei.
In schimb, GTX 780 Ti este lider daca vine vorba de putere bruta, acest lucru nefiind o supriza daca ne uitam la specificatiile monstruoase pe care le are. Chiar si asa, cu avantajul frecventei de parte lui si cu un “kilogram” de tranzistori in plus, nu mai avem ca in trecut un lider in toate aplicatiile, situatie care ar putea fi schimbata foarte usor de NVIDIA, daca ar avea putin interes pentru comunitatile de overclockeri.
Comentarii
Multumim pentru articol… daca placile au rezistat cateva zile in posesia ta, cred ca posesorii unor astfel de monstri pot dormi linistiti :un plus 0.2V absolut necesar pentru un overclocking decent nu o sa le topesasca mosfetii; Eu sunt uimit de cat de blindata e o astfel de placa fata de un GTX Titan de referinta, pare a fi vorba de o diferenta de categorie….
Eu sunt posesor de Asus GTX 780 Ti DC2 si ma declar foarte multumit nu de potentialul placii pentru OC, ci de faptul ca solutia de racire de la Asus chiar este una foarte eficienta. Am modificat bios-ul placii astfel incat sa dezactivez boost-ul, si sa raman pe un clock stabil apropiat de default undeva la 863 MHz si cu o tensiune de alimentare fixa de 950mV. Obtin lejer 60fps in toate jocurile cu dx11 pe ultra settings gen metro ll, nfs rivals, crysis 3.
De remarcat este faptul ca temp gpu nu trece de 50 grade, iar temp vrm nu trece de 70 grade. Am preferat sa micsorez clock-ul pentru ca monitorul nu poate mai mult de 60Hz, si atunci chiar nu vad rostul de 60fps+ pe care le poate genera gtx 780 ti.
@ rage
Ms si eu, intr-adevar placile sunt foarte solide, iar racirea mi-a placut ca aspect. Performanta coolerului este buna, dar se poate si mai bine, ca intotdeauna.
@ Mihai
Foarte bine executat domnule, spor la gaming
Iti multumesc pentru articol,e unul foarte detaliat.
Felicitari pentru articol!
Eu cred ca orice racire stoc pusa pe o placa video paleste pe langa Windforce 3X v2 de la Gigabyte. Ar fi interesant un articol cu placi video puternice racite stoc de la toti producatorii. Pun pariu ca Windforce 3X le va da rusine si lui DCUII si lui TwinFrozr,iar pe ACX-ul lui EVGA il va umili pur si simplu!
Gigabyte are cele mai bune raciri pe placile video de vreo 3 ani incoace.
chiar ati ramas fara culori ?
ambele bar-uri verzi ?!?!? really ?!?!?!
Pingback: NEWS - Placi video - Pagina 501
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube