Intel Raptor Lake Refresh- Part II – Intel Core i9 14900KS

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 9 July, 2024.

Intel Core i9 14900KS

 

Procesoarele Intel Core din cea de-a 14-a generatie au fost afectate in ultimul timp de o multitudine de probleme, atat de stabilitate, cat si de supraincalzire. Aceste lucruri nu ma surprind foarte tare, avand in vedere cat de mult au trebuit Intel sa impinga TDP-ul si implicit frecventele pentru a prinde din urma AMD, acestia bazandu-se pe un proces de fabricatie net superior. Spun asta pentru ca litografia pe 10nm folosita pentru ultimele 3 generatii Intel Core (Alder Lake, Raptor Lake, Raptor Lake Refresh) este denumita Intel 7, fiind comparabila cu cea TSMC pe 7nm. Pentru Ryzen 7000, AMD utilizeaza procesul TSMC N5 (5nm), urmand sa treaca la procesul pe 4nm odata cu lansarea Ryzen 9000, peste cateva saptamani.

Pe langa posibilitatea de a avea mai multa performanta la acelasi pret, seria 14 a celor de la Intel ne-a adus si tehnologia APO disponibila oficial insa doar pentru modelele Core i7 si Core i9 (neoficial insa se poate folosi pe orice procesor Intel din seriile 12, 13 sau 14 cu minim 6 nuclee Performance). Cu o functionare atat la nivelul BIOS-ului, cat si la nivel de driver in Windows, APO realizeaza o alocare mai eficienta a sarcinilor pe thread-uri la nivel software, insa foloseste Intel DTT si Thread Director pentru informatii referitoare la resursele disponibile. Cand am scris articolul de lansare pentru procesoarele Intel Core din cea de-a 14-a generatie nu am avut driverul necesar testarii acestei tehnologii, insa in articolul de astazi am retestat cu aceasta ocazie pe langa Core i9 14900KS si celelalte procesoare suportate oficial (Core i7 14700K/KF si Core i9 14900K/KF), incluzand aceste rezultate in grafice.

Nu stiu de ce, dar seria Raptor Lake Refresh mi se pare ca este pentru Raptor Lake ceea ce a fost acum aproximativ 20 de ani, Pentium 4 cu nucleu Prescott fata de Pentium 4 cu nucleu Northwood. Bine, atunci am avut de-a face si cu schimbari arhitecturale si de litografie, insa doua lucruri erau adevarate si atunci si acum: Prescott venea cu temperaturi mai mari si consum semnificativ mai mult. Dar sa lasam retro computing-ul si sa revenim la oile noastre, mai exact Core i9 14900KS, sau mai bine zis cel mai performant procesor Intel la momentul actual. Fiind un model Special Edition, Core i9 14900KS este urmasul lui 13900KS, 12900KS sau chiar 9900KS.

Ca in cazul oricarui produs disponibil in cantitati limitate, specula este si ea destul de mare, iar stocul din Romania este destul de volatil. Atunci cand este disponibil in stoc, pretul pentru Intel Core i9 14900KS se invarte in jurul sumei de 3800lei, comparativ cu Intel Core i9 14900K, care nu are probleme de disponibilitate si poate fi gasit pentru 3150lei (adica fix aceeasi situatie pe care am intalnit-o si in cazul Core i9 13900KS fata de 13900K). Haideti sa trecem mai departe si sa vedem exact care este sporul de performanta si daca 14900KS merita diferenta de pret.

 

 

Comentarii

3 comentarii la: Intel Raptor Lake Refresh- Part II – Intel Core i9 14900KS

  1. Fekete Tibor a scris pe:

    Batch X343… inseamna ca a fost facut in 2023, saptamana 43 (octombrie), deci nu stiu cat de recent este, sunt 9 luni, cam s-a pus ceva praf pe el.
    Asta in conditiile in care s-a intamplat mai ales la rami sa fie 2-3 saptamani intre procesul de fabricatie si pana au ajuns la mine in computer, nu o data de la G.Skill i-am avut in aceeasi luna chiar de la data fabricatiei :))

  2. Cristi a scris pe:

    Nimic despre problema tehnică care provoacă BSOD-uri la CPU-urile Intel din generațiile 13 și 14 care pare sa fie in procent de 100% ptr i9 si i7?

  3. matose Post author a scris pe:

    Salut Cristi! Momentan nu se știe exact care este situația, prin urmare în afară de datul cu părerea, nu are nimeni ce face momentan. Îți pot spune însă că din toate procesoarele pe care le avem în redacție, niciunul nu prezintă semne de instabilitate și câteva dintre ele sunt folosite intensiv la teste solicitante (13900KS la teste de răcire, 13900K la teste de memorii). Deși nu este vorba de instabilitate, singurul care a prezentat simptome de degradare la nivelul IMC-ului a fost 13900K-ul, însă este normal având în vedere voltajele îndurate, lucru povestit pe larg în cadrul unui articol. Un lucru este sigur, noi le-am configurat numai la TDP-ul specificat de producător (253W, 320W pentru KS), prin urmare nu am lăsat placa de bază să deblocheze limitele…

    Din informațiile mele, procentul se învârte mai degrabă în jurul a 15% – 20%, mare parte dintre procesoarele afectate fiind Core i7 și i9 din seria 13. Deși se vorbește și de un mic procent care au suferit de probleme de fabricație (oxidarea trecerilor de cupru dintre substraturi), un lucru este însă cert – procesul de fabricație Intel 7 (10nm) este unul destul de vechi care a fost însă împins mult prea sus ca și tensiuni de alimentare aplicate. Acest lucru a fost necesar pentru a putea concura cu AMD, care folosește un proces net superior de la TSMC, însă asta nu înseamnă că procesoarele Intel vor putea rezista la nesfârșit rulând la temperaturi de 100°C și TDP-uri de 300 – 400W (așa cum sunt configurate de majoritatea producătorilor de plăci de bază folosind profilul Default). Cu următorul update de microcod vor limita tensiunea de alimentare și curentul permis, însă din păcate este prea târziu iar imaginea Intel va avea de suferit. Ziceam într-un articol de faptul că Raptor Lake Refresh îmi aduce aminte de fiasco-ul nucleului Prescott pe vremea bătrânului Pentium 4, iar întâmplările recente nu fac decât să-mi confirme această părere :).

Lasa-ne un comentariu: