AMD Ryzen 7000 – Part V – AMD Ryzen 9 7950X3D Review

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 27 February, 2023.

Consum

 

 

Pentru a determina consumul am folosit un aparat de masura a consumului la priza si am rulat Cinebench R23 multi-threaded. Consumul afisat in tabel este consumul intregului sistem si reprezinta cea mai mare valoare inregistrata de aparatul de masura in timpul testului respectiv. Cu alte cuvinte, consumul mediu este mult mai mic, insa pe noi ne intereseaza valoarea de varf, worst case scenario, stresul maxim la care va fi supusa sursa noastra. Evident, consumul maxim al sistemului poate fi mai ridicat in cazul in care rulam mai multe stress-tester-e in paralel pentru fiecare componenta, dar pe noi ne intereseaza consumul maxim in situatii reale, in cazul nostru consumul maxim al platformei in momentul in care incarcam procesorul la maxim.

Testul consumului la priza este relevant pentru a vedea consumul total al platformei insa pentru a izola consumul procesorului am modificat PCAT v1 pentru masurarea consumului prin cele 2 mufe EPS 8 pini necesare pentru alimentarea etajului de alimentare al placilor de baza folosite in review-ul de astazi.

Asa cum am mentionat si mai devreme, AMD specifica pentru noul Ryzen 9 7950X3D un PPT (Max Socket Power) de 162W, confirmat de altfel si in masuratorile noastre: 7950X3D consuma in medie 152W in timp ce consumul instantaneu maxim ajunge la 174W. Atat in graficul cu consumul total al sistemului (graficul de deasupra), cat si in graficul mediei puterii consumate in Cinebench R23 (al doilea grafic de mai jos), avem o diferenta de 80W, mai mult decat cei 50W indicati de diferenta in TDP (170W vs 120W). Impresionanta eficienta in conditiile unui consum mediu identic cu cel al lui Core i5 13600K, spike-urile insa sunt mai mari in cazul lui 7950X3D si de regula observam o diferenta mai mare intre consumul mediu si cel maxim la procesoarele cu mai multe nuclee decat la cele cu mai putine nuclee.

 

 

Comentarii

7 comentarii la: AMD Ryzen 7000 – Part V – AMD Ryzen 9 7950X3D Review

  1. Daniel a scris pe:

    Bravo pentru review-uri si munca depusa, asteptam cu nerabdare.
    Sa vedem si preturile din magazinele locale.
    In testele Video si Randare par mai bune variantele normale… daca nu e mare diferenta de pret intre procesoarele cu X3D si cele fara, merita varianta X3D.

  2. Daniel a scris pe:

    Se pare ca va fi destul de mare diferenta de pret intre procesoarele normale si cele cu X3D.
    Daca acum 7900X costa 2370 lei, modelul 7900X3D va costa 3330 lei (aproape 1000 lei in plus)

    https://www.pcgarage.ro/procesoare/amd/ryzen-9-7900x3d-44ghz-box/

  3. matose a scris pe:

    Multumim pentru aprecieri, a fost intr-adevar destul de mult de muncit pentru a retesta toate procesoarele mai vechi!

    E diferenta mare de pret la inceput din cauza importatorilor si retailer-ilor care profita de fiecare data. Cand o sa se aseze preturile, asa cum s-a intamplat deja la modelele non-X3D, o sa se schimbe situatia. Se aplica aceeasi zicala ca la fiecare lansare din ultimii ani, daca vrei sa fii early adopter scoti banii din buzunar 🙂

  4. Daniel a scris pe:

    Pentru editare video, randare… merita variantele de procesoare X3D ?
    In testele voastre rezultatele sunt foarte apropiate intre variantele de procesoare normale si cele cu memorie 3D V-Cache.

  5. matose Post author a scris pe:

    Daca te intereseaza strict editare video si randare nimic nu intrece un 7950X, daca te uiti atent in teste o sa vezi ca 7950X3D doar cu overclocking se apropie de 7950X in sarcini cu multithread masiv.

  6. Daniel a scris pe:

    Multumesc 😉

  7. vlad0ne a scris pe:

    “lucru care ne-a luat cateva sute de ore de munca”…..
    Apreciez enorm! Ma inclin si va multumesc.

Lasa-ne un comentariu: