Review NVIDIA GeForce GTX 980 – GIGABYTE G1 Gaming

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 19 September, 2014.

MFAA

 
Hehehe, parca nu trece o lansare de placi video si hop, inca un nou mod de AA, solutia si sursa tuturor problemelor. Ei bine, cititi LAB501 deci nu cred ca mai este cazul sa va explic ce este sau ce face anti aliasing-ul. Si nu cred ca trebuie sa va reamintesc ce efect are asupra performantei activarea MSAA 4x sau 8x. Ei bine, cei de la Nvidia se lauda ca au gasit solutia, sub forma tehnologiei denumita MFAA, sau Multi Frame-sampled AA.

Ce vor sa obtina cu ajutorul cestei tehnologii? Calitatea imaginii pe care o obtinem utilizand MSAA, dar cu o penalizare de performanta redusa. Cum incearca Nvidia sa faca acest lucru? Adaugand in ecuatie factorul temporal. Practic, daca luam ca exemplu MSAA 4x, avem de-a face cu 4 esantioane per pixel in functie de care putem determina ce culoare va avea pixelul respectiv, netezind astfel marginile unui obiect fata de suprafata cu care se suprapune. Prin MFAA Nvidia incearca sa obtina acelasi rezultat, folosind insa doar doua esantioane per pixel per cadru, alternand insa pozita acestora de la un cadru la cadrul imediat urmator. In acest mod, efectul obtinut ar trebui sa fie cel pe care il vedem in cazul in care activam MSAA 4x, dar cu o penalizare de performanta similara cu ceea ce putem vedea in cazul in care activam MSAA 2x. In demo-ul celor de la Nvidia tehnologia arata promitator, ramane insa de vazut in cate situatii din real life va avea aplicabilitate.
 

snaphsot0332

snaphsot0333

snaphsot0334

snaphsot0335

VXGI

 
Voxeli…ah voxeli… cum imi aduceti voi mie aminte de “vremurile de aur” in care jucam Delta Force sau Comanche iar viata era mai simpla si jocurile mai frumoase desi erau doar patratele grosolane pe ecran. Ei bine, VXGI (Voxel Global Illumination) nu readuce in prim-plan voxelii ca si elemente geometrice in cadru, in schimb ii foloseste ca si containere pentru informatii referitoare la intensitatea, directia si culoarea luminii. Mai pe romaneste, folosind o combinatie intre voxeli, path-tracing si ambient occlusion cei de la Nvidia vor sa obtina o solutie de iluminare globala in timp real, cu efecte dinamice de lumina si culoare. In final, scopul acestei tehnologii este obtinerea de scene realiste, in care lumina se reflecta firesc in/din mediul inconjurator preluand din atributele acestuia (de exemplu culoare).
 

VXGI-1

VXGI-2

VXGI-3

Comentarii

16 comentarii la: Review NVIDIA GeForce GTX 980 – GIGABYTE G1 Gaming

  1. Horia a scris pe:

    Bravo Monstruletu’. Frumos articol. La inceput cand am vazut titlul am zis: “bwhaaaaa…. nu am apucat sa ma bucur prea mult de 780ti ca este deja batrana?!”. Dar “din fericire” se pare ca inca nu merita investitia intr-o placa video noua. Cel putin pana la 980 ti. Parearea mea este ca cei 4 Gb de memorie video sunt insuficienti la acest moment. Solutiile 4k sau multimonitor incep sa prinda teren din ce in ce mai mult iar acesti 4Gb nu vor fi suficienti. Daca stau sa ma gandesc putin la Skyrim ale carui texturi 2k au 4Gb si este un joc din 2011 (daca nu ma insel) incep sa ma intreb ce se asteapta cu aceste placi video.

    In rest felicitari pentru trecerea si la limba engleza.

  2. edyaldea a scris pe:

    Salut!
    Sunteti rapizi cu review-ul!
    Cit timp asigura peste 30 fps in orice moment la 1080p cu setari de calitate orice placa video este ok – gameplay fara lag si altele.
    Conteaza si consumul si mai ales nivelul de zgomot.
    Restul nu prea conteaza (doar pt gamerii inraiti).

  3. Alexandru a scris pe:

    Ca posesor de r9 290 si fan ati (ultimile mele 3 placi video au fost de la ei), nu pot decat sa imi ridic palaria in fata Nvidia. 970-ul, nu mai zic de 980, bate 290-ul meu rau de tot, la consum si temperatura mult mai mica. Nu credeam ca vreodata voi fi tentat sa ma reantorc in tabara verde, dar sunt foooooooorte tentat sa o fac.

  4. Ninu a scris pe:

    Foarte impresionanta placa.varf de gama sa fie asa de silentioasa e ceva.

  5. Monstru Post author a scris pe:

    Multam!

    Horia – mai intai am scris in engleza si de-abia apoi in romana, deci nu prea este o traducere 🙂

  6. Horia a scris pe:

    Monstru … am zis “trecerea” nu “traducerea”. Este un pas inainte. Felicitari!!

  7. Horia a scris pe:

    Nu stiu cum editez postul. Vroiam sa intreb ce parere ai despre cantitatea de memorie pe noile placi. Crezi ca este suficienta pentru anul 2015?

  8. Monstru Post author a scris pe:

    Scuze, noaptea nedormita si-a lasat amprenta asupra mea. Din punctul meu de vedere, in 1080p 4GB sunt mai mult decat suficienti in momentul de fata.

  9. CalinTM a scris pe:

    Lol ce PCB slab are. E una din acele placi video care apar repede dupa lansare, care au doar varat un cooler aftermarket pe o placa de referinta.

    Asteptam variantele adevarate custom.

  10. Eugen a scris pe:

    E bun articolul, insa cred ca ii lipseste testul in 4k. E importanta intrebarea: duce aceasta placa high-end jocuri in 4k fara SLI? 🙂

  11. Daniel a scris pe:

    Putere mare la consum mai mic. Asta da. Astept raspuns-ul AMD-ului sa vad ce va scoate, ca de deja sunt la a doua rebranduire a seriei 7000. Momentan 980 ii face vant fara probleme si la 290x.

  12. Monstru Post author a scris pe:

    Nu are nici o importanta cum merge o placa single GPU in 4K acum…va mai trece ceva apa pe sub pod pana cand macar o fractiune din gameri vor avea monitoare 4K.

  13. Foarte bun review-ul ,astept sa faceti si la 970 respectiv 960 cand o sa se lanseze:)

  14. ayyu a scris pe:

    Pe cand review si pt 970?

  15. Dragonz a scris pe:

    La testul facut in Battlefield 4, R290x a beneficiat de mantle ?! Stiu ca acest set de instructiuni nu este implementat inca in alte jocuri, insa vreau sa stiu daca R290x a beneficiat de toate optimizarile software in caul lui BF4

  16. Monstru Post author a scris pe:

    Nu, la fel cum Nvidia nu a beneficiat de Physix in jocurile unde se poate folosi aceasta tehnologie…

Lasa-ne un comentariu: