Review – Intel Core i9 10900K & Intel Core i7 10700F

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 20 May, 2020.

Intel Core i9 10900K

 
In urma cu 3 saptamani va povesteam despre noua familie de procesoare Intel Comet Lake, respectiv despre placile de baza echipate cu chipset-ul Z490. Am vazut atunci modelele pe care le-au pregatit Intel, precum si placi de baza de la AORUS, ASUS si MSI, iar astazi a venit momentul sa vedem cum se comporta in practica cele mai noi procesoare Intel.

Ce-i drept, asa cum remarcam si in urma cu trei saptamani, nu avem de-a face cu procesoare noi per-se, fiind vorba despre aceeasi arhitectura si acelasi proces de fabricatie pe care le-am tot vazut la treaba in ultimii 5 ani. De aceasta data insa, avem de-a face cu cea mai rafinata forma a arhitecturii Skylake, respectiv cea mai avansata versiune a procesului de fabricatie pe 14nm (+++++++), iar diferenta este data de numarul de nuclee, precum si de mici optimizari, pe ici, pe colo, atat la nivel logic, cat si la nivel fizic.

La nivel logic, avem de-a face cu un microcode update care elimina vulnerabilitatea la cele mai recente versiuni Spectre, Thermal Velocity Boost, precum si posibilitatea de a dezactiva hyper-threading-ul pentru fiecare nucleu in parte. La nivel fizic, toate procesoarele din noua generatie, cu exceptia modelelor Core i3 si Core i5 10400(F) au IHS-ul lipit de pastila de siliciu cu ajutorul unui compus metalic, versiunile entry-level fiind echipate in schimb cu pasta termica.

Mai mult decat atat, pentru a maximiza transferul de caldura dintre nuclee si IHS, pastila de siliciu este acum mai subtire, avand o inaltime de doar 500um, fata de 800 um in cazul generatiilor anterioare, iar IHS-ul este cu 300um mai gros, pentru a pastra aceeasi inaltime a procesorului.

Per total, inginerii au optimizat la maxim arhitectura si procesul de fabricatie, astfel incat acum intalnim 10 nuclee si 20 de fire de executie pe modelele Core i9, 8 nuclee si 16 fire de executie pe modelele Core i7, respectiv 6 nuclee si 12 fie de executie pe modelele Core i5. Si daca stam sa ne gandim mai bine, un i7 de acum 5 ani, de exemplu 6700K, cu 4 nuclee si 8 fire de executie, este impachetat acum sub forma de Core i3. Interesant progres tehnologic, pe aceeasi arhitectura si proces de fabricatie!

Ei bine, noi sau nu, am testat astazi pentru voi doua modele din cea mai recenta familie de procesoare Intel, mai precis varful de gama Intel Core i9 10900K, respectiv un model Core i7 cu multiplicator blocat, fara grafica integrata, mai precis Intel Core i7 10700F.

 

Comentarii

4 comentarii la: Review – Intel Core i9 10900K & Intel Core i7 10700F

 1. kvarq a scris pe:

  interesant e ca in unele jocuri diferenta intre 10900K si 9900K nu e doar marginala, dar in cateva titluri min FPS e mai mare in cazul lui 9900K…

 2. Ramses a scris pe:

  Interesant,nu ma gândeam niciodată ca intel o sa ajunga sa ne dea foc la casă LOL.
  Mulțumesc pentru review!

 3. liviuttn a scris pe:

  Consuma taticule ca un calorifer :)) unde mai este eficienta TDP? In curant ajunge Intel la 1000 de watti doar doar se va apropia de AMD!

 4. Daniel Necula a scris pe:

  Mult prea tarziu si e doar o ciorba reincalzita. Sper anul asta sa scap de aorus 370 + 8700 si sa le inlocuiesc cu un amd 3900x sau poate chiar 4900x. Dar intel deja da dovada de lipsa de respect prin ce fac.

Lasa-ne un comentariu: