Sapphire HD 4550 512MB DDR3 review
A sosit vremea sa poposeasca pe bancul nostru de test cel mai nou produs AMD destinat segmentului entry-level, ATI Radeon HD 4550, intr-o implementare marca Sapphire. Dupa cum o spune si numele, aceasta noua placa video face parte din seria 4 alaturi de HD 4670, HD 4830, HD 4850 si HD 4870.
Placile video entry-level sunt din punct de vedere al performantelor cu un pas deasupra solutiilor grafice integrate oferind in plus, pe langa o usoara crestere a performantei, facilitati multimedia extinse. In fond aceste facilitati multimedia sunt hotaratoare in cazul alegerii acestei placi in dauna competitorilor directi pentru ca despre performanta 3D nu sunt prea multe lucruri de spus.
OK, entry-level, dar ce s-a taiat?
ATI Radeon HD 4550 este motorizat de nucleul RV710XT care este echipat cu 80 procesoare de stream care lucreaza la o viteza de 600 MHZ, 8 unitati de texturare si este ajutat de o memorie 512MB GDDR3 folosind o magistrala de date cu o latime de doar 64 biti.
Datorita simplitatii acestui nucleu precum si a procesului de fabricatie pe 55nm suprafata pastilei de siliciu este de numai 73mm², fix jumatate comparativ cu 146mm² cat ocupa pastila de siliciu a placii HD 4670. Puteti compara mai jos cele doua scheme bloc:
Privind cele doua scheme bloc este usor de inteles faptul ca Radeon HD 4550 este de cel putin 2 ori mai lent decat Radeon HD 4670. In schimb, lucrul imbucurator este ca Radeon HD 4550 este mai rapid de 2 ori decat fostul GPU entry-level apartinand seriei 3 (HD 3450 / HD 3470) semn ca performanta se dubleaza in fiecare an in domeniul placilor video, indiferent de gama din care face parte. Pentru ca tot suntem la acest capitol, actuala gama de produse a ATI arata in felul urmator:
Specificatii Sapphire HD 4550 512MB GDDR3
Facilitati multimedia
- Decodare Blu-ray si continut HD la rezolutia de 1080p
Folosind UVD2 (Unified Video Decoder 2) chipset-ul elibereaza complet procesorul sistemului de decodarea materialului video. Aceasta facilitate recomanda placa video motorizata de GPU-ul ATI Radeon HD 4550 pentru echiparea sistemelor care servesc drept Media Center si HTPC. Este o varianta performanta si accesibila pentru redarea filmelor HD folosind accelerarea hardware, incarcand procesorul la minim.
- HDMI audio
Cea mai interesanta facilitate este de departe capabilitatea acestei placi de a oferi sunet 7.1 prin mufa HDMI. Pentru acest lucru, placa are integrat un chip digital de procesare al sunetului Realtek, care este vazut de sistem ca o placa de sunet de sine statatoare si poate fi setata intocmai.
Ce primim in pachet?
Desfacand cutia frumos colorata suntem intampinati de o cutie micuta in care gasim, in afara de placa propriu-zisa, urmatoarele: CD-ul cu drivere, manual de instalare, adaptor DVI-to-VGA, adaptor DVI-to-HDMI, cablu component, sticker Sapphire si bracket low-profile pentru placa.
Dupa cum se poate observa PCB-ul are dimensiuni reduse, iar cooler-ul imi aminteste de Thermaltake Blue Orb atat prin forma cat si prin culoare. Cei 25W disipati de placa video sunt remarcati si in simplitatea sistemului de racire care ne aminteste de placile video de acum 4-5 ani.
Sistemul de alimentare este extrem de simplu, fiind alcatuit dintr-o singura faza pentru GPU si tot o faza pentru memoriile video. Chipurile de memorie sunt produse de Samsung si sunt certificate pentru o functionare la 1800MHz (1.1ns). Acestea se mentin destul de reci si in consecinta producatorul a ales sa nu le doteze cu vreun sistem de racire.
Overclocking
Desi utilitatea practica de a realiza overclocking-ul pe aceasta placa tinde la zero dar eu avand acest microb infipt adanc in sange m-am decis totusi sa incerc. Pornind de la frecventele default de 600MHz pentru GPU si 1600MHz pentru memoriile video, am ajuns in final la frecventele perfect stabile de 750MHz pentru GPU si 2000MHz pentru memoriile video. Un spor destul de consistent as spune si destul de normal tinand cont de procesul de fabricatie de 55nm.
Am fost surprins cat de silentios este ventilatorul cu care este dotat placa video, asta dupa ce am fost dezamagit de faptul cei de la Sapphire nu au optat pentru o racire pasiva pe acest model. Dar se pare ca nu a fost chiar atat de rau pentru ca ventilatorul se invarte atat de incet incat un ochi mai ager chiar ar putea numara rotatiile. Masurand temperatura direct din dioda procesorului grafic cu ajutorul RivaTuner si folosind FUR Stability Test am testat placa video atat default cat si overclockata la maximul stabil, 750/2000. Am notat temperaturile obtinute in IDLE (lasat sistemul pana la stabilizarea temperaturii) si LOAD (rulat FUR Stability pana la stabilizarea temperaturii).
Let’s begin testing!
Sistemul folosit la test a fost urmatorul:
- CPU: Intel Core 2 Duo E8400 @ 3GHz
- COOLING: CoolerMaster Hyper Z600
- MB: Gigabyte EP45-UD3R
- RAM: 2×1GB Kingston PC2-9600 @ 1000MHz 4-4-4-12
- HDD: Seagate 7200.10 250GB 16MB
- PSU: CoolerMaster Real Power Pro 1250W
- OS: Windows Vista 32bit Ultimate SP1
- DRIVERS: ATI Catalyst 8.10
Initial am vrut sa testez in jocuri, dar toate jocurile recente cu care testez eu de obicei au afisat niste framerate-uri foarte slabe (<20FPS) chiar si in rezolutii normale (1024×768, 1280×1024). Personal nu am vazut rostul in a testa aceasta placa video in jocuri vechi pentru ca e destul de clar ca vor rula multumitor, iar oricum nu jocurile sunt tinta acestei placi. Dar totusi nu puteam sa nu rulez macar benchmark-urile clasice din seria 3DMark, la frecvente default dar si la frecventele maxime obtinute in conditii de stabilitate totala.
Concluzii
La un pret de aproximativ 220RON aceasta placa video este pur si simplu perfecta pentru utilizatorii HTPC. Combinatia castigatoare este data de decodarea video hardware foarte buna, silentiozitate, dimensiuni mici si sunet 7.1 pe iesirea HDMI. De asemenea, desi nu este echipata cu un conector Crossfire acest lucru este posibil la nivel de software. Daca aveti o placa de baza bazata pe chipset-urile 780/790 de la AMD atunci este posibila configurarea in regim hybrid Crossfire, adica placa video ATI Radeon HD 4550 ajuta placa video integrata pentru o performanta sporita.
PRO:
- pret
- facilitati multimedia foarte bune (HDMI audio, UVD 2)
CONTRA:
- desi ventilatorul este silentios as fi preferat o racire pasiva pentru o liniste totala si o mai buna fiabilitate in timp
- performante 3D slabe
Articolul poate fi comentat si pe CrazyPC.ro
Comentarii
Interesanta jucarie pentru HTPC…
Daca Sapphire ofera aceasta placa si in varianta silent (cu un radiator maricel) si-ar gasi un loc in configuratia mea.
Pingback: REVIEW: Sapphire HD 4550 512MB DDR3 - Computer Games Forum
Pingback: Sapphire HD 4550 512MB DDR3 review - My Garage
Pingback: [Cumpăr] Placa PCI - FireWire - Computer Games Forum