Intel Raptor Lake Refresh- Part II – Intel Core i9 14900KS

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 9 July, 2024.

Concluzii

 

Fiind cu aproximativ 600 lei mai scump decat Core i9 14900K, Intel Core i9 14900KS se dovedeste a fi cel mai rapid procesor din acest moment, indiferent daca vorbim de scenarii single thread, multi thread sau gaming 4K. In FHD (1080p) si QHD (1440p) pierde in fata rivalului Ryzen 7 7800X3D din tabara AMD, acest lucru facand ca scorul general sa incline in favoarea celui din urma. Cu o frecventa maxima ce poate ajunge pana la 6.2 GHz in conditiile folosirii a pana la 2 nuclee, acesta este unul dintre cele mai rapide procesoare desktop disponibile in prezent. Totusi, aceasta performanta vine cu un pret ridicat, necesitand o racire extrem de eficienta precum si o sursa capabila sa sustina consumul maxim de peste 370W.

Comparativ cu 14900K, Core i9 14900KS ofera doar cateva procente in plus de performanta, dar la un cost semnificativ mai mare, ceea ce poate face dificila justificarea investitiei pentru majoritatea utilizatorilor. De asemenea, procesorul are un TDP crescut de la 253W la 320W si atinge 100°C chiar si atunci cand este racit de un AIO de 360mm, precum cel folosit de noi pentru testare. Pe langa necesitatea unui cooler de top, Core i9 14900KS necesita si o placa de baza high-end cu un VRM solid si bine ventilat, capabila sa furnizeze cei peste 320W necesari pentru a obtine aceste performante.

Performanta in gaming a lui 14900KS este foarte apropiata de cea a modelului 14900K, diferentele fiind de 1.1% atat in 1080p, cat si in 1440p. Totusi, avantajul major al 14900KS este calitatea superioara a siliciului, ceea ce il face atractiv pentru overclockeri extremi care doresc sa stabileasca recorduri. Cu toate acestea, si aceste diferente de performanta pot fi insuficiente pentru a justifica pretul ridicat si cerintele de racire extrem de costisitoare pentru utilizatorul de rand, mai ales daca nu aveti de gand sa va complicati cu delid sau alte proceduri de acest gen.

In concluzie, Intel Core i9 14900KS este o alegere excelenta pentru cei care cauta cea mai ridicata performanta posibila si sunt dispusi sa investeasca in componentele adiacente necesare pentru a mentine aceste performante, precum cooler, placa de baza si sursa. Pentru majoritatea utilizatorilor insa, optiunile mai accesibile, cum ar fi Core i9 14900K sau AMD Ryzen 7 7800X3D, ar putea oferi un raport pret / performanta mai bun. Core i9 14900KS ramane un procesor Special Edition dedicat entuziastilor care doresc sa obtina fiecare procent in plus de performanta, dar este esential sa fie constienti de costurile si cerintele aditionale pe care le implica acesta.

 

 

Comentarii

3 comentarii la: Intel Raptor Lake Refresh- Part II – Intel Core i9 14900KS

  1. Fekete Tibor a scris pe:

    Batch X343… inseamna ca a fost facut in 2023, saptamana 43 (octombrie), deci nu stiu cat de recent este, sunt 9 luni, cam s-a pus ceva praf pe el.
    Asta in conditiile in care s-a intamplat mai ales la rami sa fie 2-3 saptamani intre procesul de fabricatie si pana au ajuns la mine in computer, nu o data de la G.Skill i-am avut in aceeasi luna chiar de la data fabricatiei :))

  2. Cristi a scris pe:

    Nimic despre problema tehnică care provoacă BSOD-uri la CPU-urile Intel din generațiile 13 și 14 care pare sa fie in procent de 100% ptr i9 si i7?

  3. matose Post author a scris pe:

    Salut Cristi! Momentan nu se știe exact care este situația, prin urmare în afară de datul cu părerea, nu are nimeni ce face momentan. Îți pot spune însă că din toate procesoarele pe care le avem în redacție, niciunul nu prezintă semne de instabilitate și câteva dintre ele sunt folosite intensiv la teste solicitante (13900KS la teste de răcire, 13900K la teste de memorii). Deși nu este vorba de instabilitate, singurul care a prezentat simptome de degradare la nivelul IMC-ului a fost 13900K-ul, însă este normal având în vedere voltajele îndurate, lucru povestit pe larg în cadrul unui articol. Un lucru este sigur, noi le-am configurat numai la TDP-ul specificat de producător (253W, 320W pentru KS), prin urmare nu am lăsat placa de bază să deblocheze limitele…

    Din informațiile mele, procentul se învârte mai degrabă în jurul a 15% – 20%, mare parte dintre procesoarele afectate fiind Core i7 și i9 din seria 13. Deși se vorbește și de un mic procent care au suferit de probleme de fabricație (oxidarea trecerilor de cupru dintre substraturi), un lucru este însă cert – procesul de fabricație Intel 7 (10nm) este unul destul de vechi care a fost însă împins mult prea sus ca și tensiuni de alimentare aplicate. Acest lucru a fost necesar pentru a putea concura cu AMD, care folosește un proces net superior de la TSMC, însă asta nu înseamnă că procesoarele Intel vor putea rezista la nesfârșit rulând la temperaturi de 100°C și TDP-uri de 300 – 400W (așa cum sunt configurate de majoritatea producătorilor de plăci de bază folosind profilul Default). Cu următorul update de microcod vor limita tensiunea de alimentare și curentul permis, însă din păcate este prea târziu iar imaginea Intel va avea de suferit. Ziceam într-un articol de faptul că Raptor Lake Refresh îmi aduce aminte de fiasco-ul nucleului Prescott pe vremea bătrânului Pentium 4, iar întâmplările recente nu fac decât să-mi confirme această părere :).

Lasa-ne un comentariu: