Review – AMD Radeon RX 5700 XT & AMD Radeon RX 5700

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 7 July, 2019.

Concluzii

 
La 7 ani de la lansarea arhitecturii GCN, AMD trec in sfarsit la urmatorul capitol din punct de vedere al procesarii grafice, prin introducerea pe piata a arhitecturii RDNA. De aceasta data insa, discutam despre o arhitectura pe baza careia cei de la AMD pot livra solutii catre toate segmentele pietei, de la PC-uri si pana la Mac-uri, console, servicii cloud si smartphone-uri.

In conditiile in care Xbox Project Scarlett si Playstation 5 vor fi bazate pe chip-uri custom, care vor integra procesoare AMD Ryzen 3000 si unitati de procesare grafica AMD Navi, iar Google Stadia, respectiv viitoarele chipset-uri Samsung, vor integra de asemenea solutii bazate pe arhitectura RDNA, putem spune ca Radeon a incetat de mult sa mai fie un brand dedicat placilor grafice pentru PC, fiind practic un brand dedicat gaming-ului in toate formele sale.

Desigur, asta suna foarte bine pe hartie, insa expansiunea celor de la AMD vine si cu noi provocari, atat din punct de vedere tehnologic, cat si din punct de vedere comercial. Astfel, optimizarea unei arhitecturi pentru o plaja atat de larga de aplicatii nu este deloc facila, iar eficienta maxima va fi atinsa in zona in care vom vedea cel mai mare volum de produse – in cazul de fata console, unde putem discuta de peste 100 de milioane de chip-uri.

Din acest motiv, placile grafice lansate astazi ofera o performanta corecta pentru un pret corect, dar nu aduc ceva cu adevarat revolutionar, asa cum am vazut in cazul procesoarelor Ryzen. Practic, per total, AMD Radeon RX 5700 XT se pozitioneaza sub RTX 2070 SUPER, atat din punct de vedere al performantei, cat si al pretului, acelasi lucru fiind valabil si pentru AMD Radeon RX 5700 si RTX 2060 SUPER.

Evident, trebuie sa tinem cont si de pozitia unica a celor de la AMD, acestia fiind in momentul de fata singurul dintre cei trei mari producatori care concureaza atat pe piata procesoarelor, cat si pe piata placilor grafice. Cu aproximativ 10000 de angajati si venituri net inferioare, AMD concureaza atat cu Intel (~107000 angajati), cat si cu Nvidia (12000 angajati).

Si daca in cazul celor de la Intel, AMD au beneficiat de pe urma greselilor strategice pe care acestia le-au facut in ultimii ani, in special in zona de productie si proces de fabricatie, Nvidia au un avans considerabil din punct de vedere tehnologic, riscul unui monopol in aceasta zona de piata fiind din ce in ce mai mare.

In aceste conditii, AMD Radeon RX 5700 XT si AMD Radeon RX 5700 reprezinta un pas in directia cea buna, insa asteptam noutati si in segmentul entry-level, acolo unde oferta celor de la Nvidia nu este la fel de convingatoare in momentul de fata ca in segmentul high-end.

 

Comentarii

6 comentarii la: Review – AMD Radeon RX 5700 XT & AMD Radeon RX 5700

 1. droopy_ro a scris pe:

  Foarte interesant rezultatul in Metro, m-am uitat repede pe alte review-uri si e in fata Nvidia. Bravo AMD !

 2. Monstru Post author a scris pe:

  Last Light sau Exodus? 🙂

 3. Eugen a scris pe:

  Asta e doar prima oferta RDNA. Chip-ul are suprafata mica, raspunde foarte bine la undervolt si la overclock, daca AMD dubleaza numarul de unitati de executie este posibil sa bata 2080ti la generatia asta.

 4. cyrrus a scris pe:

  radeon 5700xt sau gtx 2060?

 5. Monstru Post author a scris pe:

  Conteaza si preferinta personala, asa ca alege ce iti face cu ochiul.

 6. Cyrrus a scris pe:

  Preferinta ar fi gtx pentru rtx dar dupa performante ar fi xt-u e putin peste.Ms de sfat

Lasa-ne un comentariu: