Intel Raptor Lake – Part I – Modele, pret

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 27 September, 2022.

Intel Raptor Lake

 
Vai… dar ce avem noi aici? Ei bine, dragii monstrului, v-am spus ca asta este toamna lansarilor, iar sample-urile pe care le-am primit in perioada aceasta confirma acest lucru. Desigur, despre unele putem vorbi deja, despre altele nu, cert este ca intre Septembrie si Decembrie vom vedea atat procesoare noi, cat si placi video noi, de la toti producatorii pe care ii cunoastem si ii indragim.

Astfel, dupa lansarea celei mai noi generatii de procesoare AMD, este randul celor de la Intel sa intre in arena, iar astazi vom afla cum se numesc si cat costa noile procesoare din seria Raptor Lake. Fabricate in procesul denumit Intel 7, adica litografie 10nm Enhanced SuperFin, sau cea de-a 3-a generatie Intel SuperFin, acestea duc mai departe inovatiile introduse odata cu lansarea seriei Alder Lake, crescand frecventa nucleelor Performance, dubland numarul nucleelor Efficiency si crescand cantitatea de memorie cache L2.

Cu alte cuvinte, avem de-a face cu o arhitectura similara, dar cu mai multe nuclee si frecvente mai ridicate, alaturi, desigur, de un nou chipset, mai precis Z790. Evident, noile procesoare sunt compatibile cu placile de baza Z690, cu mici limitari pe ici, pe colo, insa asta inseamna ca in curand vom vedea si o generatie intreaga de placi de baza noi pentru fanii Intel, aduse la zi din toate punctele de vedere.

 

Comentarii

5 comentarii la: Intel Raptor Lake – Part I – Modele, pret

 1. Traian Chiriac a scris pe:

  Se pare ca generatia Intel se anunta una cu un spor de performanta apropiat de cel anterior…nu mai mult de 10-13% probabil, insa de admirat este Ryzen 5800X3D cum sta destul de aproape de concurenta.

 2. dsdass a scris pe:

  in gaming, da, vreo 5-10%. Dar in compute, va fi un salt mare.

 3. Cosmin a scris pe:

  Preturile sunt nesperat de bune, tinand cont de anuntul Intel ca le vor creste cu 20%.

 4. dani a scris pe:

  E mentionat i5 12600K in loc de 13600K.

 5. Monstru Post author a scris pe:

  Multam, corectat!

Lasa-ne un comentariu: