NVIDIA GeForce GTX 580 Review

Scris de: , in categoria: Placi video, in 9 November, 2010.


.

Consum si FurMark

.

.

Asa cum stiti, pentru procesoare exista o serie intreaga de programe care pot incarca procesorul la capacitate maxima si pot genera valori pentru temperatura si consum pe care nici un alt program nu le poate genera. Programe de genul Prime95 sau LinX ne ajuta sa testam stabilitatea procesorului in conditii extreme, cu alte cuvinte daca este stabil in LinX sau in Prime95 va fi stabil in orice. Pe langa aceasta utilitate, vom vedea un worst case scenario atunci cand vine vorba despre consum si temperatura. Cu alte cuvinte, daca temperatura atinsa in acest tip de programe nu pune probleme, nu vom avea absolut nici un fel de problema cu orice alt tip de program. Pe scurt, Prime95 sau LinX au o utilitate foarte bine definita.

Evident, exista si un corespondent in lumea placilor grafice (ba chiar mai multe), si acesta se numeste FurMark, Kombustor sau OCCT. La fel cum si in cazul stress-tester-elor pentru procesoare gasim solutii similare impachetate diferit, la fel si aceste trei programe pentru stresat placi video fac cam acelasi lucru sub alt nume. Scopul unui astfel de program este testarea stabilitatii ( cu alte cuvinte daca nu avem probleme in Fur nu vom avea probleme in nici o aplicatie la frecventa respectiva), precum si testarea temperaturii in conditii extreme, cu alte cuvinte daca nu avem probleme cu temperatura in Fur nu vom avea in nici un alt program.

Bun, cred ca nu mai este nici un secret pentru nici unul dintre cititorii nostrii faptul ca Fur nu se achita de aceste sarcini de mai bine de un an de zile incoace. In practica, exista destule aplicatii care pot genera un consum mai mare, o temperatura mai mare, si, mai important, care ne pot indica stabilitatea sau nu mult mai bine decat Fur. Acestea depind si de placa video (adica un dual-GPU poate nu va fi incarcat la fel de bine de o anumita aplicatie, pe cand un single GPU va fi stresat la maxim de aceeasi aplicatie), insa pot sa va dau 3 exemple foarte simple de aplicatii in care o frecventa care a trecut fara probleme in FUR cauzeaza crash-uri fara drept de apel. De exemplu, 3DMark Vantage, Crysis Warhead si Lost Planet 2, toate pot duce la blocarea sistemului chiar daca am stat o ora in Fur si ne-am minunat de cat de stabil este overclocking-ul nostru. De asemenea, putem avea fara probeme temperaturi mai mari si consum mai mare in aceste aplicatii fata de Fur. Motiv pentru care Fur a devenit, cel putin in ultimul an, aproape inutil.

Ei bine, domnii de la NVIDIA s-au asigurat odata cu aceasta lansare ca Fur si orice program similar devin absolut inutile. Ideea este foarte simpla. In momentul in care driverul detecteaza acest tip de aplicatie (vorbim despre un algoritm de detectie, nu despre detectia executabilului, sau alte treburi “low-level”), este transmisa o comanda unor chip-uri (trei mai precis) dispuse pe placa video. Acestea monitorizeaza consumul pe fiecare dintre cele trei alimentari (slotul PCI-E, PCI-E 6 pin si PCI-E 8 pin) si in momentul in care acest consum depaseste o valoare programata initial (in cazul acesta 244W in total) se declanseaza un fel de throttle bazat pe consum, nu pe temperatura. Cu alte cuvinte, voltajul si frecventa sunt reduse pana cand consumul revine in parametrii doriti, moment in care voltajul si frecventa revin la valorile initiale. Cu alte cuvinte FUR nu va putea obtine decat o incarcare limitata de consumul setat in software, deci si temperaturile vor fi limitate, iar despre testarea stabilitatii nici nu mai are sens sa discutam. Cele trei chip-uri care se ocupa cu aceasta sarcina sunt produse de Texas Instruments, fiind vorba mai precis despre chip-ul INA219AID (ZerO-Drift, Bi-Directional CURRENT/POWER MONITOR with I2TM Interface). Mai pe romaneste, monitorizare a curentului, controlabila software.

Partea buna este ca aceasta limitare intra in actiune strict in cazul acestui tip de aplicatie (FUR) si nu se manifesta in jocuri sau benchmark-uri. Dupa cum veti putea vedea in testele colegului meu Ramiro, putem obtine frecvente absolut impresionante, stabile in aplicatii si benchmark-uri, atata timp cat nu testam cu FUR. Cu alte cuvinte, daca nu ne intereseaza FUR, putem sa ne vedem linistitit de treaba si putem overclocka fara probleme. In cazul in care apar probleme (desi sincer ma indoiesc), noi ne-am cam prins deja si care ar fi modul hardware care anuleaza actiunea acestor chip-uri.

Comentarii

32 comentarii la: NVIDIA GeForce GTX 580 Review

  1. amdtip a scris pe:

    Felicitari!! Foarte reusit. La mai mare…

  2. NewBreed a scris pe:

    Bine Monstrule!Sunt fericit ca citesc primul review scris de tine si damn man dar sunteti cei mai profi de ceva timp in domeniu!Pentru mine voi stabiliti standardul pt profesionalism!Frumos…acum sa vina si matose cu un test de ala cu SLI-uri multe ca ma rupe degetul de la atata apasat de F5

  3. maestru a scris pe:

    Daca asta ar fi fost Fermi acum 8 luni alta ar fi fost situatia astazi si Nvidia nu trebuia sa mai alerge dupa AMD. Oricum mai bine mai tarziu decat niciodata si eu nu pot decat sa ma bucur ca a reinceput razboiul preturilor!
    Felicitari lab501 pentru review.

  4. Alex.G a scris pe:

    Totusi cred ca ar trebui sa ne pastram comentariile pentru AMD 6970, tocmai atunci am putea spune exact ce si cum. Intradevar 5970 este mai puternica, DAR este dual gpu. Nu prea poti sa comparari 1 gpu cu 2 gpu.Eu unul astept review-ul cu overclock-ul placi, sint foarte curios cum sta treaba aqlo. Felicitari echipei lab501 pentru review

  5. ropittbul a scris pe:

    Poti sa compari 1 gpu cu 2 gpu avand in vedere ca 580-ul costa cat un 5970 care consuma mai putin si este clar mai rapid , iar cel din urma a aparuc acum cat timp ? !
    Felicitari pt review !

  6. a555a a scris pe:

    de unde o pot cumpara in Romania ?

    Multumesc.

  7. Alex.G a scris pe:

    Da, dar sti cum sta treaba aqm depinde si de buget.Un GTX 460 sau 6850 iti pot oferi destula putere ca sa te joci orice joc cu frame decent. Din punctul meu de vedere peste 1000 RON nu prea mai tine de pret, daca vreau eu sa dobor nu stiu ce record nu cred k t mai uiti la bani. Lamborghini LP-640 este in aceasi clasa cu McLaren SLR ca performanta dar nu-l intrece. Da stiu dar nu prea se justifica diferenta de 300 de mi de euro. Acum depinde ce vrei sa achizitionezi, nu stiu cat de relevant este exemplul. Oricum eu sunt placut impresionat de acesta placa

  8. darco_2 a scris pe:

    am vizitat siteul de cateva ori astazi si nu-mi venea sa cred ca inca n-a aparut reviewul 😛 Uite-l ca e, in cele din urma. Felicitari si, totodata, multumiri lui Monstru pt. review. As fi fost interesat, totusi, si de o comparatie GTX580 vs. 480 same clocks. Ai ceva rezultate in sensul asta?

  9. ascary a scris pe:

    Felicitari Monstru !!!

  10. DNY a scris pe:

    excelent review,excelenta placa!Ce parere ai maestre(monstru),sunt sanse de un dual gpu de la verzi???

  11. Monstru Post author a scris pe:

    Multumesc baieti.

    darco_2 – de ce as trage frecventele in jos, cand ele merg mult in sus? 🙂 Ca fapt divers, diferenta dintre GTX 480 la frecventele lui GTX 580 si GTX 580 este ca acesta din urma egaleaza un HD5970. GTX 480 nu 🙂

    DNY – orice este posibil, baietii sunt foarte paranoici si secretosi in ultima vreme, vezi si lansarea asta.

  12. err0r a scris pe:

    Felicitari pentru review , ca de obicei bine asezat si punctat la aspectele importante , cele care fac de multe ori diferenta.
    @AlexG , incearca data viitoare sa scrii in stil manelistic pe Hi5 , nu aici …

  13. Alex.G a scris pe:

    Imi cer scuze dak am deranjat pe cineva cu limbajul meu de hi5, dar am vrut sa subliniez un lucru… Mi sa parut putin relevant compararea produselor dintre cele 2 mari firme. Cu toate ca dak compari performanta pret ele sunt pozitionate corect drept urmare ATI 5970>GTX580>GTX480>ATI5870 lista continuaa… Cea ce intradevat conteaza pentru noi este ca placa acesta este rival nu la 5970 ci la urmatoarea serie de placi high end de la AMD. Cat despre echipa lab501 nu cred ca pot spune prea mult, ganditiva ca matose a ocupat locul I la campionatul mondial de overclock realizat de gigabyte, ganditiva ca acolo s-a auzit numele de Romania si asta spune mai mult decat as putea eu sa scriu. FELICITARI!!!

  14. kalko a scris pe:

    Felicitari pentru un articol excelent.
    Spuneai ca in sistemul de test nu ai nici un ventilator peste 500rpm, cu sursa cum ai reusit?

    Orice am intercat pana acuma sursa mi se pare cea mai galagioasa componenta din sistem. In carcasa am doar ventilatoare AC sau Scythe de max 1200rpm subvoltate pentru ca din punctul meu de vedere mai multe vent (8) la peste 700-800rpm devin galagioase.

  15. DNY a scris pe:

    Tare chestia cu FURMARK!!!Si verificata!!!hd5970(stock)-cryostasis dupa 1 ora-throtlle!Furmark- extrem burning-3 ore-max 91grade -no problem!Rignroll(un amarat de joc cu camioane-departe de Warhead)-throttle dupa 2 ore!BRAVO MONSTRU!!!!
    I-ai prins cu OCAUA MICA!!!

  16. Monstru Post author a scris pe:

    kalko – am spus ca in sistemul de pe care scriu articolul nu am nici un ventilator peste 500rpm, este vorba despre sistemul meu de daily-use, nu desore sistemul de teste.

    Sursa este Seasonic S12-II 430W, fan-ul sta pe la 400 rpm in mod normal.

  17. Imi pare rau ca am dat 14.5mil pe un gtx 470 acum 3-4 luni…daca asta iese la 2000 ron.

  18. bib a scris pe:

    Felicitari Lab501 ,felictari Monstrule .

  19. Monstru Post author a scris pe:

    In prima faza au avut grija importatorii nostrii sa iasa la 2500 nu la 2000. Eu personal nu as mai cumpara nimic in tara asta in prima luna de la lansare, prea exagereaza baietii astia.

  20. Mihai a scris pe:

    Jos palaria maestre, un test facut ca la carte!!! Pacat ca nu bate 5970 totusi.

  21. Daca aveti posibilitatea, ar trebui analizat si segmentul placilor profesionale. Ma refer la cele de la la Nvidia, gama Quadro (Quadro 6000, Quadro 5800 etc.) si ATi, FirePro (V9800 etc.).
    Bafta.

  22. Nu am cine stie ce experienta in domeniu dar ideea e ca posed un GTX275 despre care consider ca e suficient ca performanta (exceptand faptul ca nu e compatibil dx11). Toate jocurile incercate pana acum au mers fara probleme in rezolutii de 1980×1080 detaliile maxime.

  23. Noutatea Ta a scris pe:

    Sa stii ca te inteleg.

  24. George a scris pe:

    Salutare!!!

    Daca ne uitam putin pe rezultate si facem comparatie cu rezultatele de la testul vostru cu GTX480, putem constata urmatoarele:

    – aceeasi platforma de test in ambele teste cu un plus pentru testul de GTX480 (procesorul la 4.2 in loc de 4 Ghz si memoriile la 2100 in loc de 1600);

    – in aproape toate testele GTX480 obtine rezultate mai BUNE in acest al doilea test fata de testul anterior;
    De exemplu:
    – 3DMArk Vantage GTX480 – 20358 in primul test
    – 3DMArk Vantage GTX480 – 21403 in al doilea test;

    – in aproape toate testele AMD 5970 obtine rezultate mai PROASTE in acest ultim test (cu GTX580) fata de testul cu GTX480;
    De exemplu:
    – 3DMArk Vantage 5970 – 28594 in primul test
    – 3DMArk Vantage 5970 – 27867 in al doilea test;

    Mi se pare mie sau AMD5970 este CLAR 🙂 dezavantajata aici???

    O sa spuneti “da, dar sunt alte drivere”. PAi si ce, AMD a facut o serie noua de drivere mai proasta decat seria veche iar verzisorii au facut o serie noua
    care da performante mai bune (chiar si cu procesorul cu 200 Mhz tactat mai jos si memoriile cu 500 Mhz)???

    De ce domnilor???
    Sa fie o chestie voita? Sau pur si simplu o “intamplare”??? Sa se simta influenta “verzisorilor” 🙂 pana in umila noastra tarisoara?

  25. Monstru Post author a scris pe:

    Observatiile sunt foarte bune, si demonstreaza inca odata de ce este foarte important sa testezi cu ultimii driveri. Pacat de modul tipic romanesc in care ai ales sa iti inchei comentariul.

    Da, driverii Nvidia au ameliorat problema pe care o remarcam in Vantage in articolul despre GTX480, insa acest lucru s-a intamplat chiar de la versiunea de driveri ulterioara lansarii. Nu este nici o noutate lucrul acesta. Motiv pentru care performanta lui GTX480 in Vantage este semnificativ mai mare, chiar daca procesorul este tactat mai jos. Sporul de performanta se resimte si in alte aplicatii, lucru absolut banal si foarte logic, pentru oricine are cat de cat interesat de subiect.

    HD5970 obtine un rezultat mai mic din cauza frecventei mai mici a procesorului. Fiind o solutie dualGPU, dependenta de procesor este mult mai mare decat in cazul lui GTX480. In plus, driverii erau deja maturi in Martie, produsul fiind deja lansat de 4-5 luni pe piata (5970).

    Nimic nu este inexplicabil in domeniul asta frumos in care activam noi. Trebuie totusi sa ai un minim de cunostiinte si bun simt pentru a putea gasi explicatia logica, si asta cere un efort intelectual. Desigur, este mult mai la indemana sa acuzi. Influenta bunul simt se pare ca nu se simte in umila noastra tarisoara…

  26. NU am gasit o asemenea placa pe nicaieri, e frumos sa vb despre ele si sa le privim, sa ne folosim mai putin.

  27. Centrale Viessmann a scris pe:

    Un articol explicat ca la carte, perfect. Observatiile sunt foarte bune, multumesc.

  28. Robert a scris pe:

    As dori sa vad si o platforma de testare AMD cu cele 2 placi video ca raport pret performanta/per ansamblu (CPU + MB) amd este mai ieftin daca tot se compara cele 2 placi pe sisteme mai accesibile pentru gameri de zi cu zi… Stima

  29. Gabi a scris pe:

    interesant…un consum ceva de curiozitate 🙂

    daca tot vine iarna sa ne debransam de la stat si sa folosim placile video

  30. Gabi a scris pe:

    my bad…am sarit peste 😀
    cred ca am sa ma apuc sa clockui si eu gtx295u

  31. ray a scris pe:

    made in CHINA!!

  32. attila a scris pe:

    Felicitari un review de 5 stele, am juns la concluzia ca ar trebui sa-mi schimb 275ul la ceva mai bun.Oricum nVidia e regele si asa va fi mereu, in acest caz forta bruta a Goliatului verde a doborit Davidul rosu.RULEZZ nVidia

Lasa-ne un comentariu: