Intel Core i7 980X – Veni, vidi, vici

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 11 March, 2010.

Concluzii

.

Am ajuns la finalul aventurii noastre de astazi. Ce am invatat? In primul rand, faptul ca legea lui Moore este astazi mai valabila ca niciodata. Chiar daca ne apropiem incet, incet de limitele tehnologiei actuale, legea lui Moore se aplica si astazi la fel ca si acum 40 de ani. Si asa cum spuneam la inceput, acest lucru nu se datoreaza concurentei acerbe dintre cei doi mari producatori de procesoare, ci pur si simplu programului auto-impus de Intel.

Cum se comporta noul rege al procesoarelor prin comparatie cu inaintasul sau? In primul rand, performanta in aplicatii single-threaded este aproape identica, cu un foarte mic spor de performanta pentru i975. Este firesc, frecventa controller-ului de memorie a fost relaxata in cazul noului procesor, pentru a permite atingerea unor frecvente mai mari pentru memorie. Mai mult decat atat, diferenta de performanta pe care o putem observa chiar si atunci cand Uncore-ul ruleaza la aceeasi frecventa se datoreaza latentei cache-ului L3, relaxata in cazul Gulftown-ului la 48 de cicli, spre deosebire de 42 in czul Bloomfield-ului. Este la fel de normal daca ne gandim ca viitorul se bazeaza pe paralelizare, aspect pe care il putem observa daca analizam majoritatea procesoarelor de calcul aparute in ultima vreme (vorbesc aici atat de CPU-uri cat si de GPU-uri). Viitorul nu se bazeaza pe un nucleu deosebit de puternic, ci pe impartirea eficienta a sarcinilor intre un numar cat mai mare de nuclee. Aspect pe care il putem observa cu usurinta atunci cand ne uitam la aplicatiile care chiar pot beneficia de pe urma puterii de calcul a unui procesor cu 6 nuclee. Practic, in orice aplicatie optimizata pentru calcul paralel, Gulftown se distanteaza pur si simplu gratios de inaintasul sau, sporul de performanta fiind demn de luat in seama.

Este trist ca anumite aplicatii profesionale, cum ar fi Adobe Photoshop CS4, nu sunt inca optimizate pentru a putea profita la maxim de pe urma unui asemenea procesor. La polul opus, este absolut imbucurator faptul ca aplicatii profesionale mari consumatoare de resurse, cum ar fi 3DStudio Max 2010, scaleaza magistral cu numarul de nuclee, folosirea unui astfel de procesor reducand considerabil timpul pierdut cu randarea scenelor 3D, sau encodarea materialelor video atunci cand folosim un codec adus la zi. Puterea exista, iar sarcina de a o folosi la maxim revine dezvoltatorilor de software, luati uneori pe nepregatite de progresul tehnnologic inregistrat in domeniul componentelor hardware.

Nu putem sa nu ne gandim totusi daca avem nevoie sau nu de acest procesor, mai ales daca ne gandim si la pretul sau de achizitie. In linii mari, un utilizator normal sau un gamer nu vor beneficia de puterea de calcul a unui astfel de procesor, aplicatiile folosite nefiind capabile sa foloseasca toate cele 12 fire de executie. Pentru un gamer cred ca este mai important sa aiba o placa video de top, in timp ce pentru orice fel de utilizator casnic cred ca este mai important sa inlocuiasca batranul HDD cu un SSD, pentru sistemul de operare, pentru a simti un spor de viteza in utilizarea zilnica. Pe de alta parte, pentru orice tip de utilizator profesionist care foloseste intensiv PC-ul pentru randari 3D sau encodari de materiale video, Gulftown-ul este pur si simplu o gura de aer proaspat. De asemenea, pentru overlcockeri nu cred ca mai este nevoie sa o spun, Gulftown este noul alfa si omega, monstruozitatea care va zgudui iremediabil majoritatea top-urilor de performanta, pe de o parte datorita celor 6 nuclee, pe de alta parte datorita frecventelor uriase care pot fi atinse fata de Bloomfield.

Inchei acest articol cu un sentiment de bucurie, datorat incapatanarii celor de la Intel de a impinge performanta dincolo de orice limita imaginabila, dar si cu un sentiment de tristete, datorat lipsei de reactie din partea concurentei. Pentru ca, chiar daca progresul tehnologic este realizat la norma de catre un producator chiar daca nu exista motive de ingrijorare din partea concurentei, o piata sanatoasa nu poate exista decat in urma unei concurente intre cei doi mari producatori, concurenta reala avand ca efect obtinerea unor produse performante cu un pret accesibil pentru majoritatea utilizatorilor. In momentul de fata asistam la nasterea unui monstru, al unui performer care se detaseaza fara drept de apel de orice urmaritor, dar al carui pret il pozitioneaza in randul viselor frumoase pentru multi dintre utilizatorii din Romania. Un raspuns solid din partea concurentei ar face ca acest tip de procesoare (macar versiuni cu multiplicator blocat) sa fie mult mai usor accesibile utilizatorilor.

Pana atunci, nu putem decat sa admiram puterea noului procesor Intel, si chiar daca vom comenta aprig pe forumuri datorita raportului calitate /pret, in sinea noastra nu putem decat sa ne dorim un asemenea procesor in sistemul de acasa. Cu totii ne vom orienta spre Logan, Opel sau Renault atunci cand vom cumpara o masina. Insa in sinea noastra ne vom dori intotdeuna un Ferrari sau un BMW. Pentru ca fac parte din alta clasa. Pentru ca simbolizeaza puterea. Pentru ca impun respect. Acelasi lucru il face si Gulftown, cu prisosinta. Pur si simplu impune respect.

Comentarii

38 comentarii la: Intel Core i7 980X – Veni, vidi, vici

  1. Olteanu Ionut Sebastian a scris pe:

    Foarte bun articolul, gg in continuare.

    O singura intrebare , cam la ce pret se ridica acest monstru?

    multumesc anticipat

  2. Metilic a scris pe:

    Oare cum ar suna Monstru’s Hardware..sau GuruMonstru3D..sau MonstrusClub.com? 😀
    Tudor treci in banca!!! 10:D
    Salutari acasa and for Xano the Mutt.

  3. mihai a scris pe:

    tic tac tic tac ..tot asa se duc si bani din buzunar ….altfel spus ..daca procesorul asta nu produce bani este inutil
    Ce este cu adevarat trist este ca unii il vor cumpara doar ca sa se joace, sau doar pt ca este cel mai bun in clasament
    menirea acestui procesor este de a crea entuziasm …lucru care se vede foarte bine in acest articol
    in concluzie ….Intel creaza entuziasm si vinde milioane de i3 si i5 care nu sunt decat niste oi prin turma

  4. Monstru Post author a scris pe:

    😀

    Pretul recomandat de Intel este idetic cu pretul pentru i975, adica 999$. Probabil ca vom vedea ceva de genul 3500 RON in magazinele noastre.

  5. mihai a scris pe:

    i7 975 este 3800 Ron si disponibil este 4000 Ron

    asta va fi 1000 de euro = bani pt un pc foarte bun

    Numai procesorul ….1000 euro
    componentele adiacente costa alta blindata de bani

  6. Monstru Post author a scris pe:

    Asta va fi disponibil la acelasi pret. Si va costa o blindata de bani. Si problema este ca? Cine are nevoie de performanta asta si isi permite, o sa il cumpere. Cine nu, are o gramada de alte optiuni. Nu te obliga nimeni sa iti cumperi cel mai puternic procesor 🙂

  7. Good stuff my friend 🙂
    Looking much forward to the retails next week… 🙂

    Hope to see you soon again bro!

  8. Monstru Post author a scris pe:

    Thx Marc, I am glad you like it 🙂

  9. mihai a scris pe:

    pe 2 i7 920 si MB dual soket dai mai putin decat pe un singur i7 980 …fa un calcul (desi nu cred ca este cazul) si o sa ramai si cu bani…..WOW

    in societate asta nu te mai obliga sa cumperi…corect …acuma exista marketing

    ce nu imi place la articol este factorul WOW…ce se intampla cu atatea WOW in sus wow in jos?
    procesorul asta este un produs ca si oricare altul pt care platesti cu var si indesat fiecare Gflops

  10. Monstru Post author a scris pe:

    Fa un calcul, in mediul industrial, unde o masina randeaza non-stop, pentru ca ora de procesare costa bani, cati bani economisesti intr-un an de zile cu o putere de calcul ceva mai mica (Gulftown/Wetsmere vs doua i920) si un consum redus la jumatate. Costul procesorului este infim fata de costul consumului de energie in mediul profesional. Da, platesti fiecare GFlops in plus si merita fiecare banut.

    Nu, nu merita daca folosesti pc-ul pentru web-browsing, gaming, torrente, s.a.m.d. Dar stai putin, nici macar un i920 nu merita daca folosesti pc-ul pentru asemenea activitati… De unde si ceea ce ti-am spus mai sus. Nu te obliga nimeni sa il cumperi.

    Daca il cumperi, fie il folosesti (randari/ecnodari/masini virtuale), deci iti scoti banii fara prea mari probleme, fie esti un overclocker pasionat, pentru care conteaza si ultimul strop de performanta.

    Cu alte cuvinte, este simplu de ce nu intelegi prezenta factorului WOW in articol…nu esti in target. Este cel mai puternic procesor desktop creat vreodata, si reuseste sa isi depaseasca inaintasul cu pana la 30%, in functie de aplicatie. Daca nu te impresioneaza acest spor de performanta, cu siguranta nu citesti site-ul potrivit. Iti pot recomanda cu caldura cateva site-uri de profil in Romania unde te-ai simti ca acasa 😉

  11. Tile a scris pe:

    Este cat se poate de clar ca Gulftown este destinat mediilor profesionale. Cel care isi ia un astfel de procesor nu il ia pentru gaming si alte chestii neimportante ci pentru lucruru serioase (proiectare 3D, animatii) din care ies avantaje financiare mari.
    Ceea ce NU imi place la procesoarele Intel si AMD din generatiile mai noi este raportarea aiurea a temperaturilor.
    Cooler-ul stock al acestui procesor este un mare FAIL datorita ventilatorului cu design nonstandard.

  12. brhams a scris pe:

    Cum ne-ai obisnuit,un articol de calitate pt un produs de Top! nota 10! Beculetul s-a aprins!!!

  13. deliusan a scris pe:

    Procu asta pur si simplu nu e adevarat…si coolerul stoc…astia de le intel nu sunt sanatosi. Felicitari pt scriitura, monstrule 😀

  14. So3oL4Nu a scris pe:

    In primul rand felicitari, daca nu ma insel sunteti printre primii care aveti noul i7 in testare :).

    Vad ca o ardeti in OFF TOPIC aici, marile corporatii nu o ard pentru 50-100euro, isi fac griji de consum cand au 20,30 servere si 5-10 storage, atunci se pune problema de consum, dar nu la 2 calculatoare de 3 lei.

    Sunte servere care duc pana la 16 procesoare quad-core cu 256gb de memorie. 16×30 servere = 480cpu / 1920 cores, atunci poti sa’ti pui problema de consum 😀

    Bafta baieti, sunteti pe drumul cel bun !

    Sobo.

  15. Monstru Post author a scris pe:

    So3oL4Nu – cred ca este logic ca ma gandeam la un studio de post-productie, unde nu lucreaza un singur procesor 🙂

    Indiferent cum ai privi problema, ai la dispozitie un procesor semnificativ mai puternic decat modelul anterior, in conditiile in care consumul si pretul au ramas identice. Cand sporul de performanta este mai mare decat a fost in cazul schimbarii generatiilor anterioare, alti factori chiar nu mai coneaza 🙂

  16. Enz0 a scris pe:

    Bravo Domnule!!
    Un articol exceptional care cuprinde tot ceea ce intereseaza un impatimit.
    O intrebare.
    Ce uncore maxim ai reusit sa obtii pe 975 si pe 980X pe racire sub-zero?

  17. Monstru Post author a scris pe:

    Din pacate nu am avut inca timp sa ma joc cum trebuie cu i980X. O sa urmeze cu siguranta mai multe sesiuni inghetate 🙂

    Pe i975 (nu neaparat pe exemplarul folosit astazi) am reusit cel mai mult sa vad 5400MHz Uncore.

  18. Horica54 a scris pe:

    Un review destul de bine pus la punct care confirma ceea ce se astepta toata lumea sa vada de la Intel; si ca o critica constructiva – sa nu se interpreteze in nume de rau – ar fi aratat mai bine daca datele din benchmarkuri ar fi fost standardizate si organizate frumos cu includerea rezultatelor anterioare si pe alte platforme (core 2 duo, core 2 quad, AMD etc), pentru a evidentia si mai mult sporul de performanta fata de alte procesoare atat Intel cat si AMD care exista in vanzare la ora actuala. Nu se stirbeste deloc obiectivitatea rezultatelor daca stimatii review-eri de pe lab501 folosesc date istorice – avem incredere in ce vedem de la bun inceput si stim ca lucrati din greu pentru a realiza aceste numeroase teste, ii pacat ca nu au fost incluse.

  19. endluzerul a scris pe:

    Horica54: ai dreptate, insa este foarte greu: vin drivere noi pentru platformele noi, la placi video apar la fel, drivere noi, memoriile sunt la frecvente diferite din cauza multiplicatorilor diferiti, etc – adica este destul de greu sa faci o platforma comuna pe perioada mai lunga de timp

  20. Monstru Post author a scris pe:

    Horica – noi nu realizam comparatii decat pe aceeasi platforma in aceleasi conditii. De la un test la celalalt se schimba placa video, placa de baza, driverii, versiunea de test folosita s.a.m.d. In conditiile acestea, comparatia ar fi imprecisa si lipsita de relevanta. Poti extrapola rezultatele dintr-un articol uitandu-te la diferenta de performanta dintre doua procesoare (i975 de exemplu vs i750), si apoi poti folosi acea diferenta de performanta, ca si procent, pentru a iti forma o idee despre cum se compara i750 cu i980X. Chiar si asa, metoda este totusi aproximativa. Acesta este motivul pentru care nu facem clasamente de procesoare, placi video, s.a.m.d.

  21. Sunt cei mai tari astia de la Intel! Isi vad in continuare de treaba lor, gandesc, creeaza, scot pe piata minunile; fac marketing, nu gluma…

  22. Super articol, felicitari monstrule ! 🙂

  23. Le recomand in aplicatiile stiintifice si grafice:povray/randering grafic,modelare moleculara,gaussian,chimie combinatoriala,calcule diofantice,grafuri,
    calcule cuantice avansate(B3LYP),spectroscopie res,rmn,icr-ms,dcp,icp-ms.
    jocurile sunt pentru cei care perd vremea.
    pentru aplicatiile de modelare moleculara exista statii dedicate(octane de la silicon graphics).
    bafta in interpretarea rezultatelor :))

  24. Monstru Post author a scris pe:

    Jocurile sunt pentru cei care se joaca. Ne vine sa credem sau nu, dar anul trecut, in plina criza, piata jocurilor a cunoscut o crestere considerabila. Gamerii foarte “suparati” au intotdeuna sisteme bine puse la punct (varfuri de gama de ~2000 RON se schimba odata la 6 luni, spre deosebire de procesoare care in ultima vreme se mentin in top cel putin un an, un an si jumatate. Deci…cu toata aprecierea pe care o avem pentru domeniul stiintific, cititorii nostrii sunt mai interesati de jocuri, randari, encodari decat de diverse calcule stiinfitife.

    Pe de alta parte, intotdeuna am colaborat cu profesionisti din toate domeniile si am fost receptivi la nevoile lor. Asa ca, daca exista modalitati standardizate de evaluare a performantei in cazul aplicatiilor de modelare moleculara sau calcul cuantic, le putem implementa cu cea mai mare placere.

    Chiar si asa, putem face acest lucru doar pentru a ajuta cu informatii practice profesionistii din domeniu respectiv. In practica, folosind suita de teste de mai sus am apelat la toate modalitatile de a incarca procesorul. Indiferent de ce vede utilizatorul pe ecran (molecule sau jocuri), traseul datelor este totusi acelasi 🙂

  25. recomand in aplicatiile stiintifice si grafice:povray/randering grafic

  26. Nu are rost sa dai asa multi bani acum pe un procesor.. il iei mai bine peste 1 an maxim 2 cand va fi de duzina.. va fi pe calculatoare sub 1000 RON 😀

  27. john a scris pe:

    Acest procesor face valva in toata lumea , este declarat cel mai rapid procesor de pe planeta.
    Imbucurator este ca functioneaza pe platforma 1366 cu NB x58 ( din cate stiu se va scoate un nou chipset pe piata in 2011 Q1 si se va numi intel express chipset 6)si cu un update de bios la o versiune ce suporta gulftown( ca sa fie corect identificat) , dupa cum am vazut mai toti producatorii de placi de baza au scos update de bios pt acest tip de procesor.
    inconvenientul ( din punctul meu de vedere) consta in faptul ca se numeste tot i7 mi se parea o idee mai buna ca acest procesor se se numeasca i9 , desi intelu nu a avut ideea mea, au facut o mare incurcatura si cu lynnfieldu si bloomfield au amestecat ´platformele intre ele 1156 cu 1366
    stau si ma gandesc cum se vor numi urmatoarele quaduri i7, i7 985? pare peste mana , in fine , totusi eu cred ca era o idee mai buna sa numeasca hexa corurile ( presupun ca in viitorul apropiat vor fi mai multe modele) i9 , quadurile i7( cu HTT) quadurile simple cu i5 si dual corurile cu i3
    momentan rulez cu un i7 965 extreme, racire water cooling, pl de baza gigabyte ga x58a ud7, voi trece urgent la acest hexa core ( deja ma-m pregatit , am facut update de bios la versiunea F3), dupa cate stiu eu va fi disponibil din 16 martie 2010.
    Vom astepta replica AMD-ului , ca´re din cate stiu si ei pregatesc niste versiuni de hexa core , dar care vor fi mai slabe decat quaduriel actuale ale lor , intelu este deplasat de realitate, dar cel putin vor fi niste hexa core AMD accesibile ca pret si aici amd-ul va castiga , tinta amd-ului nu este performanta ci pretul, acolo ataca cel mai aprig, dupa cum se problema banilor nu este numai in ro ci in toata lumea
    sunt in germania si vad ca din ce in ce mai multi oameni trec pe amd, intelu avand niste preturi mult prea mari.
    normal ca acest gulftown nu se adreseaza userului de rand , mai mult in industrie si a entuziastilor deplasati , cum suntem si noi.
    Ma bucura articolul vostru , este unu din cele mai amanuntite articole care le-am citit si ma bucura si mai mult ca este romanesc.

  28. john a scris pe:

    onlineZZ- crezi ca acest gulftown va fi procesor de duzina peste 1-2 ani?
    iti spun eu ca nu va fi cum ti se pare la 1 an jumate procesorul i7 965 , de duzina?
    pretul lui este de 850 euro la mai bine de un an de la inaugurare pe piata, acest gulf town va fi in top mult timp , sa-ti spun si de ce pt ca intel a lansat hexa core extreme edition ci nu o serie hexa nonextreme.
    dar tu spera ca nici peste 1-2 ani nu o sa-l ai in pc daca speri tu lucru asta.

  29. 6 nuclee !!! Bine ai zis cand l-ai numit bestie. Sa vedem acum cu ce vine concurenta…

  30. Amok a scris pe:

    Pentru fermele de randare, cum au toate marile studiouri de grafica 3d, un asemeanea CPU nu ar fi folosit ca render CPU. Ar fi destinat unui workstation pentru ca artistul sa vada rezultatul cat mai repede sa trimita jobul la render farm.

    Ptr render farm-uri, deobicei se merge pe solutii dual-cpu low power si se merge pe 300-400 statii sau chiar mai mult. Acolo cel mai mult conteaza perf/watt si TDP-ul pentru ca daca ai 500 de statii intr-o hala, costurile de curent/racire/mentenanta o sa fie foarte mari.

  31. Acum intelegem de unde vine nick-ul “Monstru” 🙂 … pasiunea pentru monstrii respira prin “porii” fiecarui rand din articol 🙂

    A aparut si i7 930, ar fi interesant un test comparativ cu i7 920 pentru cei care nu au de gand sa faca calcule cuantice cu calculatorul de acasa 🙂

  32. Monstru Post author a scris pe:

    i7 930 este bazat pe arhitectura Nehalem, nu pe Gulftown, deci este un simplu refresh, nu un produs eminamente nou 🙂

  33. o sa aiba concurenta cu siguranta nu se da nimeni la o parte

  34. john a scris pe:

    i 930(2,8 ghz) nu este departe de i 920( 2,66 ghz) , probabil ca celor de la intel li sa parut prea ieftin i920 si au zis sa faca un upgrade de 40-50 dolari
    Dupa cate am inteles eu vor soate din fabricatie i920 , iar i 930 este inlocuitorul lui.
    Dar intelu ne mai pregateste surpríze, i7 970 este posibil sa fie hexa core ( nu stiu data exacta de lansare)

  35. Monstru Post author a scris pe:

    i970 va avea la baza nucleul Gulftown, va avea un pret recomandat in jurul sumei de 500 USD si va fi disponibil undeva in Q3.

  36. acest procesor este facut petru asa ceva:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Jaguar_%28computer%29

  37. avram a scris pe:

    Un monstru de procesor

  38. Din pacate acest procesor v’a ramane putin in urma dupa lansarea chipset-ului x79 si a noului procesor i7 3960k si a i7-ului 3990k(nu a aparut inca) dar totusi, ramane un procesor bun , cu siguranta nu este destinat pentru gaming , cunosc multe persoane care il folosesc in domeniul randarilor video, modelarii 3d si a overclocking-ului…Desi este inca un procesor high-end , nu cred ca este un raport calitate-pret foarte bun, depasit de i7 3960k 🙂

Lasa-ne un comentariu: