Review – Intel Core i9 10900K & Intel Core i7 10700F

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 20 May, 2020.

Concluzii

 
In ultimii ani am fost dezamagit de modul in care Intel au ales sa abordeze piata, utilizand aceeasi arhitectura si acelasi proces de fabricatie 5 ani la rand, lipsa unor inovatii reale fiind compensata prin rafinarea arhitecturii, rafinarea procesului de fabricatie, adaugarea de nuclee in plus si cresterea frecventei pana aproape de limita maxima pe care o permite procesul de fabricatie pe aer.

Mai mult decat atat, AMD au revenit in segmentul desktop high-end intr-un mod fulminant, zguduind piata din temelii in orice segment de pret si aducand o infuzie de aer proaspat, atat pentru desktop-uri, cat si pentru notebook-uri, concurenta fiind acum mai acerba ca niciodata.

Iar investitiile celor de la AMD intr-o noua arhitectura, cuplate cu utilizarea procesului de fabricatie pe 7nm de la TSMC, dau roade inca odata, Intel intrand in comparatia de astazi in postura de runner-up, in timp ce AMD isi apara titlul… ceva greu de imaginat pana acum 3 ani.

Si pe cat de dezamagit am fost si sunt de managementul Intel, respectiv de comportamentul departamentului de marketing, trebuie sa recunoastem ca acolo inca lucreaza unii dintre cei mai priceputi ingineri de pe planeta, iar asta se vede si in cazul lansarii de astazi. Sa iei o combinatie de arhitectura si proces de fabricatie care in urma cu 5 ani iti permitea sa oferi un varf de gama echipat cu 4 nuclee si 8 fire de executie, cu o frecventa de baza de 4GHz si un boost de 4.2GHz si sa ajungi sa oferi 10 nuclee si 20 de fire de executie cu o frecventa de baza de 3.7GHz si un boost de 5.3GHz reprezinta o realizare in sine.

Iar datorita acestei realizari, Intel reusesc sa se apropie de performanta oferita de seria AMD Ryzen 3000. De exemplu, din cele 25 de grafice de la capitolul teste procesor, AMD Ryzen 9 3900X are castig de cauza in 13 cazuri, iar Intel Core i9 10900K in 12, in timp ce rezultatul meciului AMD Ryzen 7 3700X vs Intel Core i7 10700F se termina in avantaj pentru cel din urma (11-14), ceea ce chiar reprezinta o performanta notabila pentru Intel.

Evident, am comparat modelele echivalente din punct de vedere al pretului. Pentru ca din punct de vedere al platformei mainstream, meciul AM4 vs LGA 1200 este imposibil de castigat pentru Intel, limitarile impuse de procesul de fabricatie permitandu-le acestora sa ofere doar un varf de gama echipat cu 10 nuclee si 20 de fire de executie, pe cand AMD ofera monstruosul Ryzen 9 3950X, echipat cu 16 nuclee si 32 de fire de executie, care spulbera pur si simplu 10900K.

Platforma LGA1200 ofera si o serie de avantaje, cum ar fi lucrul cu memoria – daca in trecut frecvente ridicate puteau fi obtinute doar pe anumite placi de baza, acum majoritatea suporta DDR4 4800 in regim de overclocking. Nu in ultimul rand, reducerea grosimii pastilei de siliciu si utilizarea unui IHS mai gros chiar functioneaza, temperatura fiind ceva mai umana fata de ce vedeam in cazul lui 9900K, de exemplu.

Si totusi… toate acestea vin cu un pret, iar acest pret este un consum urias. Placile de baza LGA1200 sunt solide, iar IHS-ul soldered isi face treaba. Dar daca vreti sa va construiti o platforma LGA1200, eu v-as recomanda sa va orientati inspre o placa de baza din segmentul mid-high, cu un etaj de alimentare pe masura si nu in ultimul rand sa optati pentru o solutie de racire capabila – noile procesoare Comet Lake au mare nevoie de asa ceva si nu veti avea o experienta prea placuta pe o placa de baza entry-level sau cu un sistem de racire firav.

Per total, noile procesoare Intel reusesc sa se apropie de ceea ce ofera AMD pe acelasi palier de pret, cu un usor avantaj in jocuri. Si daca nu va deranjeaza o usoara scadere de performanta in aplicatii CPU intensive si consumul unei mici centrale nucleare, in schimb va doriti pana si ultimul strop de performanta in jocuri, atunci Intel Core i9 10900K poate fi o alegere buna.

In schimb, daca vreti sa obtineti maximul de performanta de la o platforma non-HEDT si nu va deranjeaza 3-4 cadre pe secunda in minus in jocuri, atunci AMD Ryzen 9 3950X este cu siguranta cea mai buna alegere, urmat de 3900X. AMD pastreaza in continuare coroana celui mai performant procesor de pe planeta, iar daca Intel au de gand sa concureze serios cu viitoarele procesoare AMD bazate pe arhitectura Zen 3, atunci ar cam fi cazul sa vedem o noua arhitectura si un nou proces de fabricatie si din partea lor.

 

Comentarii

4 comentarii la: Review – Intel Core i9 10900K & Intel Core i7 10700F

  1. kvarq a scris pe:

    interesant e ca in unele jocuri diferenta intre 10900K si 9900K nu e doar marginala, dar in cateva titluri min FPS e mai mare in cazul lui 9900K…

  2. Ramses a scris pe:

    Interesant,nu ma gândeam niciodată ca intel o sa ajunga sa ne dea foc la casă LOL.
    Mulțumesc pentru review!

  3. liviuttn a scris pe:

    Consuma taticule ca un calorifer :)) unde mai este eficienta TDP? In curant ajunge Intel la 1000 de watti doar doar se va apropia de AMD!

  4. Daniel Necula a scris pe:

    Mult prea tarziu si e doar o ciorba reincalzita. Sper anul asta sa scap de aorus 370 + 8700 si sa le inlocuiesc cu un amd 3900x sau poate chiar 4900x. Dar intel deja da dovada de lipsa de respect prin ce fac.

Lasa-ne un comentariu: