Nvidia GeForce GTX 690 Review
Nivel de zgomot
Pentru a masura nivelul de zgomot am utilizat un decibelmetru profesional produs de Voltcraft, mai precis modelul SL200. Acesta a fost pozitionat pe un trepied la 85cm de platforma de test, deasupra cooler-ului de pe procesor. Pentru acest test am tactat procesorul la 3 GHz, am lasat doar 2 nuclee active micsorand tensiunea de alimentare la 1.05v, am dezactivat Hyper-Threading-ul si am folosit cooler-ul Noctua NH-D14 in mod pasiv. Singurul ventilator in afara de cel al placii video a fost ventilatorul sursei, care produce insa un nivel de zgomot cu mult sub ceea ce este capabila o placa high-end.
Testele au fost realizate intr-o camera dotata cu geamuri termopan, zgomotul de fundal in aceasta camera fiind mai mic de 32.9dB. La fel ca si in cazul testelor de consum si de temperatura, trebuie sa retinem ca valorile prezentate in tabelul de mai sus se aplica strict sistemului de referinta folosit in articolul de fata. Nivelul de zgomot nu va fi acelasi in cazul in care sistemul este montat in carcasa, in cazul in care distanta dintre aparatul de masura si placa video difera, in cazul in care orientarea aparatului difera, s.a.m.d.
De aceea, noi am creeat un sistem de referinta in cadrul caruia sa putem compara mai multe solutii, insa rezultatele trebuiesc privite ca diferente intre produse, nu ca valori absolute universal valabile in orice situatie. Pentru a inregistra nivelul de zgomot, am rulat Crysis 2 in 1920×1200 4xAA. Valorile pe care le puteti vedea in tabele sunt valorile maxime inregistrate in timpul testului respectiv.
Diferenta nu pare impresionanta in grafice, insa nu trebuie sa uitam ca decibelul este o masura logaritmica. Prin urmare, GTX 690 este semnificativ mai silentioasa in sarcina decat concurentele sale, un efect direct al consumului redus si al temperaturilor mai mici. Cei care isi doresc aceasta putere de calcul, dispun de bugetul necesar si vor o solutie stock cat mai silentioasa, vor alege cu siguranta GTX 690.
Comentarii
Asa da! Lectura placuta 😀
Monstruos de-a dreptul 🙂
Super articol. Multumim Lab501. Keep them flowing.
And beware the zombies!
Felicitari pentru articol!
Ca intotdeauna cei mai tari!
Monstru de placa video!
După lansarea 7990-ului presimt că nvidia o să lanseze GK110 care o să aibă performanțe similare sau chiar mai bune decât 690 și v-a sta bine ș la capitolul consum. Prețul, evident, cel puțin cât un GTX690.
Asta se întâmplă când nvidia are mai multe piese pe tabla de șah.
Curios de comportamentul SLI-ului pe LGA2011.
Pacat ca nu ai pus in grafice si placi single highend ca GTX680, HD7970.
Sper ca acestea sa vina impreuna cu GTX670. Atunci vedem valoarea lor reala.
Foarte bun articol…acum asteptam amd 7990…
Pagina 4 in poza , procesul de fabricatie este pe 28 nm nu 29 nm.
Felicitari pt munca depusa.
Foarte frumos articolul, chiar mi-a placut.
Un lucru as vrea sa-ti recomand. Evita sa te orientezi dupa framerate-ul minim, deoarece acela poate fi inregistart si daca ajunge o singura data acolo (un singur frame din cat timp rulezi testul) si atunci nu este deloc reprezentativ. Incearca sa folosesti o ditributie probabilistica (cat % din timp sta la fiecare framerate). Astfel vei avea o informatie ce descrie mai bine comportamentul placii video. Se poate face si un grafic frumos din asta.
Mi-a placut si ca ai facut foarte multe pagini fiecare cu informatia bine condensata.
pagina 4, poza, proces fabricatie GTX690 ?
pagina 6, de ce zici ca nu e vapor chamber? Ei zic in prezentarea de sapt trecuta, ca ar fi, ca e cu apa, etc.
PS: de ce sub casuta de comentarii am 2 optiuni de notificare pe email una in engleza si una in romana?
Frumos review si Felicitări pentru articol !!
felicitari pentru review, era de asteptat sa aibe performanta similara cu 2x 680, si asta datorita procesului de fabricatie a acestora
Trebuia lângă 590-iul ala sa puneți și un HD6990 la comparație.
1. 590 nu s-a vandut pentru ca era aproape imposibil de gasit
2. Am testat personal & inclus in sisteme peste 15 placi 590s – din toate doar una a avut pititci, nu sunt de-acord cu afirmatia ca 590 pocneste; 1 din 15 se poate intampla pentru orice placa video de o asemenea complexitate
3. De ce nu s-a inclus ATI 6990 in test? Nu ar fi fost mai relevant de testat o arhitectura noua de la Nvidia cu ceva asemenator (de la ATI) pentru ceva mai multa relevanta?
Nu s-a plictisit lumea de K|ngP|ni publicand rezultate pe azot in Quad SLI aproape imediat de lansare (nu ca nu le-ar avea de dinainte doar asteapta dupa afurisitul de NDA manca-l-ar racii). Putem vedea un WR global multicard semnat lab501? Multumesc sarumana…
Sa vina placa, si jocuri sa o ingenuncheze.Sa avem si noi TVA 0% sau deloc, ca in SUA, caci din cei 4399 RON-i, 24% sunt TVA, + inca ceva taxe vamale + pretul placii + adaus comercial, si astia-s banii.
Superb articol, felicitari.
ropittbul – s-a notat, multumim
Adrian – ai dreptate, dar minimul ala iti schimba experienta de joc
Licaon – eu as zice ca nu e, dar in fine 🙂 Legat de notificari – investighez
Dan – ai articol special de 590 vs 6990
AlexS – Am vazut cu ochii mei 4 bucati din 5 cum s-au dus… Nu am inclus 6990 pentru ca ai test special 590 vs 6990, ce rost ar avea sa retestez?
Sergiu – deobicei rulam single gpu 🙂
In rest – multumesc baieti!
“1,44 milioane de tranzistori fiecare” de la pagina 3 ar merge schimbat.
Monstru, … sincer m-ai lasat cu gura cascata. Aparte ca ai facut un review frumos, ai putut sa faci o demonstratie de OC, care dupa mine face sa para cea mai reusita placa video. Totusi, pretul sau extrem de exagerat nu prea o face accesibila. In trecut au scos placi video dual-gpu, care nu demonstrau nimic, iar preturile erau destul de ridicate, pe cand acum ca au reusit sa faca ceva cu adevarat monstruos de performant, au pus niste preturi de cazi pe jos. Poate, poate vor reduce preturile, mai stim …, macar sa ajunga la maxim 600 € 😀 . Inca o data, bravo tie pentru munca depusa, se vede ca existi pentru asa ceva, care ti se potriveste de minune.
Un singur cuvant defineste placa asta grafica: GODLIKE. Ca si articolul tau, btw! Good job.
Misto review,Nasol pret asta ca sa PARAFRAZEZ un citat celebru.
Acum sa ma lumineze si pe mine cineva; de ce as da aproape 1000 de euroy pe un card care scoate 230 FPS, cand ochiul meu sezizeaza maximul 70 FPS,iar cel mai performant monitor care sare de800 euroy la rezolutia de 2560×1200 nu scoate o rata de refrech mai mare de 60 hz !
Pentru fps-ul minim domnule. Ala mediu mai sus de 60 fps oricum e irelevant
Excelent review, foarte documentat si mult muncit (stiu cum e prin laboratoare – ti se acreste de benchmark-uri pana la 4 dimineata… dar cand iese testul, iese :).
Legat de Metro – sunt unul dintre cititorii aceia care se uita mai intai la rezultatele din monstrul asta de neoptimizare. De ce fac asta? Pentru ca, daca o placa are rezultate bune in Metro, probabil duce absolut orice altceva…
FPS-ul ala minim se pare ca vine dintr-o gatuire a GPU-ului – ai verificat daca 690-ul nu a ajuns la 100% utilizare in benchmark-ul Metro 2033?
Inca o data, felicitari si… cand vedem si noi un GTX 690 Q-SLI? :))
o comparatie cu hd 7990?
Desigur, cand o sa apara HD 7990 🙂
Mane , ce sa zic ,decat again Bravo! Oricum ce se gaseste in momentul de fata pe piata din “obor” nu Merita banii astia ! Poate un EVGA … Nimic nu ai zis fata de 6990 in antiteza ,sau nu vrei sa-i superi pe retaileri…Asa k prezentare , o iau maine,dar sunt satul de texte frumoase,stii ce zic,dar cat despre punctele slabe la aceste placi , mai putin am citit,Normal caci una mai noua este teoretic mai buna ,poate si practic ,dar pana la D-zeu ne mananca sfintii si iarasi stii la ce ma refer! In Conditii de laborator , toate-s BRICI cum zici , dar acasa la om nu mai e asa….
No Ofense!
6990 este mult mai slaba man. Cat despre probleme, stii si tu, mai depinde si de sursa, si de restul PC-ului 🙂
E O PLACA CARE DATORITA PRETULUI NU MERITA CUM SA DAI 5000 RON PE O PLACA VIDEO PENTRU CE ???? PENTRU CE FRATILOR CA NU INTELEG SINCER PACAT CA E PERFROMANTA INSA PRETUL O STRICA GRAV PRACTIC RAPORTUL PRET PERFORMANTA ESTE CEVA DE GEN PERFROMANTA=10 PRET= -10 TOTAL= NU SE MERITA DELOC ACHIZITIA ACESTEI PLACI
EU AM UN QUAD DE 4 GHZ (3.4 DEFAULT AMD) SI O PLACA 6850 SI MA JOC ORICE JOC SIMPLU SAU 3D LA FULL HD SURPRIZA DE ABIA SE PUNE IN MISCARE PC-UL INTR-UN JOC PROCESORUL STA PE 20% GPU PE LA 40% SI MA DOARE IN BASCA DE PLACILE ASTEA EXTREM DE SCUMPE
CONCLUZIE NU VAD ROSTUL ACESTEI GTX690 O PLACA FOARTE BUNA INSA CU UN PRET ABERANT
“lo” este o placa pentru excentrici si pentru cei ce vor sa detina ceva mai performant decat ce are vecinu’ in ograda.
Totusi suntem in 11 decembrie 2012 si inca nu am auzit sa apara amd 7990..ma intreb ce mai asteapta.Oricum sunt sigur ca ai dreptate si va avea un pret asemanator cu gtx690 dupa cum a demonstrat versiunea de la powercolor devil13 7990.Asa ca nu mai astept dupa amd ca s-au nesimtit de la o vreme incoace.Am crezut ca ofera ceva bun si ptr buzunarele noastre dar se pare ca au luat exemplu de la nvidia.
Buna ziua, daca este careva interesat, vand placa aceasta super performanta la pretul de 35milioane negociabil. Este adusa din olanda recent.
ma gasiti pe fb cu acelasi nume.
Pingback: NEWS - Placi video - Page 374 - My Garage
Pingback: Nvidia GeForce 690 sau “noul monstru sacru al placilor video” « Gaming Frenzy
Pingback: nVidia lanseaza GeForce GTX 690 | Arena IT
Pingback: Intrebare despre Placi Video. - My Garage
Pingback: Mici intrebari ce nu merita un thread separat pentru Componente - Page 124 - My Garage
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube