Review NVIDIA GeForce GTX 980 – GIGABYTE G1 Gaming

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Placi video, in 19 September, 2014.

Tehnologii

 
Ce se intampla de fiecare data cand o noua generatie de placi video vede lumina zilei? Pai e destul de simplu – o gramada de tehnologii proprietare sunt anuntate in acelasi timp de catre producator. Tehnologii care ar trebui sa ne faca noua viata mai usoara, pe de o parte, dar in acelasi timp tehnologii care ar trebui sa adauge un plus de valoare produsului nou-lansat. Ei bine, dupa cum stiti, noi nu prea plecam urechea la marekting-ul producatorilor si in general ne concentram mai mult pe rezultate si performanta. Cu toate acestea, uneori vom trata pe scurt tehnologiile care consideram ca sunt interesante sau au potential. Acesta este motivul pentru care astazi, inainte sa trecem la analiza bestiilor nou lansate, vom discuta putin despre G-Sync, Dynamic Super Resolution, MFXX si VXGI.

Desigur, G-Sync nu mai are nevoie de nici o prezentare – tehnologia a fost anuntata anul trecut in cadrul evenimentului din Montreal, iar Matei v-a relatat de la fata locului despre ce este vorba. Pe scurt, G-Sync sincronizeaza cadrele randate de catre placa video cu imaginea afisata de monitor, eliminand in acest mod tearing-ul si stuttering-ul. Pentru mine a fost evident din primul moment in care am vazut tehnologia la treaba ca avem de-a face cu o tehnologie cu adevarat utila care transforma modul in care ne jucam, ridicand pur si simplu stacheta din punct de vedere al calitatii experientei de joc. Din pacate, G-Sync are si doua mici probleme – unu la mana este o tehnologie proprietara Nvidia si doi la mana in momentul de fata este destul de costisitoare. Cu toate acestea, daca nu va doriti neaparat o bestie 4K cu G-Sync, cum ar fi Acer XB280HK, cred ca pentru un gamer care se bucura de calitatea vizuala a escapadelor sale ludice un monitor 1080p cu G-Sync nu este chiar o investitie uriasa.

 

Dynamic Super Resolution

 

Dynamic Super Resolution, sau DSP pe scurt, este un concept nou introdus odata cu Maxwell si adreseaza problema calitatii grafice in alt mod. Datorita faptului ca in 1080p placile video high-end au o rezerva destul de consistenta de performanta, cei de la Nvidia s-au gandit sa imbunatateasca experienta 1080p (90% dintre gameri) randand imaginea in 4K (3840×2160), pentru ca apoi imaginea randata sa fie afisata in 1080p. Stiu, la prima vedere am putea crede ca acesta este modul celor de la Nvidia de a ne forta sa cumparam placi video mai puternice decat avem nevoie, insa in anumite situatii aceasta tehnologie chiar isi face simtita prezenta intr-un mod benefic.

Demo-ul pe care l-am vazut noi continea o scena de exterior din Dark Souls II, o scena unde puteam intalni iarba din abundenta. Deoarece in 1080p nu avem destule sample-uri la dispozitie pentru a randa corect fiecare fir de iarba, in momentul in care ne miscam isi facea prezenta un flicker neplacut, firele aparand si disparand in functie de directia din care le priveam. Ei bine, randand scena in 4K, avem la dispozitie de 4 ori mai multi pixeli, si prin urmare mai multe sample-uri cu ajutorul carora vom randa iarba, aceasta fiind redata mult mai bine chiar si in momentul in care facem down-scaling in 1080p. Rezolutia se numeste 3840×2160 DSR si poate fi activata manual din meniul jocurilor sau automat cu ajutorul GeForce Experience.

 

DSR1

DSR2

DSR3

DSR4

DSR5

Comentarii

16 comentarii la: Review NVIDIA GeForce GTX 980 – GIGABYTE G1 Gaming

  1. Horia a scris pe:

    Bravo Monstruletu’. Frumos articol. La inceput cand am vazut titlul am zis: “bwhaaaaa…. nu am apucat sa ma bucur prea mult de 780ti ca este deja batrana?!”. Dar “din fericire” se pare ca inca nu merita investitia intr-o placa video noua. Cel putin pana la 980 ti. Parearea mea este ca cei 4 Gb de memorie video sunt insuficienti la acest moment. Solutiile 4k sau multimonitor incep sa prinda teren din ce in ce mai mult iar acesti 4Gb nu vor fi suficienti. Daca stau sa ma gandesc putin la Skyrim ale carui texturi 2k au 4Gb si este un joc din 2011 (daca nu ma insel) incep sa ma intreb ce se asteapta cu aceste placi video.

    In rest felicitari pentru trecerea si la limba engleza.

  2. edyaldea a scris pe:

    Salut!
    Sunteti rapizi cu review-ul!
    Cit timp asigura peste 30 fps in orice moment la 1080p cu setari de calitate orice placa video este ok – gameplay fara lag si altele.
    Conteaza si consumul si mai ales nivelul de zgomot.
    Restul nu prea conteaza (doar pt gamerii inraiti).

  3. Alexandru a scris pe:

    Ca posesor de r9 290 si fan ati (ultimile mele 3 placi video au fost de la ei), nu pot decat sa imi ridic palaria in fata Nvidia. 970-ul, nu mai zic de 980, bate 290-ul meu rau de tot, la consum si temperatura mult mai mica. Nu credeam ca vreodata voi fi tentat sa ma reantorc in tabara verde, dar sunt foooooooorte tentat sa o fac.

  4. Ninu a scris pe:

    Foarte impresionanta placa.varf de gama sa fie asa de silentioasa e ceva.

  5. Monstru Post author a scris pe:

    Multam!

    Horia – mai intai am scris in engleza si de-abia apoi in romana, deci nu prea este o traducere 🙂

  6. Horia a scris pe:

    Monstru … am zis “trecerea” nu “traducerea”. Este un pas inainte. Felicitari!!

  7. Horia a scris pe:

    Nu stiu cum editez postul. Vroiam sa intreb ce parere ai despre cantitatea de memorie pe noile placi. Crezi ca este suficienta pentru anul 2015?

  8. Monstru Post author a scris pe:

    Scuze, noaptea nedormita si-a lasat amprenta asupra mea. Din punctul meu de vedere, in 1080p 4GB sunt mai mult decat suficienti in momentul de fata.

  9. CalinTM a scris pe:

    Lol ce PCB slab are. E una din acele placi video care apar repede dupa lansare, care au doar varat un cooler aftermarket pe o placa de referinta.

    Asteptam variantele adevarate custom.

  10. Eugen a scris pe:

    E bun articolul, insa cred ca ii lipseste testul in 4k. E importanta intrebarea: duce aceasta placa high-end jocuri in 4k fara SLI? 🙂

  11. Daniel a scris pe:

    Putere mare la consum mai mic. Asta da. Astept raspuns-ul AMD-ului sa vad ce va scoate, ca de deja sunt la a doua rebranduire a seriei 7000. Momentan 980 ii face vant fara probleme si la 290x.

  12. Monstru Post author a scris pe:

    Nu are nici o importanta cum merge o placa single GPU in 4K acum…va mai trece ceva apa pe sub pod pana cand macar o fractiune din gameri vor avea monitoare 4K.

  13. Foarte bun review-ul ,astept sa faceti si la 970 respectiv 960 cand o sa se lanseze:)

  14. ayyu a scris pe:

    Pe cand review si pt 970?

  15. Dragonz a scris pe:

    La testul facut in Battlefield 4, R290x a beneficiat de mantle ?! Stiu ca acest set de instructiuni nu este implementat inca in alte jocuri, insa vreau sa stiu daca R290x a beneficiat de toate optimizarile software in caul lui BF4

  16. Monstru Post author a scris pe:

    Nu, la fel cum Nvidia nu a beneficiat de Physix in jocurile unde se poate folosi aceasta tehnologie…

Lasa-ne un comentariu: