Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Review

Scris de: , in categoria: Placi video, in 28 May, 2014.

Temperaturi

 

vaporx_idle

vaporx_load

 

Temperatura in IDLE s-a stabilizat la 37 grade C in conditiile in care ventilatorul avea o turatie minima de 20%, functionand doar ventilatorul central in conditii de silentiozitate deplina. Pentru ca este unul din benchmark-urile cele mai solicitante, am rulat preset-ul Extreme prezent in 3DMark11 si am masurat din nou temperaturile si turatia ventilatorului. Astfel, temperatura maxima atinsa in timpul testului a fost 68 grade C iar turatia a fost de 35% (la aceasta turatie ventilatoarele erau sesizabile dar deloc deranjante). Temperatura in LOAD este foarte buna tinand cont de overclocking-ul setat de producator dar si comparativ cu placa de referinta care este mult mai calda si mult mai galagioasa. Comparand rezultatele obtinute care sunt identice cu cele ale lui R9 290X Tri-X OC care are un cooler ce ocupa doar 2 sloturi si fara tehnologie vapor chamber, pot spune ca nu sunt chiar impresionat. In IDLE ce-i drept, Vapor-X R9 290 Tri-X are cu un grad mai mult dar este mai silentioasa datorita tehnologiei IFC care mentine un singur ventilator in functiune pe cand in cazul lui Tri-X R9 290X OC functioneaza toate cele 3 ventilatoare.

 

Overclocking

 

Despre performanta v-a vorbit Tudor in articolul lui din noiembrie anul trecut, asadar nu vom mai reveni asupra acestui aspect. In schimb ceea ce ne intereseaza este potentialul de overclocking, folosind MSI Afterburner atat pentru setare cat si pentru monitorizare.

Overclocking-ul din fabrica este binevenit dar nu ne putem multumi cu atat, asa ca am setat o tensiune de alimentare de 1.11v (comparativ cu 1.04v cat era setat din fabrica), Power Limit la +50% si am pornit in aventura cautarii frecventei maxime la care pot rula 3DMark11 Extreme. In final, de la 1030MHz la cat rula GPU-ul la setarile din fabrica, am ajuns la 1150MHz pentru GPU si 1720MHz pentru memoriile GDDR5 (tensiunea default), o crestere buna pentru un GPU atat de complex cum este Hawaii avand in vedere faptul ca nu am marit foarte mult tensiunea de alimentare.

Oricum este destul de complicat overclocking-ul pe aceste placi, din cauza Power Limit-ului care limiteaza frecventa sau tensiunea de alimentare (dupa cum se poate vedea si pe graficul din Afterburner). Nu am putut aplica o tensiune mai mare de alimentare (desi era posibil folosit utilitarul Sapphire TriXX) pentru ca placa isi reducea frecventele foarte mult din cauza depasirii Power Limit-ului setat in BIOS, mult mai conservativ decat in cazul lui R9 290X Tri-X OC la care am putut seta chiar si 1.4v. Acest aspect este ciudat pentru ca Vapor-X este seria pozitionata mai sus in gama de placi video a lui Sapphire.

La capitolul overclocking putem vedea adevaratele performante ale cooler-ului Vapor-X, acesta reusind sa mentina nucleul la maxim 75 grade in conditiile in care ventilatoarele au urcat la 42%, acestea fiind setate pe Auto. Acestea au parasit sfera silentiozitatii, dar nivelul de zgomot fiind totusi mult redus fata de cel am variantei de referinta.

 

vaporx_load_oc

 

Comentarii

2 comentarii la: Sapphire Vapor-X R9 290 Tri-X OC Review

  1. Interesanta placa, dar Tri-X simpla mi se pare mai cinstita prin ceea ce ofera.
    Bun review oricum.

  2. tottyovi a scris pe:

    intradeva o placa best buy cu performante mai mult decat foarte bune. totusi diferenta destul de mica in OC si versiunea normala, parerea mea

Lasa-ne un comentariu: